«Τελειώνει ο χρόνος» για τη Γάζα: Φόβος, υπερπληθυσμός και «μαρτύριο της σταγόνας»

Μία ακόμη νύχτα ανηλεών ισραηλινών βομβαρδισμών έζησαν οι κάτοικοι της Γάζας, εν μέσω αβεβαιότητας για το αν θα ανοίξει η διάβαση της Ράφα για να επιτραπεί η είσοδος απαραίτητων προμηθειών.

«Τελειώνει ο χρόνος» για τη Γάζα λένε οι ανθρωπιστικές οργανώσεις
«Τελειώνει ο χρόνος» για τη Γάζα λένε οι ανθρωπιστικές οργανώσεις
Α.Ρ
3'

Η ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει τη Γάζα βαθαίνει με περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εκτοπίζονται εν μέσω των συνεχιζόμενων ισραηλινών βομβαρδισμών που σκότωσαν εκατοντάδες ακόμη ανθρώπους χθες.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Γάζας, 4.137 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, ανάμεσά τους 1.661 παιδιά. Οι τραυματίες είναι πάνω από 13.260 ενώ περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι αγνοούνται

Πολλά καταφύγια σε σχολικά κτίρια ή καταυλισμούς δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά τις λίγες εναπομείνασες προμήθειες εμφιαλωμένου νερού. Οι κάτοικοι της Γάζας έχουν πρόσβαση σε περίπου τρία λίτρα νερού την ημέρα. Το νερό για τις βασικές ανάγκες στη Γάζα εξαντλείται επικίνδυνα, αφού το Ισραήλ ξεκίνησε μια «πλήρη πολιορκία» στη λωρίδα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Ο χρόνος τελειώνει» για τους πολίτες της Γάζας

Ο Αντόνιο Γκουτέρες μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αίγυπτο, ζήτησε να επιτραπούν άμεσα φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια στη Γάζα. Λέει ότι έχει δει «πολλά φορτηγά με νερό, με καύσιμα, φάρμακα και τρόφιμα», προσθέτοντας ότι αυτά τα φορτηγά θα ήταν «σωσίβιο» και «θα κάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για τόσους πολλούς ανθρώπους στη Γάζα».

Η Τζουλιέτ Τούμα από την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, την UNRWA, λέει ότι η Γάζα έχει «γίνει μια κόλαση» τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Μιλώντας στο BBC Newsday, ζήτησε την άρση της πολιορκίας στη Γάζα καθώς οι άμαχοι χρειάζονταν άμεσα ανθρωπιστικές προμήθειες.

Το μαρτύριο της σταγόνας ζουν οι κάτοικοι της ΓάζαςΒΒC

«Ο χρόνος τελειώνει. Έχουν περάσει σχεδόν δύο εβδομάδες. Επί δύο εβδομάδες η UNRWA δεν κατάφερε να φέρει προμήθειες στη Γάζα», είπε. «Ο χρόνος περνάει» πρόσθεσε, τονίζοντας δεν ξέρει πότε θα ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα.

Όταν ρωτήθηκε τι κάνει ο ΟΗΕ για να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια δεν θα περιέλθει στα χέρια της Χαμάς, είπε ότι η UNRWA είχε «αυστηρά συστήματα ελέγχου και παρακολούθησης», καθώς τα 13.000 μέλη της οργάνωσης προφέρουν βοήθεια μόνο σε άτομα που τη χρειάζονται . «Αυτό κάνουμε επί δεκαετίες»είπε.

Ο κόσμος «χάνει την ανθρωπιά του»

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο «χείλος της αβύσσου» ως αποτέλεσμα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ,Φιλίπ Λαζαρίνι

«Ο κόσμος χάνει τώρα την ανθρωπιά του», δήλωσε ο γενικός επίτροπος της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή. Προειδοποίησε ότι η βία μπορεί να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή και αναφέρθηκε στη δεινή κατάσταση για τους αμάχους εντός της Γάζας, ζητώντας εκ νέου διαδρόμους ανθρωπιστικής βοήθειας στην επικράτεια.

Ο Λαζαρίνι καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, αποκαλώντας την «φρικτή και βάρβαρη σφαγή» που είχε δημιουργήσει ένα «εθνικό τραύμα, ένα συλλογικό τραύμα στο Ισραήλ». «Αλλά αυτό το γεγονός εξακολουθεί να μην δικαιολογεί ότι ο πόλεμος διεξάγεται χωρίς κανένα περιορισμό», είπε. «Και δεν πιστεύω ότι η δολοφονία ακόμη περισσότερων αμάχων είναι προς το συμφέρον της μελλοντικής ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή