Ισραήλ: Στο φως εικόνες-σοκ από τους ιατροδικαστές - «Η ανθρώπινη ψυχή δεν αντέχει τόση φρίκη»

Πόλεμος στο Ισραήλ: Δύο εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς, το Εθνικό Ιατροδικαστικό Κέντρο του Ισραήλ αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου προκλήσεις στον εντοπισμό των θυμάτων

Ισραήλ: Στο φως εικόνες-σοκ από τους ιατροδικαστές - «Η ανθρώπινη ψυχή δεν αντέχει τόση φρίκη»
5'

Το Εθνικό Ιατροδικαστικό Κέντρο του Ισραήλ λειτουργεί αδιάκοπα τις δύο τελευταίες εβδομάδες καθώς οι ειδικοί του αντιμετωπίζουν τον συντριπτικό αριθμό, τη σκληρότητα και τη βαρβαρότητα των θυμάτων που προκλήθηκαν από την επίθεση της Χαμάς. Από την έναρξη των εχθροπραξιών, το Κέντρο έχει φροντίσει 870 πτώματα, ενώ εκκρεμεί η ταυτοποίηση εκατοντάδων ακόμη.

Το εύρος αυτού του έργου, απαράμιλλο στην κλίμακα και την πολυπλοκότητά του, έχει ωθήσει τις δυνατότητες του Κέντρου στα άκρα. Το ιατρικό προσωπικό του Κέντρου εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να ταυτοποιήσει τα θύματα και να συνδράμει τις οικογένειες που πενθούν. Εκτός από το τακτικό προσωπικό του Κέντρου, εθελοντές ιατροδικαστές από τις ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία και την Ελβετία λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα για να εντοπίσουν τα περισσότερα από 1.400 θύματα που δολοφονήθηκαν βάναυσα στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς σε ισραηλινές πόλεις το Σάββατο,7 Οκτωβρίου.

Εκτός από τον τεράστιο αριθμό των θυμάτων, η φύση των δολοφονιών έχει θέσει μια σημαντική πρόκληση για την ταυτοποίηση. Τα μέλη της Χαμάς χρησιμοποίησαν διάφορες φρικτές μεθόδους, όπως πυροβολισμό, μαχαιρώματα, τσεκούρι, κάψιμο, αποκεφαλισμό και άλλα μέσα, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την αναγνώριση. Ορισμένα πτώματα ήταν τόσο σοβαρά και τόσο βάναυσα ακρωτηριασμένα που δεν μπορούσαν να αναγνωριστούν

Δείτε εικόνες:

Ο Δρ Hagar Mizrahi, επικεφαλής του ιατρικού τμήματος στο Υπουργείο Υγείας, ολοκληρώνει τις δύο πρώτες εβδομάδες της πιο τρομακτικής αποστολής του Κέντρου από την έναρξη λειτουργίας του: «Είμαι γιατρός και χειρουργός για πάνω από είκοσι χρόνια, έχω δει δύσκολες σκηνές στο την επαγγελματική μου ζωή, έχω περιθάλψει τραυματίες από τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά ποτέ δεν έχω συναντήσει τόσο σοβαρές φρικαλεότητες όπως έχω συναντήσει από το περιστατικό της 7ης Οκτωβρίου.

Η ανθρώπινη ψυχή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν. Εμείς, ως γιατροί κάθε πρωί ξεκινάμε να σώζουμε ζωές. Εμείς, ως λαός, δοξάζουμε τη ζωή. Μου είναι ξεκάθαρο ότι εμείς, ως έθνος που αναστήθηκε από τις στάχτες των στρατοπέδων εξόντωσης στο Ολοκαύτωμα, θα καταφέρουμε να σηκωθούμε ακόμα και τώρα. Θα θάψουμε, θα φροντίσουμε όσους τραυματίστηκαν ψυχικά και σωματικά. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί γιατί αυτό είναι το μόνο εβραϊκό κράτος».

Ο Δρ Chen Kugel, διευθυντής του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής Ιατρικής, πρόσθεσε: «Δεκάδες εθελοντές από το Ισραήλ και από όλο τον κόσμο ήρθαν στο Εθνικό Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής, συμπεριλαμβανομένων γιατρών από την Ελβετία, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη Νέα Ζηλανδία. Νιώθουμε παρηγοριά βλέποντας την κινητοποίηση πολλών ειδικών για να βοηθήσουν στο εθνικό έργο της φροντίδας και της αναγνώρισης των θυμάτων στο Εθνικό Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής.

Η διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων είναι θλιβερή και πολύ περίπλοκη. Το θέαμα ειναι δύσκολο, οι ιστορίες είναι ακόμα πιο δύσκολες. Βλέπουμε μικρούς και μεγάλους, γυναίκες και παιδιά, πυροβολημένους σε όλα τα μέρη του σώματός τους, άλλους με χειροπέδες, άλλους καμένους ζωντανούς, τα σώματά τους μπλεγμένα, αγκαλιά με το παιδί τους. Κάποιοι από αυτούς έμειναν μόνο με στάχτες και μικροσκοπικά θραύσματα. Ποτέ, σε όλη μου την επαγγελματική ζωή, δεν έχω δει τόσο μεγάλη σκληρότητα και ασύλληπτο κακό».

Ο Δρ. Nurit Bobalil, διευθυντής του Ιατροδικαστικού Εργαστηρίου στο Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής, περιέγραψε τις προκλήσεις: «Το βιολογικό εργαστήριο στο Εθνικό Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής έχει λάβει μέχρι στιγμής περίπου 900 δείγματα που προέρχονται από σώματα ή μέρη σωμάτων από αθώους Ισραηλινούς πολίτες που είναι αδέρφια και αδερφές, γονείς και παιδιά μας και για τους οποίους απαιτείται ταυτοποίηση DNA. Η διαδικασία εργασίας είναι μακρά και περίπλοκη επειδή το εύρος των δειγμάτων και η κατάσταση των σωμάτων, η οποία χειροτερεύει όσο περνάει ο καιρός, δυσκολεύει σε ορισμένες περιπτώσεις το αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η ομάδα εγκληματολογικού εργαστηρίου στο Εθνικό Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής Ιατρικής προσέλαβε εθελοντές από τον τομέα της κλινικής γενετικής που, σε συνδυασμό με προηγμένες τεχνολογίες, επιτρέπουν την επέκταση των ικανοτήτων του ινστιτούτου , και χάρη σε αυτό, το εργαστήριο καταφέρνει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, χωρίς καθυστέρηση και είναι σε θέση να παρέχει τα δεδομένα προφίλ που θα μεταφερθούν για σύγκριση με τα δείγματα των μελών της οικογένειας. Δεν μας ζητήθηκε ποτέ να απαντήσουμε σε ένα τέτοιο γεγονός. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι τα Ισραηλινά παιδιά θα βρεθούν δεμένα και πυροβολημένα στα κρεβάτια τους, ποτέ δεν φανταζόμουν ότι δεμένα και καμένα πτώματα θα έφταναν σε μεγάλες ποσότητες στο Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο και δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα έβλεπα φωτογραφίες κατά συρροή δολοφόνων, τέρατα που απολαμβάνουν τον εορτασμό της δολοφονίας που προκάλεσαν».

Στο πλαίσιο αυτών των τραγικών γεγονότων, το Ισραήλ αντιμετωπίζει σήμερα μια πολύπλευρη πρόκληση ασφαλείας. Η επίθεση ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν πάνω από χίλια μέλη της Χαμάς διείσδυσαν στο Ισραήλ από ξηρά, θάλασσα και αέρα σε πολλές τοποθεσίες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. Ταυτόχρονα, αδιάκριτες ρουκέτες στόχευαν πόλεις και κοινότητες με περισσότερους από 6.600 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν. Αυτές οι ενέργειες είχαν ως στόχο να μεγιστοποιήσουν τη ζημιά στους αμάχους και έχουν ήδη οδηγήσει σε πάνω από 1.400 θύματα, με περισσότερα από 200 άτομα να κρατούνται αιχμάλωτα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή