Τουρκία: Τι συζήτησαν Μπλίνκεν και Φιντάν στην Άγκυρα

Η επέκταση της βοήθειας προς τη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών

Τουρκία: Τι συζήτησαν Μπλίνκεν και Φιντάν στην Άγκυρα
5'

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει την οργή της Τουρκίας για τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στη Γάζα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν τη Δευτέρα τις προσπάθειες για την επέκταση των ανθρωπιστικών προσπαθειών στη Γάζα και την αποτροπή της επέκτασης της σύγκρουσης στην περιοχή.

Δηλώσεις στο αεροδρόμιο της 'Αγκυρας, μετά τη συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών 'Αντονι Μπλίνκεν.

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός, τονίζοντας ότι «γνωρίζουμε τις ανησυχίες εδώ. Στη Γάζα, βλέπουμε το τρομερό κόστος. Βλέπουμε το κόστος των αθώων πολιτών. Είμαστε σε επαφή με τους Ισραηλινούς. Έχουμε μιλήσει για βήματα που μπορούν να μειώσουν τις απώλειες αμάχων».

Ο ίδιος ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνουν σημαντικά βήματα για να διασφαλιστεί η άφιξη στη Γάζα μεγάλων ποσοτήτων βοήθειας. «Επεξεργαζόμαστε καθημερινά τις λεπτομέρειες. Καταβάλλουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες για την ανθρωπιστική βοήθεια», προσέθεσε.

«Το γεγονός ότι η σύγκρουση δεν επεκτάθηκε στην περιοχή αποτελεί επίσης επιτυχία». τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπλίνκεν, σημειώνοντας ότι έγιναν σημαντικές συνομιλίες με τις χώρες της περιοχής για τη δημιουργία συνθηκών δικαιοσύνης και ειρήνης.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των ομήρων, το οποίο χαρακτήρισε κρίσιμο, λέγοντας «επικεντρωνόμαστε έντονα σε αυτό».

«Ήμασταν ξεκάθαροι όσον αφορά την εξτρεμιστική βία. Οι Ισραηλινοί έχουν δώσει υποσχέσεις, θα παρακολουθούμε στενά», κατέληξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος επίσης στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Αντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έστειλε προς έγκριση στην Εθνοσυνέλευση το πρωτόκολλο ένταξης. «Πιστεύω ότι η Σουηδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Την ίδια άποψη έχει και η Τουρκία» είπε.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε στη συνέχεια για το Τόκιο.

Το πρωί, μέλη της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας συγκεντρώθηκαν κοντά στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών για να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη του 'Αντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία. Δεκάδες άτομα, που κρατούσαν παλαιστινιακές και τουρκικές σημαίες, φώναζαν «Δολοφόνε Μπλίνκεν, φύγε από την Τουρκία». Στη διαδήλωση παρενέβη η Αστυνομία για να τη διαλύσει.

«Κάπως έτσι κράτησε αποστάσεις ο Φιντάν!» τιτλοφορείται το δημοσίευμα του CNN Τurk για τη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. «Ο Φιντάν συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Άγκυρα. Δεν ανταποκρίθηκε στην αγκαλιά του Μπλίνκεν και του έσφιξε μόνο το χέρι» σημειώνει.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Φιντάν στην Άγκυρα, στον τελευταίο σταθμό του διπλωματικού ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή εν μέσω της κλιμάκωσης του πολέμου στη Γάζα.

Η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην 'Αγκυρα έληξε χωρίς δηλώσεις και διηρκεσε περίπου δύο ώρες και 40 λεπτά. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Αντονι Μπλίνκεν έφυγε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναχωρήσει αμέσως για το Τόκιο.

Η ψυχρότητα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι εμφανής μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και τις κατηγορίες που εκτόξευσε κατά των Ηνωμένων Πολιτειών για τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή και τη στήριξη τους στο Ισραήλ. Για την τουρκική πλευρά σημείο τριβής είναι και η αμερικανική στήριξη στις «Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας» που απαρτίζονται κυρίως από Κούρδους πολιτοφύλακες.

Ενδεικτική της ψυχρότητας ήταν η χθεσινοβραδυνή χαμηλού επιπέδου υποδοχή του Μπλίνκεν στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, όπου τον υποδέχτηκε από τουρκικής πλευράς ο αντινομάρχης Αγκυρας Ναμίκ Κεμάλ Ναζλί και η διευθύντρια του υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδια για τις διμερείς πολιτικές σχέσεις, πρέσβειρα Γιαπράκ Μπαλκάν, επισημαίνει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος.

Πριν απο τη συνάντηση είχε γίνει γνωστό οτι ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης ήθελε να συζητήσει με τον Φιντάν την ανθρωπιστική κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα και την ανάγκη να αποτραπεί η διεύρυνση της σύγκρουσης, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στόχος του «να υπογραμμίσει τη σημασία της προστασίας των ζωών αμάχων στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας», ενώ επρόκειτο να δηλώσει επίσης τη «δέσμευση για διευκόλυνση της αυξημένης, διαρκούς παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας σε αμάχους στη Γάζα», ανέφερε.

Στη σύντομη στάση του στην Άγκυρα δεν συνομίλησε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει καταδικάσει έντονα τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς τις «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Ο Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι διακόπτει τις επικοινωνίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η Τουρκία φιλοξενεί μέρος της ηγεσίας της Χαμάς και ο Μπλίνκεν έχει επανειλημμένα πει ότι τα πράγματα δεν μπορούν να επιστρέψουν στο «status quo» με την ομάδα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή