Εγιάλ Γουάλντμαν: Ο «Κροίσος» που ονειρεύεται ειρήνη, αν και η Χαμάς δολοφόνησε την κόρη του

Ο Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος τεχνολογίας Εγιαλ Γουάλντμαν οραματίζεται ειρήνη και παλαιστινιακό κράτος, παρά τη δολοφονία της κόρης του από τη Χαμάς. Λίγες μέρες πριν πεθάνει του είχε εξομολογηθεί πως θέλει να παντρευτεί και να ζήσει για πάντα στο Ισραήλ

Εγιάλ Γουάλντμαν: Ο «Κροίσος» που ονειρεύεται ειρήνη, αν και η Χαμάς δολοφόνησε την κόρη του
6'

Η Ισραηλινή Ντανιέλ Γουάλντμαν χόρεψε τον τελευταίο χορό της νεαρής της ζωής λίγο πριν τα ξημερώματα στις 7 Οκτωβρίου. Λίγο αργότερα, αυτή και οι φίλοι της έπρεπε να τρέξουν για να σώσουν τη ζωή τους, όμως δεν έφτασαν ποτέ στο σπίτι.

Υπάρχει μια καταγραφή των τελευταίων στιγμών της - ένα σύντομο βίντεο, ηχογραφημένο σε ένα τηλέφωνο. Δίνει μόνο έναν υπαινιγμό της φρίκης που θα ακολουθήσει. Η 24χρονη κάθεται στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου με δύο φίλους, τα μακριά σγουρά μαλλιά της ξεφεύγουν από το γκρι φούτερ της. Και οι τρεις είναι casual ντυμένοι. Υπάρχουν φευγαλέα χαμόγελα και αλληλεπικαλυπτόμενες φωνές και φοράνε περικάρπια από το φεστιβάλ μουσικής Supernova που μόλις παρακολούθησαν.

Προσπαθούν να παραμείνουν ψύχραιμοι, αλλά τους κυνηγούν. Ο φίλος της Νοαμ Σάι είναι μπροστά, πίσω από το τιμόνι. «Θες να οδηγήσω πολύ, πολύ γρήγορα;» ρωτάει. «Ξέρω πώς να το κάνω αυτό». «Σωστά», απαντά μια γυναίκα επιβάτης. Ένας γενειοφόρος νεαρός άνδρας που κάθεται δίπλα στη Ντανιέλ προσπαθεί να προσφέρει επιβεβαίωση. «Θα είμαστε εντάξει», λέει. «Όλα είναι εντάξει, σωστά;»

Στη συνέχεια ακούγεται μία επείγουσα απαίτηση - «αριστερά ή δεξιά;» και το βίντεο τελειώνει. Λίγα λεπτά αργότερα ένοπλοι της Χαμάς γάζωσαν το αυτοκίνητο με σφαίρες. Ο Νόαμ, η Ντανιέλ και οι φίλοι τους στο πίσω κάθισμα σκοτώθηκαν - όπως και σχεδόν 360 άλλοι Ισραηλινοί που πήγαν να χορέψουν στο φεστιβάλ στην έρημο Nεγκέβ, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Ο συνεπιβάτης του μπροστινού καθίσματος συνελήφθη όμηρος.

H Nτανιέλ Γουάλντμαν

Όταν έδυσε ο ήλιος εκείνη την ημέρα, 1.200 Ισραηλινοί είχαν σφαγιαστεί - είτε στο φεστιβάλ είτε στα σπίτια τους στα κιμπούτς κοντά στα σύνορα. Ήταν η χειρότερη απώλεια ζωής Εβραίων μέσα σε μια μέρα από το Ολοκαύτωμα. Η συντριπτική πλειοψηφία ήταν πολίτες.

Έκτοτε, το Ισραήλ έχει πάει σε πόλεμο στη Γάζα «για να εξαλείψει τη Χαμάς», και οι Παλαιστίνιοι με τη σειρά τους έχουν σφαγιαστεί κατά χιλιάδες. Περισσοτεροι από 18.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί-σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα- 7.300 εκ των οποίων παιδιά. Στη Γάζα τώρα, όπως και στο Ισραήλ μετά τις 7 Οκτωβρίου, οι γονείς θάβουν τα παιδιά τους. Και για κάθε γονέα, Παλαιστίνιο ή Ισραηλινό, η απώλεια είναι ασύγκριτη.

Το BBC συνάντησε τον πατέρα της Ντανιέλ, Εγιάλ στο γεμάτο έργα τέχνης γραφείο του, ψηλά πάνω από το Τελ Αβίβ. Υπήρξε ένας μεγιστάνας της τεχνολογίας, ο οποίος ίδρυσε την ισραηλινή εταιρεία κατασκευής τσιπ Mellanox Technologies και την πούλησε για 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019. Αλλά τώρα είναι απλώς ένας πατέρας, συνυτετριμμένος από θλίψη, που του έκλεψαν τη μικρότερη κόρη του.

«Ήταν ένα καταπληκτικό κορίτσι», λέει με μια φωνή γεμάτη αγάπη και θλίψη. «Της άρεσε να χορεύει. Λάτρευε τα ζώα. Αγαπούσε τους ανθρώπους. Είχε πολλούς, πολλούς φίλους. Της άρεσε να κάνει snowboard, να κάνει καταδύσεις, να κάνει βόλτες μοτοσικλέτα με τον Nόαμ»

Όταν πληροφορήθηκε ότι η κόρη του έλειπε, γύρισε από ένα ταξίδι στην Ινδονησία - πήρε άδεια προσγείωσης στο Ισραήλ, παρόλο που ο εναέριος χώρος ήταν κλειστός. Τρεις ώρες αργότερα πήγε να την αναζητήσει, παρακολουθώντας το ρολόι της. Ήταν ένα ταξίδι σε ένα πεδίο μάχης.

«Ήμασταν κοντά σε εμπλοκή με επτά τρομοκράτες, πλάσματα, πείτε τους όπως θέλετε», λέει. «Είχαν σκοτώσει τρεις ή τέσσερις στρατιώτες. Μετά από αυτό πήραμε τρεις αξιωματικούς με ένα τζιπ και κατεβήκαμε νότια». Βρήκε το γεμάτο με σφαίρες αυτοκίνητο, αλλά δεν υπήρχε κανένα σημάδι της Ντανιέλ.

«Υπήρχε πολύ αίμα μέσα στο αυτοκίνητο», λέει. «Ήλπιζα ότι δεν ήταν στο αυτοκίνητο, ή ότι ήταν τραυματισμένη και κατάφερε να δραπετεύσει ή ότι είχε συλληφθεί όμηρος». Δύο μέρες αργότερα βρέθηκε το σώμα της. «Ό,τι άγγιζε ήταν με χαμόγελο. Ποτέ δεν έκανε κάτι κακό σε κανέναν», λέει, πνίγοντας τα δάκρυα. «Απλώς της άρεσε να κάνει καλά πράγματα. Και [η Χαμάς] απλώς τη δολοφόνησε χωρίς λόγο».

Παρά τη βάναυση δολοφονία της μικρότερης κόρης του, ο Εγιάλ Γουάλντμαν εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να αποκτήσουν κράτος - και μάλιστα σύντομα. «Πρέπει να αλλάξουμε ηγεσία και στις δύο πλευρές. Και τότε ελπίζω σε δύο με τέσσερα χρόνια να είμαστε σε θέση να κάνουμε ειρήνη και να οικοδομήσουμε δύο κράτη για τους δύο λαούς και να μπορούμε να ζούμε μαζί ο ένας δίπλα στον άλλο», λέει.

Αλλά πριν από αυτό, θέλει κάτι άλλο. «Όποιος ήταν υπεύθυνος, όποιος είχε σχέση με αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου 2023, θα εξαλειφθεί. Και θα το φροντίσουμε», λέει αποφασιστικά. «Ξέρουμε ακριβώς ποιος ήρθε, ποιος βίασε, ποιος έσφαξε. Έχουμε βίντεο, έχουμε τους αριθμούς των κινητών τους. Ξέρουμε ποιοι είναι. Μπορούμε να τους εξαφανίσουμε. Και νομίζω ότι μπορούμε να εξαλείψουμε τη Χαμάς».

H Ντανιέλ με τον φίλο της

Ο πρώην αξιωματικός του ισραηλινού στρατού γνωρίζει για τον πόλεμο. Υπηρέτησε σε μια επίλεκτη μονάδα - την Ταξιαρχία Golani. Ξέρει επίσης για την κατασκευή γεφυρών. Στο παρελθόν άνοιξε ένα κέντρο σχεδιασμού στη Γάζα, δώρισε 360.000 δολάρια σε ένα νοσοκομείο εκεί και δημιούργησε θέσεις εργασίας για Παλαιστίνιους τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στη Δυτική Όχθη.

Το μετανιώνει τώρα; «Όχι», απαντά χωρίς δισταγμό. «Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κάνουμε αυτό το μέρος το καλύτερο μέρος για να ζει κανείς.«Και πρέπει να σταματήσουμε να σκοτώνουμε ο ένας τον άλλον και να βρούμε έναν τρόπο να ζήσουμε μαζί. Δουλεύω εδώ και δυόμισι δεκαετίες προσπαθώντας για την ειρήνη». Μόλις 10 μέρες πριν σκοτωθεί η Ντανιέλ κουβέντιαζε με τον πατέρα της για το μέλλον.

«Είπε «ξέρεις μπαμπά, αποφάσισα να παντρευτώ τον Νόαμ», θυμάται. «Ήταν μαζί για έξι χρόνια, και ήταν μια καταπληκτική φιλία και συνεργασία. Θα ζούσαν στη χώρα, μεγαλώνοντας παιδιά. Ήθελε πολλά παιδιά και πολλά σκυλιά και άλογα» Το αφοσιωμένο νεαρό ζευγάρι - που δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να παντρευτεί - ετάφη μαζί.



Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή