Χάος στη Νότια Κορέα: Πέθανε 80χρονη λόγω της απεργίας των γιατρών - Σε κίνδυνο η δημόσια υγεία
Μία ηλικιωμένη γυναίκα στη Νότια Κορέα πέθανε καθώς συνεχίζεται η απεργία των γιατρών στη χώρα. Περισσότεροι από 9.000 γιατροί έχουν αποχωρήσει από τα καθήκοντά τους, προκαλώντας τεράστια πίεση στα νοσοκομεία. Tελεσίγραφο από την κυβέρνηση
Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας έχει ξεκινήσει έρευνα για τον θάνατο μιας γυναίκας 80 ετών, αφού απαγορεύτηκε η είσοδος στο ασθενοφόρο της σε πολλά νοσοκομεία λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των γιατρών. Η ασθενής πέθανε στο ασθενοφόρο μετά από ανακοπή καρδιάς.
Περίπου το 70% των νοσοκομειακών γιατρών απεργούν από την περασμένη εβδομάδα διαμαρτυρόμενοι για τo πλάνο να εκπαιδευθούν περισσότεροι γιατροί. Αυτό θέτει υπό πίεση τα επείγοντα, με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι οι γιατροί έχουν θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Την Παρασκευή οι παραϊατρικοί υπάλληλοι στην πόλη Daejon κάλεσαν περίπου επτά νοσοκομεία για να μεταφέρουν τη γυναίκα, αλλά τους απομάκρυναν λόγω έλλειψης προσωπικού και κλινών. Τελικά εισήχθη σε δημόσιο πανεπιστημιακό νοσοκομείο 67 λεπτά αφότου κάλεσε για πρώτη φορά βοήθεια, κατά την άφιξη ωστόσο διαπιστώθηκε ο θάνατός της.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα ερευνήσουν την υπόθεση, η οποία έχει αναφερθεί ευρέως στα μέσα ενημέρωσης της Νότιας Κορέας. Πιστεύεται ότι είναι ο πρώτος θάνατος που συνδέεται με τις απεργίες των γιατρών, όπου ασκούμενοι και μη διαμαρτύρονται για τα σχέδια της κυβέρνησης να προσθέσει περισσότερους γιατρούς λόγω των φόβων για τον ανταγωνισμό.
Οι αίθουσες έκτακτης ανάγκης έχουν υποστεί σημαντική πίεση με χαμηλά επίπεδα προσωπικού. Τα χειρουργεία έχουν αναβληθεί και οι ασθενείς χρειάστηκε να μεταφερθούν σε άλλα νοσοκομεία, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Περισσότεροι από 9.000 γιατροί αρνήθηκαν να εργαστούν, ενώ περίπου 10.000 υπέβαλαν παραιτήσεις σε εκατοντάδες νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.
Οι σπουδαστες και οι ειδικευόμενοι απαρτίζουν το προσωπικό στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, έτσι η απουσία τους έγινε ευρέως αισθητή, με τα νοσοκομεία να πρέπει να λειτουργούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, λένε αξιωματούχοι. Η χώρα την περασμένη εβδομάδα έθεσε το σύστημα υγείας στο υψηλότερο επίπεδο κρίσης.
Οι διαμαρτυρίες έχουν κλιμακωθεί σε πολιτική αντιπαράθεση, με τους αξιωματούχους να απειλούν με νομικά μέτρα. Η κυβέρνηση απείλησε σήμερα (27/2) να εκτελέσει τις νόμιμες εξουσίες για να αφαιρέσει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τους γιατρούς, εάν δεν επιστρέψουν μέχρι το τέλος του μήνα.
Ο Πρόεδρος Γιουν Σουκ- Γεόλ έχει αρνηθεί τις απαιτήσεις των γιατρών να καταργήσει την πολιτική του για αύξηση του αριθμού των αποφοίτων κατά 60%, λέγοντας ότι η χώρα πρέπει να λύσει το πρόβλημα έλλειψης γιατρών καθώς αντιμετωπίζει τις προκλήσεις ενός ταχέως γερασμένου πληθυσμού.
Η Νότια Κορέα έχει μια από τις χαμηλότερες αναλογίες γιατρού ανά ασθενή μεταξύ της ομάδας των χωρών του ΟΟΣΑ - μόνο 2,5 ανά 1.000 άτομα - και σημαντικές ελλείψεις σε κρίσιμους κλάδοτς, όπως η μαιευτική και η παιδιατρική. Διαδοχικές κυβερνήσεις προσπάθησαν να ανοίξουν τις θέσεις σε ιατρικές σχολές αλλά αντιμετώπισαν σκληρή αντιπαράθεση από ομάδες γιατρών.
Οι ειδικοί της δημόσιας υγείας λένε ότι οι γιατροί ενεργούν από τα δικά τους εμπορικά συμφέροντα. Καθώς το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Νότιας Κορέας είναι ιδιαίτερα ιδιωτικοποιημένο - με περισσότερο από το 90% των νοσοκομείων να πληρώνουν τέλη, το ιατρικό επάγγελμα είναι απρόθυμο να ανοιχτεί σε περισσότερο ανταγωνισμό και πιθανές απώλειες εισοδήματος.
«Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση οι άνθρωποι της Νότιας Κορέας να υπομείνουν ταλαιπωρίες μόνο και μόνο για να εκπληρώσουν το ενδιαφέρον των γιατρών», δήλωσε ο καθηγητής Jeong Hyoung-sun, καθηγητής διοίκησης υγείας στο Πανεπιστήμιο Yonsei.