Βρετανικό Μουσείο: Έκθεση κόλαφος - Κλοπές 2.000 αρχαιοτήτων επί 20 χρόνια

Στην ανεξάρτητη έκθεση εντοπίζονται σοβαρότατα προβλήματα και μεγάλα κενά στους τομείς της ασφάλειας, της διοίκησης, της διαχείρισης κινδύνων, της οργάνωσης αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό του Βρετανικού Μουσείου

Βρετανικό Μουσείο: Έκθεση κόλαφος - Κλοπές 2.000 αρχαιοτήτων επί 20 χρόνια
4'

Μια ανεξάρτητη έκθεση για το τι συμβαίνει στο Βρετανικό Μουσείο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με αυτή εντοπίζονται σοβαρότατα προβλήματα και μεγάλα κενά στους τομείς της ασφάλειας, της διοίκησης, της διαχείρισης κινδύνων, της οργάνωσης αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό του Βρετανικού Μουσείου.

Στις 30 σελίδες της έκθεσης - σύμφωνα με τον Alpha - αναφέρεται ότι οι κλοπές των αρχαιοτητων που έγιναν πρόσφατα γνωστές διαπράχθηκαν μέσα σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, περίπου 20 χρόνων, κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη των υπευθύνων, χωρίς κανείς να καταλάβει το παραμικρό.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου έγινε χάρη στις επίμονες προσπάθειες του Δανού εμπόρου τέχνης Ιτάι Γκραντέλ, ο οποίος επί δύο ολόκληρα χρόνια προσπαθούσε απεγνωσμένα να πείσει τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή του μουσείου Τζόναθαν Γουίλιαμς ότι κάποιος ξεπουλά στο Διαδίκτυο πολύτιμα αντικείμενα από τους χώρους του.

Μενδώνη: Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα μείζων εθνικός στόχος

«Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο Μουσείο Ακροπόλεως, στην Αθήνα, την οποία απαιτεί, δικαίως, το ίδιο το μνημείο -το σύμβολο του δυτικού πολιτισμού- είναι, για την κυβέρνηση και για όλους τους Έλληνες, μείζων εθνικός στόχος, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μία αναγκαία πράξη παγκόσμιας δικαιοσύνης» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε διεθνή ΜΜΕ, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού. Η υπουργός Πολιτισμού αναφέρεται στα εγκαίνια από τον πρωθυπουργό την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου του αναστηλωμένου και αποκατεστημένου ανακτόρου του Φιλίππου Β ́, στις Αιγές, το οποίο ο μελετητής της αρχαίας αρχιτεκτονικής Wolfram Hoepfner αποκάλεσε «Παρθενώνα της Μακεδονίας». Πρόκειται για το ανάκτορο στο οποίο εστέφθη, ως βασιλεύς των Μακεδόνων, ο Μέγας Αλέξανδρος. Οικοδόμημα εντυπωσιακό τόσο σε μεγαλοπρέπεια όσο και σε έκταση, μνημείο μοναδικό, που, όπως τόνισε η υπουργός «σε συνδυασμό με το Μουσείο που εγκαινιάσαμε ένα χρόνο πριν, μαζί με τον πολιτιστικό πλούτο των Αιγών, δημιουργεί έναν ισχυρό πολιτιστικό πόλο για την πατρίδα μας και μείζονα αναπτυξιακό πόρο για τη Μακεδονία».

Στο ΥΠΠΟ σήμερα «υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων πολιτιστικών υποδομών - περισσότερα από 820 έργα και δράσεις- προϋπολογισμού άνω του 1,2 δισ. ευρώ», δήλωσε η Λίνα Μενδώνη. Μιλώντας για την εξέλιξη του πολιτιστικού τοπίου στη χώρα μας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που «όπως το σχεδιάζουμε, δεν θα αποτελέσει μόνο πολύτιμη κιβωτό του ελληνικού πολιτισμού, αλλά θα γίνει ο καταλύτης για την αναγέννηση αυτής της περιοχής, του ιστορικού κέντρου, της Αθήνας, αλλά και της περαιτέρω πολιτιστικής οικονομικής και ανάπτυξης της πρωτεύουσας». Επίσης, σημείωσε ότι το «μεγάλο έργο προστασίας, ανάδειξης, ανάπλασης και λειτουργίας του π. βασιλικού κτήματος, στο Τατόι, που προσφέρει ένα πολύτιμο μητροπολιτικό πάρκο πολιτισμού, ψυχαγωγίας και ευζωίας σε όλους τους πολίτες και συγχρόνως ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης της Αττικής».

Σχετικά με τον σύγχρονο πολιτισμό της χώρας η Λινά Μενδώνη έκανε λόγο για «συστηματική προώθηση σχετικά με την ανωτατοποίηση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, ανταποκρινόμενοι στο πάγιο αίτημα του καλλιτεχνικού κόσμου». Πρόσθεσε επίσης, την επικείμενη «ίδρυση του φορέα για το Βιβλίο και του ενιαίου Οργανισμού για τα Οπτικοακουστικά, τον Κινηματογράφο και τη Πνευματική Ιδιοκτησία». Ακόμα, όπως είπε «αναδιαρθρώνεται η Αρχαιολογική Υπηρεσία, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στην προστασία και την ανάδειξη του πολιτιστικού μας αποθέματος αλλά και να εξυπηρετεί αποτελεσματικότερα τους πολίτες. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των πολιτιστικών δομών και η χρήση της πλέον προηγμένης τεχνολογίας είναι πρωτεύων στόχος μας».

«Εργαζόμαστε για την ανάδειξη του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα ως ολοκληρωμένου, βιώσιμου αναπτυξιακού εργαλείου. Οι δημιουργοί, οι καλλιτέχνες, οι επαγγελματίες στις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση του νέου σύγχρονου παραγωγικού προτύπου της χώρας μας, που σχεδιάζει και υλοποιεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.Υποδεχόμαστε το 2024 με ελπίδα και αισιοδοξία. Εύχομαι καλή, σταθερή, δημιουργική, δυναμική, εκσυγχρονιστική χρονιά, με επιτυχία στους εθνικούς στόχους της πατρίδας μας. Εύχομαι σε όλο τον κόσμο ειρήνη, ευημερία και ειλικρινή συνεργασία» υπογραμμίζει καταληκτικά η υπουργός Πολιτισμού.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή