Ζαχέρ Τζαμπαρίν: Ο «CEO» της Χαμάς, ο οποίος βρήκε τα λεφτά για την επίθεση στο Ισραήλ

Υπό τον Τζαμπαρίν, το οικονομικό γραφείο της Χαμάς εδρεύει σε ένα κτήριο στην Κωνσταντινούπολη

Ζαχέρ Τζαμπαρίν: Ο «CEO» της Χαμάς, ο οποίος βρήκε τα λεφτά για την επίθεση στο Ισραήλ
2'

Στις δράσεις του Zaher Jabarin αναφέρεται σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal ο οποίος φέρεται να διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο εταιρειών, οι οποίες αποδίδουν ετησίως πολύ μεγάλα έσοδα στην Χαμάς.

Ο 55χρονος Ζαχέρ Τζαμπαρίν διαχειρίζεται την οικονομική σχέση της Χαμάς με τον κύριο χρηματοδότη της, το Ιράν, και είναι υπέυθυνος για τον τρόπο με τον οποίο η Τεχεράνη μεταφέρει μετρητά στη Λωρίδα της Γάζας, λένε Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Ο ίδιος διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο εταιρειών που αποφέρουν μεγάλα έσοδα ετησίως στη Χαμάς και διαχειρίζεται ένα δίκτυο δωρητών και επιχειρηματιών που επενδύουν στην ισλαμιστική οργάνωση.

Οι αδιάκοπες οικονομικές ροές καταδεικνύουν τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ να σταματήσουν τη χρηματοδότηση της Χαμάς, παρά τις κυρώσεις σε αξιωματούχους της οργάνωσης και σε συνδεδεμένες με αυτήν εταιρείες για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Υπό τον Τζαμπαρίν, το οικονομικό γραφείο της Χαμάς εδρεύει σε ένα κτήριο στην Κωνσταντινούπολη. Κατέχει μερίδια σε επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων μετοχών σε μια εταιρεία ακινήτων που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Τουρκίας.

Είναι «τιμή μου να λαμβάνω κεφάλαια για τη Χαμάς», δήλωσε ο Τζαμπαρίν σε συνέντευξή του. Ωστόσο, αρνείται τη δική του ανάμειξη στη συγκέντρωση χρημάτων. «Πρόκειται για κατηγορία, όχι για γεγονός», απαντάει. Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση και κάνει διάκριση μεταξύ της στρατιωτικής και της πολιτικής πτέρυγας. Η Άγκυρα έχει υποστηρίξει ότι νόμιμες τουρκικές επιχειρήσεις δεν χρηματοδοτούν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Χαμάς και ότι το χρηματοπιστωτικό της σύστημα δεν έχει γίνει αντικείμενο κατάχρησης. Η τουρκική κυβέρνηση δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο Τζαμπαρίν έχει αναπτύξει σχέσεις με ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους ασφαλείας, βοήθησαν τη Χαμάς να προμηθεύεται όπλα και χρηματοδότηση.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή