«Φλέγεται» η Βραζιλία: Το θερμόμετρο «φλερτάρει» με τους 50 βαθμούς Κελσίου - Πρωτοφανές ρεκόρ
Η Βραζιλία κατέγραψε την πιο υψηλή θερμοκρασία στην ιστορία της, καθώς πολλές περιοχές της χώρας υφίστανται αποπνικτικό καύσωνα.
Η Βραζιλία κατέγραψε την πιο υψηλή θερμοκρασία στην ιστορία της, με το θερμόμετρο να δείχνει 44,8 βαθμούς Κελσίου, καθώς πολλές περιοχές της χώρας βιώνουν έναν πρωτοφανή καύσωνα. Το ρεκόρ σημειώθηκε την Κυριακή στην πόλη Aρακουάι, στη νοτιοανατολική πολιτεία Mίνας Ζεράις της Βραζιλίας.
Ο πρωτόγνωρος καιρός έχει αποδοθεί στο φαινόμενο Ελ Νίνιο και στην κλιματική αλλαγή. Οι μετεωρολόγοι λένε ότι η ζέστη είναι πιθανό να υποχωρήσει αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας (Inmet), μόνο τρεις πρωτεύουσες πολιτειών θα δουν θερμοκρασίες που θα πλησιάζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, ανέφερε το CNN Brasil.
Η υπηρεσία είπε ότι το ιστορικό υψηλό του Αρακουάι είχε ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ της χώρας των 44,7 C, που κεταγράφηκε το 2005. Ο καύσωνας έχει προκαλέσει «κόκκινους συναγερμούς» σε όλη τη χώρα, ένα μήνα πριν από την αρχή του καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο. Η κατανάλωση ενέργειας στη Βραζιλία έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους.
Οι υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν στην Τέιλορ Σουίφτ να ακυρώσει μια από τις συναυλίες της στο Ρίο ντε Τζανέιρο, αφού μία θαυμάστριά της αρρώστησε και πέθανε πριν από το σόου της την Παρασκευή. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η 23χρονη Ana Clara Benevides Machado είχε ζητήσει βοήθεια στο γήπεδο αφού ένιωσε αδιαθεσία. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά πέθανε μία ώρα αργότερα.
Επίσημη έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από δύο εβδομάδες έδειξε ότι η μέση θερμοκρασία στη χώρα ήταν πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά και πιο έντονα σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι καύσωνες γίνονται μεγαλύτεροι και πιο έντονοι σε πολλά μέρη και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί ενώ οι άνθρωποι συνεχίζουν να απελευθερώνουν αέρια θερμοκηπίου που προκαλούν θέρμανση του πλανήτη. Εν τω μεταξύ, η Γη βρίσκεται επί του παρόντος σε μια καιρική φάση Ελ Νίνιο, κατά την οποία οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνήθως αυξάνονται.