ΗΠΑ: Το Χάρβαρντ θα αφαιρέσει το δέσιμο από ανθρώπινο δέρμα από το βιβλίο του 1800

Ο πρώτος ιδιοκτήτης του τόμου, ο Γάλλος γιατρός Ludovic Bouland, έδεσε τότε το βιβλίο με το ανθρώπινο δέρμα από μία νεκρή ασθενή

book
x/twitter
2'

Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ είπε ότι θα αφαιρέσει από ένα βιβλίο του 19ου αιώνα που φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη του, λόγω της «ηθικής φύσεως», το δέσιμο από ανθρώπινο δέρμα.

Το βιβλίο, που ονομάζεται Des Destinées de l'Ame (ή Destinies of the Soul), φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη Houghton του πανεπιστημίου από τη δεκαετία του 1930, αλλά τράβηξε τη διεθνή προσοχή το 2014, όταν οι δοκιμές επιβεβαίωσαν ότι ήταν δεμένο με ανθρώπινο δέρμα.

Την Τετάρτη, ωστόσο, το πανεπιστήμιο είπε ότι μετά από «προσεκτική μελέτη, εμπλοκή των ενδιαφερομένων και εξέταση» θα αφαιρέσει το δέσιμο του ανθρώπινου δέρματος και θα συνεργαστεί με τις αρχές για να «προσδιορίσει μια τελική με σεβασμό διάθεση αυτών των ανθρώπινων λειψάνων».

Το βιβλίο γράφτηκε από τον Arsène Houssaye, έναν Γάλλο μυθιστοριογράφο, στα μέσα της δεκαετίας του 1880 ως διαλογισμός σχετικά με τη φύση του να έχεις ψυχή και στη ζωή μετά τον θάνατο. Ο πρώτος ιδιοκτήτης του τόμου, ο Γάλλος γιατρός Ludovic Bouland, έδεσε τότε το βιβλίο με ανθρώπινο δέρμα. Το Χάρβαρντ είπε ότι ο Μπούλαντ πήρε το δέρμα από μια νεκρή γυναίκα ασθενή σε ένα νοσοκομείο όπου εργαζόταν, χωρίς συγκατάθεσή.

Στο παρελθόν, οι φοιτητές του Χάρβαρντ που απασχολούνταν με συλλογές σελίδων στη βιβλιοθήκη υπόκεινταν σε ένα θολό τελετουργικό όπου τους ζητήθηκε να ανακτήσουν το βιβλίο χωρίς να τους πουν ότι ήταν καλυμμένο με ανθρώπινα υπολείμματα.

Η επιβεβαίωση του περίεργου δέσιμου του βιβλίου το 2014 αντιμετωπίστηκε, εκείνη την εποχή, με πιο ανάλαφρο τρόπο από το Χάρβαρντ.

Το πανεπιστήμιο χαρακτήρισε την ανακάλυψη «καλά νέα για τους λάτρεις της ανθρωποδερμικής βιβλιοπηγίας, τους βιβλιομανείς και τους κανίβαλους».

Η ανθρωποδερμική βιβλιοπηγία είναι η πρακτική του δέσιμου βιβλίων σε ανθρώπινο δέρμα, κάτι που γνώρισε μεγάλη δημοτικότητα τον 19ο αιώνα, αλλά που έχει συμβεί τουλάχιστον από το 1500.

Το Χάρβαρντ ανακοίνωσε τώρα ότι λυπάται για τον «συνταρακτικό, νοσηρό και χιουμοριστικό τόνο» με τον οποίο ανακοινώθηκε η ανακάλυψη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή