Προκλητικός Σούνακ για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα: Οι Έλληνες να αναγνωρίσουν τον νόμιμο ιδιοκτήτη
Θεωρεί ότι τα Μάρμαρα εκείνη την εποχή αποκτήθηκαν...νόμιμα
Αμετακίνητος για το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα εμφανίστηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση του για την COP28, δηλώνοντας «επικεντρωμένος στο να προσφέρει στους ανθρώπους τα πράγματα που τους ενδιαφέρουν».
Σύμφωνα με τον Guardian, ο Ρίσι Σούνακ σε συνομιλία με τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύαν, δήλωσε πως «είναι πολύ σαφές ότι από νομικής άποψης τα μάρμαρα δεν μπορούν να επιστραφούν και είμαστε κατηγορηματικοί σε αυτό», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Νομίζω ότι η ίδια η ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου λέει ότι για να συμβούν τα δάνεια ο αποδέκτης πρέπει να αναγνωρίσει τη νόμιμη ιδιοκτησία της χώρας που δανείζει τα πράγματα και νομίζω ότι οι Έλληνες δεν έχουν προτείνει ότι είναι με οποιονδήποτε τρόπο ή μορφή, πρόθυμοι να το κάνουν αυτό.
«Η άποψή μας και η θέση μας επ' αυτού είναι ξεκάθαρη: τα μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα εκείνη την εποχή».
Το «άδειασμα» Σούνακ από τον βασιλιά Κάρολο και το Βρετανικό Μουσείο
Η προκλητική στάση του Ρίσι Σούνακ, στον απόηχο και του διπλωματικού επεισοδίου μεταξύ Λονδίνου - Αθήνας, έχει προκαλέσει μία σειρά δηλώσεων στήριξης του ελληνικού αιτήματος, από τις οποίες ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν τόσο εκείνη του Διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, όσο και η κίνηση - έκπληξη του Βασιλιά Κάρολου, ο οποίος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της Ελλάδας.
Ο βασιλιάς Κάρολος, στο πλαίσιο της COP28 είχε σύντομο τετ α τετ με τον Ρίσι Σούνακ, τον οποίο μάλλον αιφνιδίασε, όταν εμφανίστηκε φορώντας τη γνωστή γραβάτα, διακοσμημένη με ελληνικά σύμβολα...στέλνοντας το μήνυμα του προς τον ...επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.
Η εμφάνιση του βασιλιά Καρόλου δεν πέρασε απαρατήρητη με την παρουσιάστρια του BBC Λόρα Κούνσμπεργκ, η οποία πήρε την επίμαχη συνέντευξη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σχολίασε σε ανάρτησή της: «Μάλλον πρέπει να κοιτάξουμε λίγο καλύτερα τον Βασιλιά σήμερα ο οποίος φόρεσε γραβάτα με την ελληνική σημαία και ενώ μαίνεται η διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα στον Βρετανό και τον Έλληνα πρωθυπουργό».
Τον Βρετανό πρωθυπουργό, είχε αδειάσει ένα 24ωρο πριν και ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος σε podcast αναφέρθηκε στο διπλωματικό επεισόδιο με την Ελλάδα, για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
«Θα συνεχίσω να προσπαθώ για μία συμφωνία, παρά το γεγονός ότι κατέστη σαφές πως δεν υπάρχει πρόθεση στήριξης από τη βρετανική κυβέρνηση και ότι Στάρμερ δεν έχει πρόθεση να αλλάξει τον νόμο», είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε για μία λύση που θα μοιράζει τον χρόνο παραμονής των Γλυπτών μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου. Είναι δύσκολο να το πετύχουμε, αλλά αξίζει να το επιδιώξω. Συνεχίζω να εργάζομαι σκληρά και μπορούμε να βρούμε διέξοδο, ακόμα κι αν δεν αλλάξει ο νόμος».
Αναφερόμενος στην ακύρωση της συνάντησης του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τζορτζ Όσμπορν… απόρησε πώς ο Ρίσι Σούνακ περίμενε ότι ο Έλληνας ομόλογος του δεν θα έκανε αναφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
«Πολύ συχνά θεωρούν ότι στην πολιτική όλα είναι μία συνωμοσία, ενώ πολύ απλά η κυβέρνηση μπορεί να τα θαλασσώσει», σχολίασε.