Γάζα: Γιατί το νοσοκομείο Αλ-Σίφα βρίσκεται στην καρδιά του πολέμου με το Ισραήλ;
Πόλεμος στο Ισραήλ: Για τους Παλαιστίνιους, το νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο στη Γάζα αποτελεί θεραπευτήριο και καταφύγιο εν μέσω των εχθροπραξιών. Για το Ισραήλ, είναι το κύριο κέντρο διοίκησης της Χαμάς.
Το Αλ-Σίφα είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, που φιλοξενεί και περιθάλπει χιλιάδες Παλαιστίνιους και πλέον βρίσκεται σε οριακό σημείο, δίνοντας μάχη για τη θεραπεία χιλιάδων ασθενών καθώς δέχεται άμεση επίθεση από τον ισραηλινό στρατό.
Την περασμένη εβδομάδα, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε ένα ασθενοφόρο έξω από το νοσοκομείο, μέρος μιας αυτοκινητοπομπής που προοριζόταν να μεταφέρει ασθενείς από την πόλη της Γάζας στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα, ώστε να μπορέσουν να νοσηλευτούν στην Αίγυπτο. Δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, το οποίο είχε συντονίσει το ταξίδι με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) στη Γάζα.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) είπε ότι η επίθεση, η οποία σκότωσε ανθρώπους μέσα και γύρω από το ασθενοφόρο, θα πρέπει να διερευνηθεί ως πιθανό έγκλημα πολέμου. Τη Δευτέρα, αναφέρθηκε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν και πάλι στόχο το νοσοκομείο, αυτή τη φορά χτυπώντας ένα σύστημα ηλιακών πάνελ που παρείχε ηλεκτρισμό στα κύρια τμήματα του.
Καθώς δεν έχει απομείνει καθόλου καύσιμο στις δεξαμενές του για να διατηρήσει τη μία γεννήτρια του σε λειτουργία, είναι πλέον θέμα χρόνου να αναγκαστεί το νοσοκομείο να απενεργοποιήσει ζωτικό εξοπλισμό όπως αναπνευστήρες και μηχανήματα αιμοκάθαρσης, αφήνοντας τους ασθενείς να πεθάνουν.
Τι είναι το Αλ-Σίφα;
Το Dar al-Shifa, που κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «σπίτι της θεραπείας», είναι το μεγαλύτερο και πιο εκτεταμένο ιατρικό συγκρότημα στη Λωρίδα της Γάζας, που περιλαμβάνει τρεις εξειδικευμένες εγκαταστάσεις: χειρουργική, εσωτερική ιατρική και μαιευτική και γυναικολογία. Βρίσκεται στη βόρεια γειτονιά Ρεμάλ, κοντά στο λιμάνι και στέγαζε αρχικά στρατώνες του Βρετανικού Στρατού. Έγινε νοσοκομείο το 1946, με διαδοχικές επεκτάσεις υπό την αιγυπτιακή κυριαρχία και κατά τη διάρκεια της ισραηλινής κατοχής τη δεκαετία του 1980.
Το νοσοκομείο είναι σωτήριο για ασθενείς που αναζητούν επείγουσα ιατρική παρέμβαση. Όπως όλα τα νοσοκομεία του πολιορκημένου θύλακα ξεμένει από επείγουσες προμήθειες φαρμάκων και καυσίμων. Έχει την ικανότητα να θεραπεύει 700 ασθενείς, αλλά αυτή τη στιγμή οι γιατροί περιθάλπουν 5.000, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Χιλιάδες άνθρωποι που έχουν χάσει τα σπίτια τους μένουν στους διαδρόμους των νοσοκομείων και στο προαύλιο.
Το νοσοκομείο έχει πλημμυρίσει από πτώματα και τραυματίες ασθενείς από τον βομβαρδισμό της περασμένης εβδομάδας στο σχολείο Abu Assi, που διευθύνεται από την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA). Τα θύματα αυξήθηκαν την Κυριακή, μετά από μια από τις πιο σφοδρές νύχτες βομβαρδισμών που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, όπου ο ισραηλινός στρατός έπληξε 450 στόχους στο βορρά.
Ο Δρ Μαρουάν Αμπουσάμπα επικεφαλής χειρουργείου του νοσοκομείου, είπε ότι το Αλ-Σίφα μπορεί να προσφέρει 210 κρεβάτια τις κανονικές ημέρες. Επί του παρόντος, 800 ασθενείς περιμένουν να γίνουν δεκτοί, είπε σε δήλωση που μεταδόθηκε στο Al Jazeera από τη ΜΚΟ Medical Aid for Palestinians (MAP). Το νοσοκομείο έχει επίσης χαμηλό προσωπικό. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις σκότωσαν 150 μέλη ιατρικού προσωπικού
Πώς είναι οι συνθήκες ;
«Σε όλα τα επίπεδα, αντιμετωπίζουμε μια υγειονομική καταστροφή», λέει ο δρ Αμπουσάμπα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι προμήθευσαν το Αλ Σίφα με φάρμακα και εξοπλισμό που έχει ακόμα στο απόθεμά της, ανέφεραν ότι χειρουργοί στο νοσοκομείο κάνουν επεμβάσεις χωρίς παυσίπονα.
Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης. Το νοσοκομείο μόλις και μετά βίας είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες του, εξοικονομώντας ηλεκτρικό ρεύμα για τη μονάδα επειγόντων περιστατικών, την εντατική και τις χειρουργικές αίθουσες. «Προσπαθούμε σκληρά να συνεχίσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες στους ασθενείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση, επείγοντα καθετηριασμό και… θερμοκοιτίδες, αλλά προσφέρουμε το ελάχιστο», είπε ο Αμπουσάμπα.
Ρεπορτάζ του Al Jazeera απεικόνιζε σκηνές χάους έξω και μέσα στο νοσοκομείο, με αιμόφυρτους ασθενείς να πλαισιώνουν τους διαδρόμους. Έχοντας μόλις ανακοινώσει έναν άνδρα νεκρό, η χειρουργός Σαρα αλ Σάκα μίλησε για τη ζωή, τον ύπνο και το ξύπνιο στο νοσοκομείο, εργαζόμενη έως και 72 συνεχόμενες ώρες.
«Κάθε μέρα, λέμε ότι σήμερα ήταν η χειρότερη από ποτέ και η επόμενη μέρα είναι χειρότερη», είπε, προσθέτοντας αργότερα ότι δεν υπάρχουν αρκετοί καταψύκτες για τα πτώματα. Το Σαββατοκύριακο, το νοσοκομείο αναγκάστηκε να μεταφέρει το μαιευτήριο του στο ιδιωτικό διεθνές νοσοκομείο Al Helou στην πόλη της Γάζας.
Σύμφωνα με το Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών στην Παλαιστίνη, υπολογίζεται ότι 50.000 έγκυες γυναίκες έχουν παγιδευτεί στη σύγκρουση. Οι πρόωρες γεννήσεις και οι αποβολές αυξάνονται, λόγω του φόβου και του πανικού που προκαλούν οι βομβαρδισμοί.
Στη βόρεια Γάζα, όπου βρίσκεται το νοσοκομείο, οι κύριες πηγές νερού –μια μονάδα αφαλάτωσης και ο αγωγός από το Ισραήλ– έχουν κλείσει από την έναρξη του πολέμου. Προς το παρόν, το νοσοκομείο δέχεται μόνο αλμυρά υπόγεια νερά, ακατάλληλα για πόση και υγιεινή. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μόνο το 5% των αναγκών της Γάζας σε νερό καλύπτεται.
Γιατί δέχεται επίθεση;
Το Αλ Σίφα είναι πρωταρχικός στόχος για τις ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες ισχυρίζονται ότι το νοσοκομείο βρίσκεται πάνω από τα κεντρικά γραφεία της Χαμάς, της ένοπλης ομάδας που κυβερνά τη Γάζα από το 2007.
Τον περασμένο μήνα, ο ισραηλινός στρατός κυκλοφόρησε ένα βίντεο που χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό δορυφορικών εικόνων και κινούμενων γραφικών για να ισχυριστεί ότι είχε στοιχεία που βασίζονται σε πληροφορίες για την υποτιθέμενη χρήση του νοσοκομείου από τη Χαμάς κάτω από το έδαφος, με σήραγγες, εγκαταστάσεις και αίθουσες συσκέψεων. Η Χαμάς απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς, οι οποίοι, όπως είπε, παρέχουν καταφύγιο σε περισσότερους από 40.000 εκτοπισμένους.
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για δεσμούς της Χαμάς με το νοσοκομείο. Μετά την χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα το 2014, η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τη Χαμάς ότι διέπραξε φρικαλεότητες κατά πολιτικών αντιπάλων σε εγκαταλελειμμένες περιοχές του νοσοκομείου για να αποσπάσει ομολογίες συνεργασίας. Σε προηγούμενη έκθεση, η οργάνωση για τα δικαιώματα είχε κατηγορήσει επίσης το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της εισβολής της, η οποία σκότωσε περισσότερους από 2100 ανθρώπους.
Τότε, επίσης, το νοσοκομείο είχε δεχθεί επίθεση. Το Ισραήλ και η Χαμάς αντάλλαξαν την ευθύνη για μια έκρηξη στο νοσοκομείο που σκότωσε τουλάχιστον 10 παιδιά. Η Χαμάς απέδωσε την έκρηξη σε επίθεση με ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ενώ το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι προκλήθηκε από παλαιστινιακό πύραυλο που απέτυχε. Το επεισόδιο είχε αποχρώσεις μιας παρόμοιας αμφισβητούμενης, αλλά πολύ πιο θανατηφόρας έκρηξης στο αραβικό νοσοκομείο αλ-Αχλί τον περασμένο μήνα.
Στην τρέχουσα σύγκρουση, το Ισραήλ έχει κατηγορήσει τη Χαμάς ότι αποθηκεύει καύσιμα για τις δικές της επιχειρήσεις, αποτρέποντας την είσοδο προμηθειών στον περιορισμένο αριθμό ανθρωπιστικών νηοπομπών που περνούν στη Λωρίδα. Χωρίς ρεύμα, 16 από τα 35 νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σταματήσει να λειτουργούν.