Βαθιά κάτω από τη γη: Γιγάντιες εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων του Ισραήλ σε περίπτωση πολέμου
Πηγή: Unsplash
ΚΟΣΜΟΣ

Βαθιά κάτω από τη γη: Γιγάντιες εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων του Ισραήλ σε περίπτωση πολέμου

Ισραήλ: Τα ενεργειακά αποθέματα είναι υπόγεια, υπέργεια, φυσικό αέριο, άνθρακας και διάφορα καύσιμα

Δεκάδες μέτρα κάτω από τη γη, σε μια μυστική τοποθεσία στο Negev στο Ισραήλ, υπάρχει μια μοναδική εγκατάσταση όπου αποθηκεύονται μεγάλα αποθέματα καυσίμων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με το infos-israel.news, στόχος είναι διασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας για το Ισραήλ. Αυτή η εγκατάσταση αποθήκευσης θα πρέπει να παρέχει καύσιμα και ενέργεια ακόμη και σε περιόδους πολέμου και στα πιο δύσκολα σενάρια που μπορεί κανείς να φανταστεί.

Είναι μια από τις μεγαλύτερες δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων στο κράτος του Ισραήλ και βρίσκεται στη μοναδική εγκατάσταση του είδους της σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Ο Moshe Kalchin, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ενεργειακής Υποδομής, εξηγεί: «Παραδίδουμε καύσιμα οπουδήποτε στο Ισραήλ. Μπορούμε να παραδώσουμε καύσιμα αμέσως, μέσα σε λίγες ώρες. Έχουμε εκατομμύρια λίτρα εδώ - μια ποσότητα που θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορείτε να είστε σίγουροι για την ποσότητα που υπάρχει εδώ».

Το σενάριο αναφοράς της Εθνικής Αρχής Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης

Σύμφωνα με το σενάριο αναφοράς της Εθνικής Αρχής Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης, κατά τη διάρκεια ενός πολέμου στο Ισραήλ, αναμένονται έως και 48 ώρες διακοπές ρεύματος στο 60% της χώρας.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, κατά τη διάρκεια των μαχών στα βόρεια, οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στο Ισραήλ θα κλείσουν και ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας θα στραφεί σε λειτουργία με βάση τα καύσιμα και τον άνθρακα.

Η τεράστια αποθηκευμένη ποσότητα καυσίμου θα πρέπει να είναι αρκετή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τι περιλαμβάνουν τα ισραηλινά αποθέματα

Το ισραηλινό αποθεματικό σύστημα περιλαμβάνει υπέργειες και υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης σε όλο το Ισραήλ. Εάν χρειαστεί, καύσιμα θα προμηθεύονται σε όλους τους καταναλωτές ενέργειας στη χώρα, σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας, στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν και σε πρατήρια καυσίμων.

Εάν οι εισαγωγές καυσίμων στο Ισραήλ διακοπούν εντελώς ως αποτέλεσμα πολέμου ή ακραίου σεναρίου, ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τα υπάρχοντα αποθέματα και αυτό θα είναι αναμφίβολα ένα δύσκολο έργο. «Το καύσιμο που βρίσκεται εδώ θα μας κρατήσει για πολλά χρόνια. Η θερμοκρασία καθ' όλη τη διάρκεια του έτους είναι 22 βαθμοί και αυτό μας επιτρέπει να διατηρήσουμε τη διάρκεια ζωής του καυσίμου», εξηγεί ο Moshe Elimelech, ο υπεύθυνος του χώρου.

Τέλος ο υπουργός Ενέργειας Έλι Κοέν δήλωσε: «Έχουμε ενεργειακά αποθέματα υπόγεια, υπέργεια, φυσικό αέριο, άνθρακα και διάφορα καύσιμα και εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε όταν είναι απαραίτητο. Οι φήμες για διακοπές ρεύματος για εβδομάδες ή μήνες είναι αβάσιμες και η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι μικρή».

Διαβάστε επίσης

Νίκος Δένδιας: «Η Ελλάδα αποκτά αντιαεροπορικό αντί–drone θόλο όπως το Ισραήλ»

Νετανιάχου: «Θα αποφασίσουμε μόνοι μας πώς θα υπερασπιστούμε το Ισραήλ»

Ισραήλ: Αυτή είναι η 7χρονη Βεδουίνα, η μοναδική τραυματίας της ιρανικής επίθεσης

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ