Νέες δηλώσεις του Τούρκου καθηγητή: Σεισμός 7,2 - 7,5 μεταξύ Σηλυβρίας και Αγίου Στεφάνου

Ο Τούρκος καθηγητής επανήλθε προσδιορίζοντας το σημείο που τα χτυπήσει ο Εγκέλαδος, ενώ ο φόβος επικείμενο σεισμό διογκώνεται 

Νέες δηλώσεις του Τούρκου καθηγητή: Σεισμός 7,2 - 7,5 μεταξύ Σηλυβρίας και Αγίου Στεφάνου
6'

Ο Τούρκος γεωεπιστήμονας καθηγητής δρ. Naci Görür επανήλθε με νέες δηλώσεις για τον επικείμενο σεισμό και πλέον όχι μόνο στην Κωνσταντινούπολη.

«Μας κάνει να νιώθουμε άρρωστοι από φόβο» είπε σε τηλεοπτική εκπομπή του του TELE1 όπου συμμετείχε.

Ο Δρ. Görür δήλωσε ότι ένας σεισμός μεγέθους μεταξύ 7,2 και 7,5 βαθμών αναμένεται να σημειωθεί στα βόρεια του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, δηλαδή μεταξύ Σηλυβρίας και Γιεσίλκιοϊ, περιοχή γνωστή ως Άγιος Στέφανος, στα ΝΔ της Κωνσταντινούπολης.

Ο Görür εξήγησε: «Η εμφάνιση τέτοιων μικρών σεισμών μπορεί γενικά να υποδηλώνει ότι η περιοχή του Μαρμαρά βρίσκεται υπό ένταση. Αναμένουμε μεγάλο σεισμό στον βόρειο κλάδο του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας στη Θάλασσα του Μαρμαρά, αλλά πιστεύουμε ότι ο σεισμός που περιμένουμε στον βόρειο κλάδο θα επηρεάσει και τα νότια της Θάλασσας του Μαρμαρά. Θα ήθελα επίσης να κάνω μια προειδοποίηση για την Κωνσταντινούπολη. Εκτιμούμε ότι μπορεί να σημειωθεί σεισμός μεγέθους 7,2 έως 7,5 βαθμών στα βόρεια της γραμμής ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, ειδικά μεταξύ Σηλυβρίας και Γιεσίλκιοϊ».

Περιοχές στην ανατολική Τουρκία

Ανέφερε επίσης πως επίφοβες περιοχές βρίσκονται στην ανατολική Τουρκία και πιθανόν να έχει μεταφερθεί ενέργεια από τις περσινές φονικές σεισμικές δονήσεις της 6ης Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε: «Θεωρούμε ότι το Erzincan και ειδικά η Bingöl-Karlıova βρίσκονται σε πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Ακριβώς κάτω από αυτό το τμήμα βρίσκεται το Tunceli. Υπάρχει το Pülümür. Το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας είναι επίσης γεμάτο μεταξύ Karlıova και Göynük. Το Tunceli είναι κάτω από μια λαβίδα. Όπως το Bingöl. Επομένως, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε αυτές τις πόλεις».

Μπορεί να επηρεαστεί η Ελλάδα;

Με το ενδεχόμενο ενός ισχυρότατου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη να μοιάζει πιο κοντά από ποτέ, με βάση όσα αναμοχλεύουν Τούρκοι ειδικοί, που προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει και στη χώρα μας για τις συνέπειες ενός τέτοιους γεγονότος.

Για το ζήτημα το Newsbomb.gr απευθύνθηκε στον Σπύρο Παυλίδη, ομότιμο καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ και πρόεδρο του ΔΣ του Αριστοτελείου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Το σεισμικό ιστορικό της περιοχής

Σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη «η Κωνσταντινούπολη είναι από τις πιο ευάλωτες σεισμικά μεγαλουπόλεις στον κόσμο και έχει υποστεί στο παρελθόν πολλές φορές τις καταστροφικές συνέπειες σεισμών».

Στη συνέχεια εξηγεί: «Η ευρύτερη περιοχή της θάλασσας του Μαρμαρά έχει από τα καλύτερα στον κόσμο ιστορικά αρχεία σεισμών, επιστημονικά επεξεργασμένα, από Βυζαντινές πηγές, ιδιαίτερα από τα λεπτομερή Οθωμανικά αρχεία και τη σύγχρονη εποχή. Η Πόλη στους 17 αιώνες ζωής συγκλονίστηκε από περισσότερους από 25 ισχυρούς σεισμούς, με μεγέθη που εκτιμώνται από 6,7 έως 7,6, μερικοί από τους οποίους υπήρξαν ιδιαίτερα καταστροφικοί και επώδυνοι, αφού πέρασαν ακόμη και στο εορτολόγιο της Ορθόδοξης εκκλησίας. Οι τελευταίοι ισχυροί σεισμοί είναι της Καλλίπολης το 1912 μεγέθους 7,5 στο ρήγμα Γάνου, και των Πριγκηποννήσων του 1894 (Μ6,8), που προξένησε σοβαρές ζημίες στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης».

Όπως αναφέρει στο Newsbomb.gr ο Σπύρος Παυλίδης, σήμερα υπάρχει πλήθος μελετών από επιστήμονες από όλο τον κόσμο και μεγάλα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της Τουρκίας. «Οι επιστημονικές ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε έγκυρα περιοδικά, καθώς και τα επίσημα ευρωπαϊκά αποτελέσματα για την Εκτίμηση της Σεισμικής Επικινδυνότητας της Ευρώπης και Μεσογείου δείχνουν σεισμούς στην προέκταση του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας στη θάλασσά του Μαρμαρά με μέγιστα μεγέθη της τάξης 7 έως 7,5», αναφέρει και προσθέτει:

«Η εκδήλωση ενός αντίστοιχου μεγέθους σεισμού στην Κωνσταντινούπολη συζητιέται έντονα τα τελευταία 25 χρόνια και είναι πολύ πιθανόν να συμβεί τα επόμενα χρόνια είτε στο τμήμα του ρήγματος της Καλλίπολης, σε απόσταση από την Κωνσταντινούπολη, με συνέπειες και στη Δυτική μας Θράκη, είτε το πιθανότερο στο θαλάσσιο τμήμα νότια της Κωνσταντινούπολης-Σηλυβρίας. Ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η υλοποίηση της πολιτικής προστασίας και του αντισεισμικού σχεδιασμού στην Τουρκία, παράλληλα με τη οικονομική ανάπτυξη της χώρας, έκανε άλματα στα τελευταία 25 χρόνια και σήμερα βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, με μεγάλη όμως τρωτότητα των πόλεων και των υποδομών της. Οι συνέπειες ενός τέτοιου σεισμού έχουν μελετηθεί με μεγάλη λεπτομέρεια και λαμβάνονται συνεχώς προληπτικά μέτρα ειδικά στην Κωνσταντινούπολη, όπως θα πρέπει και σε κάθε σεισμογενή περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται στην Τουρκία και αυτές οι δημόσιες συζητήσεις και προετοιμασίες, οι οποίες δεν πρέπει να τρομοκρατούν τον κόσμο αλλά αντίθετα να τον καθησυχάζουν».

Πώς μπορεί να επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος

Στην περίπτωση που συμβεί ένας πολύ ισχυρός σεισμός στη Θάλασσα του Μαρμαρά ή σε οποιοδήποτε τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας το ζήτημα που τίθεται αυτομάτως είναι κατά πόσο θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος.

Ο καθηγητής Παυλίδης απαντάει: «Δεν θα επηρεαστεί η χώρα μας άμεσα. Οι σεισμοί όμως του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας επηρεάζουν μακροχρόνια γεωλογικά και γεωδυναμικά την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου. Μια ένδειξη είχαμε με το σεισμό της Αθήνας του 1999 μεγέθους 5,9, που συνέβη σχεδόν 20 ημέρες μετά από εκείνον της Τουρκίας, αλλά γενικά επηρεάζεται ο υποθαλάσσιος χώρος με ισχυρούς μεν σεισμούς, μακριά όμως από κατοικημένες περιοχές, που απλά γίνονται μόνο αισθητοί σε μεγάλες αποστάσεις».

Η ιστορική σεισμολογία του Αιγαίου

Μιλώντας για την ιστορική σεισμολογία του Αιγαίου επισημαίνει:

«Το Αιγαίο και γενικά η χώρα μας έχουν πλούσια ιστορία καταγραμμένων ιστορικών σεισμών, μέτριων και ισχυρών, με σοβαρές συνέπειες μερικές φορές. Η ενόργανη σεισμικότητα και τα πολλά ενεργά ρήγματα που το διασχίζουν το επιβεβαιώνουν. Στην “ιστορική σεισμολογία”, ήρθαν τελευταία να συμβάλουν στην κατανόηση της σεισμικής συμπεριφοράς των ρηγμάτων η Αρχαιοσεισμολογία και κυρίως η Παλαιοσεισμολογια, κλάδοι που επεκτείνουν τις γνώσεις μας για σεισμούς συγκεκριμένων ρηγμάτων σε μεγαλύτερο βάθος γεωλογικού χρόνου. Παρόλο που η χώρα μας κατατάσσεται με την υψηλότερη σεισμικότητα στην Ευρώπη και 6η ή 7η διεθνώς, αντίθετα παραμένει σε πολύ χαμηλούς δείκτες θνησιμότητας και ζημίων από σεισμούς».

Καταλήγοντας ο κ. Παυλίδης τονίζει ότι «ο σεισμός και οι επιπτώσεις του δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται και να διερευνώνται μόνο ως ένα φυσικό φαινόμενο, αλλά σαν ένα πολυσύνθετο κοινωνικό-πολιτικό φαινόμενο και ψυχολογικό σε ατομικό επίπεδο. Οι πτυχές του φαινόμενου είναι πολλές. Η αντισεισμική προστασία και θωράκιση της χώρας είναι ένα τεράστιο έργο υποδομής. Δεν πρέπει να ξεχνιέται και να υποβαθμίζεται».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή