Πόλεμος Ισραήλ: «Αναγνωριστική» χερσαία εισβολή των Ισραηλινών στη Γάζα

Ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις επιχείρησαν στο εσωτερικό του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας όπου επιτέθηκαν σε πολλούς στόχους της Χαμάς 

Πόλεμος Ισραήλ: «Αναγνωριστική» χερσαία εισβολή των Ισραηλινών στη Γάζα
AP
8'

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπου μαίνονται για 20η ημέρα οι πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, καθώς το Ισραήλ παραδέχθηκε επίσημα ότι πραγματοποίησε σχετικά μεγάλη εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας από ξηράς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, εχθές Τετάρτη 25 Οκτωβρίου ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις επιχείρησαν στο εσωτερικό του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας, όπου επιτέθηκαν σε πολλούς στόχους της Χαμάς. Ο ραδιοφωνικός σταθμός των ενόπλων δυνάμεων κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη επιδρομή που έχει γίνει στον παλαιστινιακό θύλακα μέχρι στιγμής.

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη νυχτερινή επιχείρηση φαίνονται τεθωρακισμένα οχήματα να προχωρούν σε μία αμμώδη περιοχή στη μεθόριο. Ένας εκσκαφέας ισιώνει το χώμα ενός αναχώματος, ενώ άρματα μάχης εκτοξεύουν οβίδες και φαίνονται εκρήξεις και μία σειρά κατεστραμμένα σπίτια.

Στην ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο επισημαίνεται ότι «στη διάρκεια της νύκτας ο στρατός διεξήγαγε στοχευμένη επιδρομή με άρματα μάχης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τα επόμενα στάδια της μάχης», μια πιθανή αναφορά στην ευρεία χερσαία εισβολή που έχουν απειλήσει ότι θα πραγματοποιήσουν οι Ισραηλινοί στον παλαιστινιακό θύλακα με στόχο την εξόντωση της Χαμάς.

«Οι στρατιώτες έχουν πλέον εξέλθει από την περιοχή και έχουν επιστρέψει στο ισραηλινό έδαφος», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη του εξαπέλυσαν νέο πλήγμα στον Λίβανο, ως αντίποινα για την εκτόξευση πυραύλου εδάφους - αέρος.

«Το δίκτυο αντιαεροπορικής άμυνας του ισραηλινού στρατού αναχαίτισε πύραυλο εδάφους-αέρος ο οποίος βλήθηκε από τον Λίβανο εναντίον drone του ισραηλινού στρατού», σύμφωνα με ανακοινωθέν του γενικού επιτελείου. «Σε ανταπόδοση, αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού έπληξαν το σημείο από όπου έγινε η εκτόξευση».

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ είναι καθημερινές στα νότια σύνορα του Λιβάνου μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.

Από τις επιχειρήσεις έχουν χάσει τη ζωή τους 52 άνθρωποι στη λιβανέζικη πλευρά, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων αμάχων, 39 μαχητών της Χεζμπολάχ και 9 οργανώσεων που έχουν συμμαχήσει μαζί της, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Χθες Τετάρτη, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τους θανάτους άλλων δυο μελών της. Στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων έχουν σκοτωθεί τέσσερις άνθρωποι.

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα της Wall Street Journal που αναφέρει ότι εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, μέλη της Χαμάς υποβλήθηκαν σε «εξειδικευμένη εκπαίδευση μάχης» στο Ιράν εβδομάδες πριν από τη δολοφονική επίθεση της ομάδας εναντίον του Ισραήλ. Η εφημερίδα, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές, γύρω από τη βάναυση σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε ότι 500 μέλη τόσο της Χαμάς όσο και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Ομάδας συμμετείχαν σε εκπαίδευση τον περασμένο μήνα υπό την καθοδήγηση του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Αλ Ακσά, που πρόσκειται στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, ανακοίνωσε μέσω Telegram ότι η δημοσιογράφος του Ντοάα Ασράφ σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα. Ο στρατός του Ισραήλ περιορίστηκε να αναφέρει πως δεν έχει κανένα σχόλιο.

Εξάλλου, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι περισσότεροι από τους 220 αιχμαλώτους που η Χαμάς κρατά ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας είναι υπήκοοι άλλων χωρών.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως 138 όμηροι έχουν διαβατήρια από 25 χώρες του κόσμου. Εξ αυτών, 54 είναι Ταϊλανδοί, 15 Αργεντινοί, 12 Γερμανοί, 12 Αμερικανοί, έξι Γάλλοι, έξι Ρώσοι και πέντε Νεπαλέζοι. Αρκετοί έχουν διπλή υπηκοότητα, επισημαίνεται. Στη λίστα των ομήρων της Χαμάς περιλαμβάνονται επίσης δύο Τανζανοί, δύο Φιλιππινέζοι, ένας Κινέζος και ένας υπήκοος Σρι Λάνκα, σύμφωνα με την ενημέρωση της ισραηλινής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, το εγκατεστημένο στην ανατολική Λιβύη κοινοβούλιο απαίτησε χθες Τετάρτη την «άμεση» αποχώρηση των πρεσβευτών χωρών που υποστηρίζουν το Ισραήλ στον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, αναφερόμενο ονομαστικά στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία. Με ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του χθες, ο θεσμός, προσκείμενος στο στρατόπεδο του ισχυρού στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, απαίτησε ακόμη να ανασταλεί ο εφοδιασμός των χωρών αυτών με λιβυκούς υδρογονάνθρακες αν δεν σταματήσουν «οι σφαγές» Παλαιστινίων.

Έναυσμα αυτού του πολέμου ήταν η επίθεση άνευ προηγουμένου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, με απολογισμό πάνω από 1.400 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους. Τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού σε αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακα στον οποίο κυβερνά η Χαμάς, έχουν απολογισμό μέχρι στιγμής 6.500 νεκρούς, επίσης στην πλειονότητά τους αμάχους.

Νετανιάχου: Ετοιμαζόμαστε για χερσαία επίθεση στη Γάζα

Το βράδυ της Τετάρτης σε νέο τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου επανέλαβε πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει η επιχείρηση.

Αρκέστηκε μονάχα να πει πως το «πράσινο φως» θα το δώσει το πολεμικό συμβούλιο που έχει συγκροτηθεί.

Τόνισε πως προτεραιότητες είναι η απελευθέρωση των ομήρων και η διάλυση της Χαμάς, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως όλα τα μέλη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης πρέπει να θεωρούνται «μελλοθάνατοι».

Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις για την αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών να αποτρέψουν την άνευ προηγουμένου επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου δεν έβγαλε τον εαυτό του από το κάδρο των ευθυνών. «Οι αστοχίες θα εξεταστούν και όλοι (οι υπεύθυνοι) θα λογοδοτήσουν, εμού συμπεριλαμβανομένου. Ωστόσο, όλα αυτά θα γίνουν μετά τον πόλεμο», ανέφερε.

Νέα στήριξη από Μπάιντεν

Λίγο νωρίτερα, Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει πως το Ισραήλ έχει όχι μόνο το δικαίωμα αλλά και «την ευθύνη» στην αυτοάμυνα μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει «να κάνει τα πάντα για να προστατευθούν οι άμαχοι».

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι πιστεύει πως το Ισραήλ πρέπει να προστατέψει τους πολίτες του, προστατεύοντας παράλληλα αμάχους στη Γάζα που είναι θύματα της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό, για να προστατέψει αθώους πολίτες». δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της επίσκεψης στον Λευκό Οίκο του Αυστραλού πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανίζι.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η περιοχή πρέπει να προετοιμαστεί για το τέλος της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και για το «τι έρχεται μετά». Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ διατήρησαν τη θέση τους για μια «λύση δύο κρατών» για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους.

Πρόσθεσε ότι «δεν απαίτησε» από τον Νετανιάχου να καθυστερήσει την πιθανολογούμενη χερσαία επίθεση στη Γάζα έως ότου απελευθερωθούν οι όμηροι που είναι στα χέρια της Χαμάς. «Όχι. Είναι δική τους απόφαση, εγώ δεν το ζήτησα», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Αυτό που του είπα, είναι ότι αν είναι δυνατόν να βγάλει αυτούς τους ανθρώπους με ασφάλεια, αυτό πρέπει να κάνει».

Ο Μπάιντεν έκανε επίσης μια σπάνια επίπληξη στους Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη εκφράζοντας την ανησυχία του για τους «εξτρεμιστές εποίκους» που επιτίθενται σε Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, κατηγορώντας τους ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά και καλώντας να «σταματήσουν αμέσως» οι επιθέσεις αυτές.

«Συνεχίζω να ανησυχώ για τους εξτρεμιστές εποίκους που επιτίθενται εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη», ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. «Επιτίθενται σε Παλαιστίνιους σε μέρη που (οι Παλαιστίνιοι) δικαιούνται να είναι».

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι «δεν εμπιστεύεται» τον απολογισμό της Χαμάς για τα θύματα της έκρηξης σε νοσοκομείο της Γάζας στις 17 Οκτωβρίου. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 471 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ-Αχλί αλ-Αράμπι αργά την Τρίτη, αλλά οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι μεταξύ 100 και 300.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή