Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθετεί ευνοϊκότερους κανόνες για τη βίζα Σένγκεν για τους Ινδούς
Οι Ινδοί υπήκοοι μπορούν πλέον να υποβάλουν αίτηση για βίζα Σένγκεν πολλαπλών εισόδων με μεγαλύτερη ισχύ
Στις 18 Απριλίου 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ειδικούς κανόνες για την έκδοση θεωρήσεων πολλαπλής εισόδου σε Ινδούς υπηκόους, οι οποίοι είναι ευνοϊκότεροι από τους συνήθεις κανόνες του Κώδικα Θεωρήσεων που ίσχυαν μέχρι σήμερα.
Αυτό το νέο καθεστώς για Ινδούς υπηκόους που διαμένουν στην Ινδία και υποβάλλουν αίτηση για βίζα Σένγκεν (βραχείας διαμονής) στην Ινδία θα παρέχει ευκολότερη πρόσβαση σε βίζες με πολυετή ισχύ για ταξιδιώτες με καθιερωμένο ταξιδιωτικό ιστορικό, εάν το επιτρέπει η ισχύς του διαβατηρίου.
Σύμφωνα με το πρόσφατα εγκριθέν καθεστώς θεωρήσεων για την Ινδία, οι Ινδοί υπήκοοι μπορούν πλέον να εκδίδουν μακροπρόθεσμες βίζες Σένγκεν πολλαπλών εισόδων με ισχύ για δύο χρόνια αφού λάβουν και χρησιμοποιήσουν νόμιμα δύο θεωρήσεις εντός των προηγούμενων τριών ετών. Η διετής βίζα θα ακολουθείται κανονικά από μια πενταετή θεώρηση, εάν το διαβατήριο έχει επαρκή ισχύ. Κατά τη διάρκεια ισχύος αυτών των θεωρήσεων, οι κάτοχοι απολαμβάνουν ταξιδιωτικών δικαιωμάτων ισοδύναμα με τους υπηκόους χωρίς βίζα.
Η απόφαση αυτή έρχεται στο πλαίσιο των ενισχυμένων σχέσεων στο πλαίσιο της κοινής ατζέντας ΕΕ-Ινδίας για τη μετανάστευση και την κινητικότητα, η οποία επιδιώκει ολοκληρωμένη συνεργασία για τη μεταναστευτική πολιτική μεταξύ ΕΕ και Ινδίας, με τη διευκόλυνση των διαπροσωπικών επαφών να είναι βασική πτυχή λόγω της σημασίας της Ινδίας ως εταίρου για την ΕΕ.
Οι βίζες Σένγκεν επιτρέπουν στον κάτοχο να ταξιδεύει ελεύθερα στη ζώνη Σένγκεν για σύντομες διαμονές το πολύ 90 ημερών σε οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών. Οι βίζες δεν δεσμεύονται για συγκεκριμένο σκοπό, αλλά δεν παρέχουν το δικαίωμα εργασίας. Ο χώρος Σένγκεν αποτελείται από 29 ευρωπαϊκές χώρες (εκ των οποίων οι 25 είναι κράτη της ΕΕ): Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Μάλτα, Ολλανδία, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Φινλανδία και Σουηδία, μαζί με την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.