Στόχος αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή - Κίνδυνος περιφερειακής «διάχυσης» της κρίσης

Αμερικανικά στρατεύματα δέχθηκαν επίθεση στο Ιράκ και τη Συρία καθώς η ΕΕ προειδοποιεί για «διαρροή» της σύγκρουσης στο Ισραήλ
Σε συναγερμό ολόκληρη η Μέση Ανατολή
Α.Ρ
4'

Ένα αντιτορπιλικό του αμερικανικού ναυτικού αναχαίτισε τρεις πυραύλους και πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από τις δυνάμεις των Χούτι στην Υεμένη. Δυτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος περιφερειακής «διάχυσης» από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς είναι πραγματικός, αφού οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή αντιμετώπισαν αυξανόμενες απειλές και οι αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ και τη Συρία έγιναν επανειλημμένα στόχοι επιθέσεων με drone.

Η αεροπορική βάση Ain al-Asad, η οποία φιλοξενεί αμερικανικές και άλλες διεθνείς δυνάμεις στο δυτικό Ιράκ, έγινε στόχος drones και πυραύλων το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακούστηκαν πολλές εκρήξεις μέσα στη βάση. Ο ιρακινός στρατός είπε ότι έκλεισε την περιοχή γύρω από τη βάση και ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας. Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές εάν οι επιθέσεις προκάλεσαν θύματα ή ζημιές.

Η επίθεση έγινε μετά από ρουκέτες που έπληξαν άλλη στρατιωτική βάση που φιλοξενεί αμερικανικές δυνάμεις κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης την Πέμπτη, σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία. Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ στοχοποιήθηκαν επίσης την Τετάρτη σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με τη μία να προκαλεί ελαφρούς τραυματισμούς σε μικρό αριθμό στρατιωτών, παρόλο που ο αμερικανικός στρατός κατάφερε να αναχαιτίσει το drone.

Την Τετάρτη, ένα drone έπληξε τις αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία με αποτέλεσμα να υπάρξουν ελαφρείς τραυματισμοί, ενώ ένα άλλο καταρρίφθηκε. Νωρίτερα την Πέμπτη, το USS Carney, ένα αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού στη βόρεια Ερυθρά Θάλασσα, αναχαίτισε τρεις πυραύλους κρουζ επίθεσης ξηράς και πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από τις δυνάμεις των Χούτι στην Υεμένη.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε στους δημοσιογράφους ότι οι πύραυλοι κατευθύνονταν «δυνητικά» προς το Ισραήλ, αλλά είπε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγησή τους για το τι στόχευαν.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έστειλε ναυτική δύναμη στη Μέση Ανατολή – συμπεριλαμβανομένων δύο αεροπλανοφόρων, άλλων πολεμικών πλοίων και περίπου 2.000 πεζοναυτών – καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή για δραστηριότητες από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν με τις περιφερειακές εντάσεις να εκτοξεύονται κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς .

Το Ισραήλ έχει καλέσει ένα ρεκόρ 360.000 εφέδρων και βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, η οποία σκότωσε περίπου 1.400 ανθρώπους, κυρίως άμαχους. Τουλάχιστον 3.785 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 12.493 τραυματίστηκαν σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα.

Ωστόσο, το Πεντάγωνο δεν βλέπει σχέση μεταξύ της αύξησης των επιθέσεων κατά των αμερικανικών και ισραηλινών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Την περασμένη εβδομάδα, ιρακινές ένοπλες ομάδες ευθυγραμμισμένες με το Ιράν απείλησαν να στοχοποιήσουν τα αμερικανικά συμφέροντα με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εάν η Ουάσιγκτον παρέμβει για να στηρίξει το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

Την Πέμπτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι ο κίνδυνος περιφερειακής μετάδοσης από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς είναι «πραγματικός». Μιλώντας στο Ινστιτούτο Χάντσον στην Ουάσιγκτον, η Φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι ο διάλογος μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του πρέπει να συνεχιστεί.

«Είδαμε τους αραβικούς δρόμους να γεμίζουν με οργή σε όλη την περιοχή. Επομένως, ο κίνδυνος μιας περιφερειακής διάχυσης είναι υπαρκτός», είπε, προσθέτοντας ότι «το Ιράν, ο προστάτης της Χαμάς, θέλει μόνο να τροφοδοτήσει τη φωτιά του χάους».

Οι ΗΠΑ έχουν 2.500 στρατιώτες στο Ιράκ και 900 ακόμη στη γειτονική Συρία, σε αποστολή να συμβουλεύουν και να βοηθούν τις τοπικές δυνάμεις στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο το 2014 κατέλαβε εκτάσεις εδάφους και στις δύο χώρες.

Στο Ιράκ, η ένταση για τον πόλεμο στη Γάζα ήταν ήδη υψηλή. Ο κορυφαίος σιίτης μουσουλμάνος κληρικός της χώρας, ο μεγάλος Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστάνι, καταδίκασε την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ και κάλεσε τον κόσμο να σταθεί απέναντι στην «τρομερή βαρβαρότητα» στην πολιορκημένη Γάζα.

Η Kataib Hezbollah, μια ισχυρή ένοπλη φατρία με στενούς δεσμούς με το Ιράν, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν το Ισραήλ στη «δολοφονία αθώων ανθρώπων» και είπε ότι πρέπει να εγκαταλείψουν το Ιράκ.

Τα προηγούμενα χρόνια, πολιτοφυλακές στο Ιράκ που υποστηρίζονται από το Ιράν στόχευαν τακτικά τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ. Τέτοιες επιθέσεις είχαν υποχωρήσει στο πλαίσιο της εκεχειρίας που είχε τεθεί σε ισχύ από πέρυσι, και το Ιράκ είχε μια περίοδο σχετικής ηρεμίας.