Τα τούνελ της Χαμάς είναι μεγαλύτερα από το μετρό του Λονδίνου - Τι επιλογές έχει το Ισραήλ

Οι σήραγγες της Χαμάς είναι μεγαλύτερες σε κλίμακα από το μετρό στο Λονδίνο λένε ειδικοί στο Sky News και εξετάζουν τις πιθανές κινήσεις του Ισραήλ

Τα τούνελ της Χαμάς είναι μεγαλύτερα από το μετρό του Λονδίνου - Τι επιλογές έχει το Ισραήλ
3'

Το εκτεταμένο δίκτυο με τις σήραγγες της Χαμάς της παρέχει ένα πολύ απτό ασύμμετρο πλεονέκτημα - και είναι απίθανο το Ισραήλ να έχει τον χρόνο ή την όρεξη να κατακτήσει αυτόν τον «εξωγήινο υπόκοσμο» αναφέρει χαρακτηριστικά το Sky News.

Παρά τη συντριπτική στρατιωτική υπεροχή του, το Ισραήλ αγωνίζεται να αναπτύξει μια αποτελεσματική στρατηγική για την αντιμετώπιση του δικτύου τούνελ κάτω από τη Γάζα. Αυτός ο «κάτω κόσμος» έχει προσφέρει στη Χαμάς ένα ασφαλές καταφύγιο πέρα ​​από το βλέμμα των δορυφόρων, των drones και των στρατιωτικών δυνάμεων.

Πώς θα νικήσει το Ισραήλ τη Χαμάς χωρίς να καταστρέψει το εκτεταμένο δίκτυο με τα τούνελ; Το «μετρό της Γάζας» είναι μεγαλύτερο σε κλίμακα από το δίκτυο του μετρό του Λονδίνου. Πολλές από τις σήραγγες σκάφτηκαν αρχικά στις αρχές της δεκαετίας του 1980 για να παρακάμψουν τα σύνορα μεταξύ Αιγύπτου και Ράφα, επιτρέποντας το παράνομο λαθρεμπόριο εμπορίου και όπλων.

Ωστόσο, έκτοτε έχει επεκταθεί σε δύο ακόμη κατηγορίες: αμυντικά και επιθετικά. Η πρώτη επικεντρώνεται κυρίως στην αποθήκευση όπλων, υλικοτεχνικές προμήθειες (καύσιμα, νερό και τρόφιμα) και στρατηγεία διοίκησης και ελέγχου, ενώ η δεύτερη είναι ένα περίτεχνο δίκτυο σηράγγων πέρα ​​από τα σύνορα με το Ισραήλ για να επιτρέψει στη Χαμάς να αναλάβει επιθετική δράση μικρής κλίμακας. , και κυρίως να συλλαμβάνει ομήρους

Από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο της Γάζας το 2006, η Χαμάς ανέβασε την ανάπτυξη του δικτύου σήραγγας σε ένα νέο επίπεδο. Ο μαλακός ψαμμίτης κάτω από τη Γάζα ευνοεί τη διάνοιξη τούνελ, αλλά η Χαμάς έχει επίσης προσαρμόσει το δίκτυο ως απάντηση στις διάφορες προσπάθειες του Ισραήλ να την καταστρέψει.

Οι βόμβες «Bunker Buster» θα μπορούσαν να διεισδύσουν βαθιά υπόγεια - και αν δεν κατέστρεφαν απευθείας μια σήραγγα, η μετατόπιση της άμμου θα προκαλούσε την έκρηξη των κοντινών σηράγγων. Σκάβοντας τις σήραγγες βαθύτερα - το κύριο δίκτυο είναι τώρα πάνω από 20 μέτρα προς τα κάτω αντί περίπου 10 μέτρων που ήταν οι αρχικές σήραγγες - η Χαμάς έκανε πολύ πιο δύσκολη την καταστροφή τους Έχουν επίσης επενδυθεί με οπλισμένο σκυρόδεμα.

Οι σήραγγες στην ιστορία

Η κατασκευή σήραγγας δεν είναι μια νέα ιδέα. Πάνω από 2.000 χρόνια πριν, Εβραίοι αντάρτες χρησιμοποίησαν σήραγγες για να εξεγερθούν κατά της ρωμαϊκής κυριαρχίας και οι μαχητές των Βιετκόνγκ εκμεταλλεύτηκαν ένα εκτεταμένο υπόγειο δίκτυο στον (τελικά επιτυχημένο) πόλεμό τους κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Βιετνάμ.

Στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκαν σήραγγες και επαγγελματίες μηχανικοί τρύπωναν κάτω από εχθρικές θέσεις, χρησιμοποιώντας τεράστιες ποσότητες εκρηκτικών με καταστροφικά αποτελέσματα.

Η Χαμάς έχει από καιρό αναγνωρίσει ότι το δίκτυο σήραγγας θα μπορούσε να προσφέρει ένα ασύμμετρο πλεονέκτημα έναντι του ισραηλινού εχθρού της και μέχρι το 2021 ισχυρίστηκε ότι είχε δημιουργήσει ένα δίκτυο μήκους άνω των 500 χιλιομέτρων, το οποίο παρείχε ένα καταφύγιο μακριά από τη στρατιωτική ισχύ του Ισραήλ.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ισχυρίζονται ότι έχουν ανακαλύψει πάνω από 800 φρεάτια πρόσβασης στο δίκτυο της σήραγγας και έχουν καταστρέψει ή σφραγίσει πάνω από 500. Ωστόσο, το ίδιο το δίκτυο των σήραγγας είναι πολύ επικίνδυνο για να το καταστρέψει ο Ισραηλινός Στρατός, οπότε προς το παρόν παραμένει ένας «υπόγειος κόσμος όπου βασιλεύει η Χαμάς»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή