Ένας Ολλανδός, φαβορί για Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

Το όνομα του Ρούτε έπεσε στο «τραπέζι» μετά τις διαρροές Στόλτενμπεργ, η θητεία του οποίου παρατάθηκε εξ ανάγκης, ότι ήθελε να αποχωρήσει

Ένας Ολλανδός, φαβορί για Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ
3'

Ο εκτελών χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού στην Ολλανδία Μαρκ Ρούτε, προκείνεται ως φαβορί για την ηγεσία του ΝΑΤΟ, παραλαμβάνοντας σκυτάλη από τον νυν Γενικό Γραμματέα Γενς Στολτνεμπεργκ.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, οι τελευταίες «πινελιές» έγιναν στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, την περασμένη εβδομάδα σε πολυτελές ξενοδοχείο, κεκλεισμένων των θυρών για δημοσιογράφους.

Το όνομα του Ρούτε έπεσε στο «τραπέζι» μετά τις διαρροές Στόλτενμπεργ, η θητεία του οποίου παρατάθηκε εξ ανάγκης, ότι ήθελε να αποχωρήσει. Ωστόσο οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν ήθελαν να αφήσουν να αιωρείται ακόμη το θέμα ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου και της Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας του Ιουλίου.

Η ψηφοφορία γίνεται με ομοφωνία από τα 31 κράτη-μέλη, και προσεχώς 32 με τη Σουηδία. Ο πρόσφατα εκλεγμένος πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, η χώρα του οποίου εντάχθηκε στα μέσα Ιουνίου του 2023 στο ΝΑΤΟ, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του Ρούτε στη Διάσκεψη του Μονάχου, ενώ κι άλλοι ηγέτες χωρών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του.
Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος κοινοποίησε μέσω της πλατφόρμας Χ ότι ο καγκελάριος Σολτς στηρίζει την υποψηφιότητα. Το ίδιο έπραξαν συνάδελφοί του στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι. Άρα ενδεχόμενη πρόταση της Ρουμανίας για τον Ρουμάνο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις δεν φαίνεται να έχει πιθανότητες. Χωρίς να αποκλείονται «αντιρρήσεις» από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Αλλά γιατί ο Ρούτε; Διότι συγκεντρώνει τις περισσότερες προϋποθέσεις. Πρώτον, είναι Ευρωπαίος που παραδοσιακά κατέχει την πολιτική θέση της συμμαχίας, δεύτερον, διετέλεσε επί 13 χρόνια πρωθυπουργός της Ολλανδίας, άρα διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία στην εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας. Και τρίτον, είναι αποδεδειγμένα ευρωατλαντιστής, ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας, από τους σημαντικότερους προμηθευτές όπλων και υπέρ της παράδοσης μαχητικών F-16 στη χώρα. Αλλά υπάρχει κι ένα άλλο στοιχείο που κάνει τον Ρούτε πιο κατάλληλο. Ο τρόπος που μιλά κατά της Ρωσίας δεν είναι τόσο επιθετικός όσο της πρωθυπουργού της Εσθονίας Κάγια Κάλας, που πολύ θα ήθελε να αναλάβει το αξίωμα. Ο Ρούτε δείχνει πιο ψύχραιμος, πιο συναινετικός, κι αυτό φαίνεται να μετρά.

Τα προσόντα, η γοητεία και ο πραγματισμός του Ρούτε αναγνωρίζονται διεθνώς. Επί 14 χρόνια ήταν μια σίγουρη συνταγή επιτυχίας στο εντελώς κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο της Ολλανδίας. Ο Ρούτε μπορούσε να τα βρει σχεδόν με οποιονδήποτε. Με την Αριστερά, με τη Δεξιά. Σε σημείο που ορισμένοι αρθρογράφοι να του δώσουν το προσωνύμιο «Τεφλόν Μαρκ», επειδή ό,τι και να συνέβαινε, όποια κρίση κι αν αντιμετώπιζε, την άφηνε να γλιστράει από πάνω του. Ήταν πάντοτε χαλαρός, χαμογελαστός, πάνω σε ένα ποδήλατο να πηγαίνει στο γραφείο του, δεν άφηνε τίποτα να τον αγγίξει. Την πάτησε όμως την τελευταία στιγμή με το προσφυγικό που του κόστισε και την πρωθυπουργία. Αλλά όπως φαίνεται τον κερδίζει το ΝΑΤΟ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή