Το WikiLeaks για την Λευκορωσία

Διαρροές του WikiLeaks για την Λευκορωσία δημοσιεύει σήμερα η ισπανική εφημερίδα ‘El Pais’...

1'

Διαρροές του WikiLeaks για την Λευκορωσία δημοσιεύει σήμερα η ισπανική εφημερίδα ‘El Pais’, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε αναβρασμό μετά τις συλλήψεις υποψηφίων και πολιτών που ακολούθησαν την πρόσφατη εκλογική διαδικασία.

Τα αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα της περιόδου 2007-08 αναφέρουν ότι η Λευκορωσία έχει ένα «εγκληματικό καθεστώς, μιας βίαιης και απολυταρχικής φύσης».

Τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο, οι αμερικανοί διπλωμάτες χαρακτηρίζουν ένα «χωριάτη που μετατράπηκε σε ιδεολογικό στέλεχος». «Ως πρώην πολιτικός επίτροπος του σοβιετικού στρατού, ο δικτάτορας κατανοεί τη χρήση της ιδεολογίας ως πέπλο για να καλύπτονται οι αληθινές προθέσεις των ενεργειών κάποιου», σημείωνε η διπλωματική πηγή.

Ο Λουκασένκο είναι ικανός να πάρει ακόμη πιο σκληρές αποφάσεις, αλλά «γνωρίζει πότε να σταματάει ώστε να μην επιτρέπει στους αντιπάλους του να τον συνδέουν με εκτελέσεις που γίνονται άνευ δίκης», εξηγούσε ο αμερικανός διπλωμάτης.

Στα τηλεγραφήματα αυτά ο Λουκασένκο παρουσιάζεται επίσης ότι προστατεύει τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Γιούρι Σιβάκοφ, και τον συνταγματάρχη, Ντιμίτρι Παβλιτσένκο.

Οι Σιβάκοφ και Παβλιτσένκο είναι ύποπτοι για ανάμειξη σε εγκληματικά δίκτυα, στην εξαφάνιση ηγετών της αντιπολίτευσης και ο δεύτερος στις δολοφονίες νονών. Οι δύο άνδρες μπορεί να έχουν διαπράξει «ειδεχθή εγκλήματα» για λογαριασμό του Λουκασένκο, γράφουν αμερικανοί διπλωμάτες.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή