Αυστραλία: Περισσότερες από 100 συλλήψεις στο μεγαλύτερο λιμάνι μετάφοράς άνθρακα του κόσμου
Αυστραλία: Ο διήμερος αποκλεισμός του μεγαλύτερου λιμανιού άνθρακα στον κόσμο είχε σαν αποτέλεσμα 109 συλλήψεις.
Εκατοντάδες ακτιβιστές κολύμπησαν ή χρησιμοποίησαν καγιάκ για να καταλάβουν το λιμάνι του Newcastle στην Αυστραλία, με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για την κλιματική αδράνεια. Ισχυρίζονται ότι η αναταραχή εμπόδισε πάνω από μισό εκατομμύριο τόνους άνθρακα να φύγουν από τη χώρα.
Η Αυστραλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας άνθρακα στον κόσμο και βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα για τις δικές της ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας. Το λιμάνι του Νιούκαστλα βρίσκεται περίπου 170 χλμ από το Σίδνεϊ και είναι ο σημαντικότερος τερματικός σταθμός της χώρας για τις αποστολές άνθρακα.
Υπολογίζεται ότι 3.000 άνθρωποι από όλη την Αυστραλία συμμετείχαν στον 30ωρο αποκλεισμό του σαββατοκύριακου, ο οποίος είχε εγκριθεί από την αστυνομία. Ωστόσο, δεκάδες διαδηλωτές παρέμειναν στο νερό μετά το σημείο αποκοπής των διαδηλώσεων - προκαλώντας 109 συλλήψεις, συμπεριλαμβανομένων πέντε ανηλίκων που στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.
Τη Δευτέρα, 104 άτομα κατηγορήθηκαν για την άρνησή τους να εγκαταλείψουν το λιμάνι, σύμφωνα με δήλωση της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας. «Το κάνω αυτό για τα εγγόνια μου και τις μελλοντικές γενιές», είπε ο 97χρονος Άλαν Στιούαρτ, ο οποίος αψήφησε τις προειδοποιήσεις.
«Λυπάμαι πολύ που θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες της αδράνειάς μας. Επομένως, νομίζω ότι είναι καθήκον μου να κάνω ό,τι μπορώ» πρόσθεσε. Η οργάνωση Rising Tide - η οποία διοργάνωσε τη δράση - την αποκάλεσε τη «μεγαλύτερη πράξη πολιτικής ανυπακοής για το κλίμα στην ιστορία της Αυστραλίας»
Η διαμαρτυρία έλαβε χώρα λίγες μέρες πριν από την COP28, την ετήσια σύνοδο κορυφής για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, η οποία ξεκινά στο Ντουμπάι την Πέμπτη. Οι διαδηλωτές ζητάνε από την κυβέρνηση του Άντονι Αλμπανέζε να φορολογήσει τις εξαγωγές θερμικού άνθρακα και να ακυρώσει νέα έργα ορυκτών καυσίμων.
Η Αυστραλία θεωρείται εδώ και πολύ καιρό αδρανής απέναντι στην κλιματική δράση αλλά ο Αλμπανέζε υποσχέθηκε να «συμμετάσχει στην παγκόσμια προσπάθεια» για τον περιορισμό των εκπομπών κατά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2022.
Έκτοτε, η κυβέρνησή του έχει κατοχυρώσει έναν στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 43% έως το 2030, σε σύγκριση με την προηγούμενη δέσμευση της χώρας για 26-28%. Αυτή η διαφορά ισοδυναμεί με την εξάλειψη των εκπομπών από όλους τους τομείς των μεταφορών ή της γεωργίας της Αυστραλίας.
Αλλά ο Αλμπανέζε αρνήθηκε επίσης να θέσει εντελώς εκτός νόμου νέα έργα ορυκτών καυσίμων - και έχει δώσει το πράσινο φως για τέσσερα νέα ανθρακωρυχεία από τον περασμένο Μάιο, με άλλα 25 έργα να περιμένουν έγκριση, σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Αυστραλίας.
Η Anjali Beams, μια 17χρονη μαθήτρια από την Αδελαΐδα, η οποία ήταν ένας από τους τελευταίους διαδηλωτές που εγκατέλειψαν το λιμάνι του Newcastle την Κυριακή, είπε ότι κινδυνεύει να συλληφθεί επειδή οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων της Αυστραλίας αγνοούν συνεχώς τις φωνές των νέων. «Δεν θα αφήσω το μέλλον μου να πουληθεί από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων για το κέρδος της», πρόσθεσε.