Συναγερμός για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια: «Αυτοσυγκράτηση« ζητά ο ΟΗΕ μετά την επίθεση
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ΟΗΕ ζήτησε αυτοσυγκράτηση μετά το νέο «χτύπημα» με drone στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια. Αλληλοκατηγορούνται Ρωσία και Ουκρανία, ενώ οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί για τα νέα επίπεδα ραδιενέργειας
Μια νέα επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια στην Ουκρανία έχει αυξήσει τον κίνδυνο ενός «μεγάλου πυρηνικού ατυχήματος», προειδοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας
Η Ρωσία ανέφερε ότι πίσω από την επίθεση η οποία τραυμάτισε τρία άτομα, κρύβεται το Κίεβο. Η Ουκρανία αρνήθηκε κάθε ανάμειξη. Ο γιγαντιαίος πυρηνικός σταθμός που κατέχει η Ρωσία, με έξι αντιδραστήρες, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) του ΟΗΕ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τέτοιες επιθέσεις. Ο επικεφαλής της ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε ότι η επίθεση της Κυριακής με μη επανδρωμένο αεροσκάφος ήταν «απερίσκεπτη» και συνιστά «μεγάλη κλιμάκωση των κινδύνων για την πυρηνική ασφάλεια» που αντιμετωπίζει το εργοστάσιο.
Το εργοστάσιο Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Οι ρωσικές δυνάμεις το κατέλαβαν λίγο μετά την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής τους τον Φεβρουάριο του 2022 και έκτοτε το έχουν καταλάβει. Ο ΔΟΑΕ, ο οποίος διαθέτει ομάδα εμπειρογνωμόνων στη Ζαπορίζια, επιβεβαίωσε τη «φυσική επίδραση επιθέσεων με drone» στο εργοστάσιο, συμπεριλαμβανομένου ενός από τους αντιδραστήρες.
Η διοίκηση του εργοστασίου που έχει εγκατασταθεί στη Ρωσία είπε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας ήταν φυσιολογικά και ότι δεν υπήρξε σοβαρή ζημιά. Ο ΔΟΑΕ είπε ότι η ζημιά δεν είχε θέσει σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια, αλλά προειδοποίησε ότι «πρόκειται για ένα σοβαρό περιστατικό που μπορεί να υπονομεύσει [την] ακεραιότητα του συστήματος περιορισμού του αντιδραστήρα».
Ο Γκρόσι διευκρίνισε ότι υπήρξαν «τουλάχιστον τρία άμεσα χτυπήματα» στις «δομές περιορισμού του κύριου αντιδραστήρα» του εργοστασίου. «Αυτό δεν μπορεί να συμβεί», είπε. «Κανείς δεν μπορεί να ωφεληθεί ή να λάβει οποιοδήποτε στρατιωτικό ή πολιτικό πλεονέκτημα από επιθέσεις εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων. Αυτό είναι απαγορευτικό»
Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται τακτικά ότι βομβαρδίζουν το εργοστάσιο και διακινδυνεύουν ένα σοβαρό πυρηνικό ατύχημα. Η ρωσική διοίκηση του εργοστασίου είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας βρίσκονται πίσω από την επίθεση, αλλά η Ουκρανία αρνήθηκε τον ισχυρισμό.
«Η Ουκρανία δεν συμμετείχε σε ένοπλες προκλήσεις στην τοποθεσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών Αντρίι Γιουσόφ στον ειδησεογραφικό ιστότοπο της Ukrainska Pravda. Το εργοστάσιο «κατέχεται παράνομα από τη Ρωσία», πρόσθεσε.
Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι θέτει σε κίνδυνο την πυρηνική εγκατάσταση, τον άμαχο πληθυσμό και το περιβάλλον πραγματοποιώντας χτυπήματα στον ίδιο το εργοστάσιο. Τον περασμένο μήνα η ΔΟΑΕ είπε ότι η ομάδα των εμπειρογνωμόνων της στο εργοστάσιο άκουγε εκρήξεις κάθε μέρα για μια εβδομάδα.
«Εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια, η πυρηνική ασφάλεια και η ασφάλεια στην Ουκρανία βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο. Παραμένουμε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου πυρηνικού ατυχήματος που θα μπορούσε να βλάψει ανθρώπους και το περιβάλλον, όχι μόνο στην Ουκρανία».