Η «ακτίνα θανάτου» του Αρχιμήδη: 12χρονος μαθητής έλυσε μυστήριο 2.000 ετών
Μελετητές θεωρούν πως ο Αρχιμήδης είχε καταφέρει να χρησιμοποιήσει καθρέφτες για να βάλει φωτιά σε ρωμαϊκά πλοία πριν από 2.000 χρόνια.
O τρόπος που ο Αρχιμήδης κατέστρεψε τα ρωμαϊκά πλοία κατά την πολιορκία των Συρακουσών το 214 π.Χ έχει μείνει όχι απλώς στην ιστορία αλλά έγινε και θρύλος μεταξύ πολλών άλλων για την εφευρετικότητα του σπουδαίου εφευρέτη και μαθηματικού.
Το 2ο αιώνα μ.Χ. ο συγγραφέας Λουκιανός έγραψε ότι κατά τη διάρκεια της Πολιορκίας των Συρακουσών (214-212 π.Χ.), ο Αρχιμήδης κατέστρεψε εχθρικά πλοία με τη χρήση της φωτιάς. Αιώνες αργότερα, ο Ανθέμιος ο Τραλλιανός αναφέρει το φλεγόμενο γυαλί ως το όπλο του Αρχιμήδη
Ο Αρχιμήδης λέγεται ότι χρησιμοποίησε μια σειρά από καθρέφτες κατά μήκος του κόλπου για να κατευθύνει το ηλιακό φως στα εχθρικά πλοία που πλησίαζαν, βάζοντάς τα φωτιά.
Ωστόσο, δεν υπήρχαν αποδείξεις από την εποχή εκείνη για την ύπαρξη της ακτίνας... θανάτου και το υποτιθέμενο όπλο υπήρξε θέμα συνεχόμενης διαμάχης από την Αναγέννηση.
Πολλοί ερευνητές, μεταξύ των οποίων και ο Γάλλος φιλόσοφος Ρενέ Ντεκάρτ (Καρτέσιος), θεωρούσαν την ακτίνα φωτός μυθοπλασία.
Ωστόσο, ο Καναδός μαθητής, Μπρέντεν Σένερ δημιούργησε ένα αντίγραφο της ακτίνας φωτός χρησιμοποιώντας κοίλους καθρέφτες και λάμπες γραφείου LED με λαμπτήρες 50 Watt, και απέδειξε ότι όντως μπορεί να λειτουργήσει.
Ένας Καναδός μαθητής γυμνασίου, ο Brenden Sener, έκανε την δική του έρευνα και έφτιαξε το δικό του όπλο του Αρχιμήδη, την «ακτίνα του θανάτου» για να διαπιστώσει εάν κάτι τέτοιο ήταν εφικτό.
Ο νεαρός με τα πειράματά του, με θερμικές λάμπες και καθρέφτες δεν κατάφερε να ανάψει κάποια φωτιά αλλά αύξησε σημαντικά τη θερμοκρασία του στόχου.'
Τα συμπεράσματα του πειράματος
Με βάση τα αποτελέσματα της εργασίας του, ο 13χρονος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Αρχιμήδης μπορεί να είχε κάτι στο μυαλό του. «Αν ήταν σε μεγαλύτερη κλίμακα και με μια αρκετά ισχυρή πηγή θερμότητας, θα ήταν σίγουρα εφικτό», δήλωσε στο Business Insider.
Στο πείραμά του, ο 13χρονος χρησιμοποίησε λάμπες θέρμανσης για να αναπαραστήσει τον ήλιο. Μικροί κοίλοι καθρέφτες αντανακλούσαν το φως σε ένα κομμάτι χαρτόνι με ένα "Χ" που σηματοδοτούσε το στόχο.
«Ήταν απλώς μια μικρότερη εκδοχή του. Όσο πιο κοντά μπορούσα να το φέρω στην πραγματική ζωή», λέει το παιδί.
Ένα υπέρυθρο θερμόμετρο μετρούσε την αύξηση της θερμοκρασίας κάθε φορά που ο Sener πρόσθετε έναν καθρέφτη. Με μια λάμπα 100 Watt, το πρώτο κάτοπτρο ζέστανε το στόχο κατά περίπου 46 βαθμούς Φαρενάιτ. Η προσθήκη ενός δεύτερου και ενός τρίτου καθρέφτη αύξησε τη θερμοκρασία κατά 38 έως 40 βαθμούς, ενώ ο τέταρτος καθρέφτης την αύξησε κατά 50 βαθμούς στους 128 βαθμούς Φαρενάιτ.
Ο Sener υπέθεσε ότι η ακτίνα θανάτου του Αρχιμήδη μπορεί να υπήρξε και να έκανε όσα λένε οι μύθοι, αν είχε χρησιμοποιήσει περισσότερα κάτοπτρα και μια πιο θερμή πηγή.