«Ιερός πόλεμος» Πούτιν – ISIS: Ντοκουμέντα από την δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης

Πολυποίκιλες διαστάσεις λαμβάνει το τρομοκρατικό χτύπημα στη Ρωσία 

«Ιερός πόλεμος» Πούτιν – ISIS: Ντοκουμέντα από την δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης
5'

Σε «ιερό πόλεμο» μεταξύ Ρωσίας και ISIS μετατρέπεται πλέον ξεκάθαρα το σκηνικό μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus συμπαρασύροντας εκ των πραγμάτων και την υπόλοιπη Ευρώπη κα ιευρύτερα τη Δύση, όπου έχει σημάνει συναγερμός, την στιγμή που στους 139 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών της Μόσχας.

Από την μια ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η Ρωσία γνωρίζει ποιος διέπραξε την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus, αλλά ενδιαφέρεται για το ποιος την διέταξε. Μιλώντας για ακόμη μια φορά μετά την τρομοκρατική επίθεση, ο αρχηγός του ρωσικού κράτους σημείωσε ότι η επίθεση έγινε από ριζοσπάστες ισλαμιστές και εξήγησε ποιος ωφελήθηκε από αυτήν.

Την ίδια στιγμή αφίσα που φέρεται να προέρχεται από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απειλώντας με επιθέσεις στη Ρωσία, λίγες ημέρες μετά το χτύπημα.

Ο Πούτιν συνέδεσε τους τρομοκράτες με το Κίεβο

«Πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, «γιατί οι τρομοκράτες <...> προσπάθησαν να πάνε στην Ουκρανία, που τους περίμενε εκεί».

Αναρωτήθηκε επίσης «ποιος ωφελείται από αυτό». Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η τρομοκρατική επίθεση θα μπορούσε να είναι «ένας κρίκος σε μια ολόκληρη σειρά προσπαθειών από αυτούς που πολεμούν» με τη Ρωσία από το 2014 «στα χέρια του νεοναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, ανέφερε στον Πούτιν ότι οι κατηγορούμενοι για την τρομοκρατική επίθεση είχαν ήδη δώσει λεπτομερείς καταθέσεις για τους εντολοδόχους και όσους βοήθησαν στην προετοιμασία της.

Αφίσα -απειλή κατά του ρωσικού κόσμου

Στο μεταξύ το ριζοσπαστικό Ισλάμ έχει ήδη αντιδράσει στις συλλήψεις μετά το τρομοκρατικό χτύπημα. Η προαναφερθείσα αφίσα-απειλή κυκλοφόρησε από ιρανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα το Al Azaim, ένα δίκτυο προπαγάνδας του IS-Khorasan, σύμφωνα με στιγμιότυπα που μοιράστηκαν χρήστες του Χ, όπως ο σύμβουλος εσωτερικών υποθέσεων της Ουκρανίας Άντον Γκερασένκο. Έχει επίσης προβληθεί ευρέως στα ρωσικά κανάλια Telegram. Οι πληροφορίες δεν έχουν επαληθευτεί.

Το IS-Khorasan, που ιδρύθηκε στο Αφγανιστάν στα τέλη του 2014, έχει δηλώσει ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση της Παρασκευής στη ρωσική πρωτεύουσα.

«Εμφανίστηκαν στο δικαστήριο με ενδείξεις που σημείωναν πως φαίνεται να έχουν ξυλοκοπηθεί και βασανιστεί. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα βασανιστήρια και τις ανακρίσεις των μελών της οργάνωσης, οι μαχητές υπόσχονται να πραγματοποιήσουν νέα τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία», ανέφερε η αφίσα.

Μια έκδοση του μηνύματος στη ρωσική γλώσσα που κοινοποιήθηκε ευρέως έχει τίτλο «Απειλή για όλους τους σκληρούς Ρώσους, συμπεριλαμβανομένου του Πούτιν».

Από κάτω, η αφίσα αναφέρει: «Προσοχή, μη νομίζετε ότι δεν έχουμε την ευκαιρία να εκδικηθούμε τους αδελφούς μας που κρατούνται όμηροι. Με την επίθεση της Παρασκευής, σας δείξαμε ότι με την άδεια του Αλλάχ, οι μουτζαχεντίν του Ισλαμικού Κράτους μπορούν να σας τιμωρήσουν για την αγριότητά σας».

Ντοκουμέντα από τη δράση της τρομοκρατικής ομάδας

Στο μεταξύ στο φως της δημοσιότητας ήρθαν ντοκουμέντα από την δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με το Μega οι τρομοκράτες είναι βαριά οπλισμένοι, άρτια στρατιωτικά εκπαιδευμένοι και αδίστακτοι εκτελεστές. Αυτά είναι μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά των τρομοκρατών που ανήκουν στον ISIS της επαρχίας Χορασάν, εκείνων που έσπειραν τον όλεθρο στο συναυλιακό κέντρο της Μόσχας.

Το ISIS-K, ή αλλιώς το Ισλαμικό Κράτος της επαρχίας Χορασάν, αποτελεί παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους. Καταλαμβάνει εδάφη του ανατολικού Αφγανιστάν, ενώ υπολογίζεται πως διαθέτει από 4.000 έως 6.000 έμπειρους μαχητές, πολλοί από τους οποίους κατά το παρελθόν βρίσκονταν στην Αλ Κάιντα ή στο πλευρό των Ταλίμπαν.

Είναι μια σουνιτική οργάνωση, που οραματίζεται τη δημιουργία του Αρχαίου Χαλιφάτου του Χορασάν, με εδάφη στο σημερινό Ιράν, Αφγανιστάν, Τουρκμενιστάν, Κιργιστάν και το Τατζικιστάν.

Γιατί, όμως, το ISIS-Κ έβαλε στο στόχαστρό του Ρώσους πολίτες;

Ο Μίχαελ Κούγκελμαν, διευθυντής στο Διεθνές Ακαδημαϊκό Κέντρο Γούντροου Ουίλσον, εξηγεί:

«Θα έλεγα ότι εδώ και αρκετά χρόνια το Ισλαμικό Κράτος έχει στο στόχαστρό του τη Ρωσία».

Ενέδρες και επιθέσεις στρατιωτικού τύπου με εκρηκτικά, όπλα υψηλής εμβέλειας και ρουκέτες. Αυτές είναι οι τακτικές και ο τρόπος δράσης του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν.

Ο Λούκας Βέμπερ, αναλυτής στρατιωτικών θεμάτων δήλωσε: «Νομίζω ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει εντοπίσει κενά στον μηχανισμό ασφαλείας της Ρωσίας, ο οποίος έχει τεντωθεί με τις εκστρατείες του στην Αφρική».

Η δράση του, που ξεκίνησε το 2015, έχει οδηγήσει σε αιματοκυλίσματα, όπως η βομβιστική επίθεση τον Μάρτιο του 2022 σε τζαμί της πόλης Πεσεβάρ στο Πακιστάν, με 60 νεκρούς και τουλάχιστον 180 τραυματίες.

Λίγους μήνες νωρίτερα, 170 πολίτες και 13 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν έπειτα από την επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, ενώ η απίστευτης βαρβαρότητας δράση τους καταγράφηκε σε επιθέσεις σε μαιευτήριο, με 24 νεκρούς και σε γαμήλιο γλέντι, όπου εκτελέστηκαν 60 μέλη των Ταλιμπάν.

Ο Alexander Vershbow, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, σχολίασε:

«Αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως αποτυχία για τον Πούτιν, πόσω μάλλον όταν η αρχική του αντίδραση στην προειδοποίηση της 7ης Μαρτίου ήταν να κατηγορήσει τις ΗΠΑ για εκβιασμό και να ισχυριστεί ότι αυτό ήταν, ξέρετε, επινόηση».

Τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους της επαρχίας Χορασάν έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες επιθέσεις σε βάρος αμάχων στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, καθώς και περίπου 250 σε δυνάμεις ασφαλείας των ΗΠΑ.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή