Σε συναγερμό οι Bρυξέλλες: H τρομοκρατική επίθεση που ξύπνησε οδυνηρές μνήμες - Ασύλληπτος ο δράστης

Δύο Σουηδοί υπήκοοι σκοτώθηκαν από πυρά και ένα τρίτο άτομο τραυματίστηκε στις Βρυξέλλες, σε μία επίθεση που ξύπνησε οδυνηρές μνήμες σε μία πόλη πληγωμένη από την τρομοκρατία

Σε συναγερμό οι Bρυξέλλες: H τρομοκρατική επίθεση που ξύπνησε οδυνηρές μνήμες - Ασύλληπτος ο δράστης
4'

Η αστυνομία στο Βέλγιο εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό μετά τον θάνατο δύο Σουηδών και τον τραυματισμό ενός τρίτου σε τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες. Η επίθεση προκάλεσε τη διακοπή του αγώνα του Βελγίου στα προκριματικά του Euro 2024 εναντίον της Σουηδίας στο ημίχρονο το βράδυ της Δευτέρας.

Στο γήπεδο κρατήθηκαν επίσης οπαδοί, καθώς ένοπλοι αστυνομικοί αναζητούσαν τον ύποπτο, ο οποίος δεν έχει βρεθεί ακόμη. Το αιματηρό περιστατικό έγινε περίπου 5 χιλιόμετρα από το στάδιο King Baudouin χωρητικότητας 50.000 θέσεων λίγο μετά τις 19:00 τοπική ώρα, περίπου 45 λεπτά πριν από την έναρξη.

Λίγο αργότερα, ένας άνδρας που ισχυρίστηκε ότι ήταν ο δράστης εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ένα βίντεο στο οποίο ισχυριζόταν ότι ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και δήλωσε «μαχητής για τον Αλλάχ».

Με βάση τις εικόνες που τραβήχτηκαν από κάτοικο της περιοχής, φαίνεται ένας άνδρας να φορά ένα έντονο πορτοκαλί μπουφάν και ένα λευκό κράνος, να κρατά ένα αυτόματο τουφέκι και να επιβιβάζεται σε ένα σκούτερ για να φύγει από τη σκηνή. Σύμφωνα με πληροφορίες, πυροβόλησε πρώτα κάποιον στην είσοδο ενός κτηρίου πριν πυροβολήσει δύο άτομα σε ένα ταξί.

Το βίντεο που επαληθεύτηκε από την αστυνομία δείχνει τον αραβόφωνο άνδρα να λέει ότι πραγματοποίησε την επίθεση στο όνομα του Θεού και ότι σκότωσε τρία άτομα. Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς λένε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για την τρομοκρατία σχετικά με τους πυροβολισμούς.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος βρισκόταν σε επίσκεψη στην Αλβανία, δήλωσε: «Η Ευρώπη έχει κλονιστεί», ενώ εκπρόσωπος του βελγικού ομοσπονδιακού εισαγγελέα, Eric van Duyse, προέτρεψε το κοινό «να πάει σπίτι του και να μείνει εκεί όσο η απειλή δεν έχει εξαλειφθεί».

Βρυξέλλες, μία πόλη που φοβάται

Οι Βρυξέλλες είναι πλέον μια πόλη σε νευρικό κλονισμό και δικαιολογημένα. Κάπου εκεί έξω βρίσκεται ένας ένοπλος που έχει ήδη σκοτώσει δύο ανθρώπους και ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος. Μέχρι στιγμής η αστυνομία δεν τον έχει εντοπίσει. Η αντίδραση ήταν γρήγορη και σημαντική - το επίπεδο απειλής ανέβηκε στο υψηλότερο σημείο, με τους ανθρώπους να καλούνται να μείνουν στο σπίτι.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ ντε Κρό, κατήγγειλε τις δολοφονίες ως τρομοκρατική ενέργεια και στη συνέχεια πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία αργά το βράδυ με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Βελγίου και Σουηδίας εγκαταλείφθηκε, με τους παίκτες να μην είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν. Το πρόβλημα ήταν πώς θα μπορούσαν να απελευθερωθούν με ασφάλεια οι θεατές. Σε στιγμές όπως αυτή, το άγχος μπορεί να είναι μεταδοτικό και εξουθενωτικό.

Το επίπεδο τρόμου των Βρυξελλών ανέβηκε στο 4 για πρώτη φορά από το 2016. Η υπόλοιπη χώρα ανέβηκε στο επίπεδο 3. Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης BFM TV, η ασφάλεια στα γαλλοβελγικά σύνορα έχει επίσης ενισχυθεί, ενώ οι ολλανδικές αρχές έχουν επίσης ενισχύσει τα σύνορά τους.

Οι Βρυξέλλες έχουν μια οδυνηρή ιστορία με την τρομοκρατία. Πριν από επτά χρόνια, η πόλη χτυπήθηκε από δύο επιθέσεις στο αεροδρόμιο της και στη συνέχεια σε σταθμό του μετρό. Μερικοί από τους δράστες είχαν επίσης εμπλακεί στις φονικές επιθέσεις στο Παρίσι, συμπεριλαμβανομένου του Μπατακλάν.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ ο οποίος διαδραμάτισε ενεργό ρόλο και στα δύο αυτά φρικτά περιστατικά, είχε κρυφτεί και στεγαστεί στο Μόλενμπεκ, πολύ κοντά στο σημείο όπου έγιναν οι τελευταίες δολοφονίες. Έτσι, ο απόηχος είναι οδυνηρός και οι συνέπειες της νέας επίθεσης πολύ μεγάλες. Οι Βρυξέλλες είναι σημαδεμένες από ό,τι συνέβη στο παρελθόν, φοβούνται για το τι συνέβη τώρα και είναι πολύ νευρικές για το τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή