Τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου προβλέπει τις πολιτικές προτιμήσεις των ανθρώπων
Τα ευρήματα της έρευνας είναι μια «προειδοποίηση» για την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και για την τεχνητή νοημοσύνη
Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου μέσω τεχνητής νοημοσύνης αναπτύσσεται μέρα με τη μέρα, εκπλήσσοντας τους ανθρώπους και προκαλώντας ταυτόχρονα ανησυχία.
Ένα αμερικανικό περιοδικό δημοσίευσε μια μελέτη σχετικά με την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να προβλέπει με ακρίβεια τις πολιτικές απόψεις ενός ατόμου με την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Psychologist διατείνεται ότι η ικανότητα ενός αλγορίθμου να προβλέπει με ακρίβεια τις πολιτικές απόψεις ενός ατόμου είναι «σε παρόμοιο επίπεδο με την ικανότητά του να προβλέπει την επιτυχία σε συνεντεύξεις για δουλειά».
Ως μέρος της μελέτης, 591 συμμετέχοντες συμπλήρωσαν μια έρευνα πολιτικού προσανατολισμού και η τεχνητή νοημοσύνη συνέκριναν αυτές τις απαντήσεις με μια βάση δεδομένων. Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Michal Kosinski, δήλωσε στο Fox News Digital ότι τα ευρήματα είναι μια «προειδοποίηση» για την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου.
Τι επιπτώσεις έχει μια ανάρτηση φωτογραφίας
Δηλώνοντας ότι «οι αλγόριθμοι μπορούν εύκολα να εφαρμοστούν σε εκατομμύρια ανθρώπους πολύ γρήγορα και φθηνά», ο Kosinski πρόσθεσε: «νομίζω ότι οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσα αποκαλύπτουν αναρτώντας απλώς μια φωτογραφία».
«Γνωρίζουμε ότι οι πολιτικοί προσανατολισμοί και οι θρησκευτικές απόψεις των ανθρώπων πρέπει να προστατεύονται», δήλωσε ο Kosinski, αναπληρωτής καθηγητής οργανωτικής συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Stanford Graduate School of Business.
Για τη μελέτη, οι εικόνες των συμμετεχόντων συλλέχθηκαν με ελεγχόμενο τρόπο. Οι συμμετέχοντες φορούσαν ένα μαύρο μπλουζάκι, αφαίρεσαν όλα τα κοσμήματα και ξύρισαν τα πρόσωπά τους. Στη συνέχεια, ο αλγόριθμος αναγνώρισης προσώπου VGGFace2 εξέτασε τις εικόνες. Οι συγγραφείς είπαν ότι τα ευρήματά τους υπογραμμίζουν «την επείγουσα ανάγκη για τους ακαδημαϊκούς, το κοινό και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν τους πιθανούς κινδύνους για το προσωπικό απόρρητο της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου».
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι ευρέως διαδεδομένες τεχνολογίες βιομετρικής επιτήρησης είναι πιο απειλητικές από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως», προειδοποίησε η μελέτη.