ΚΟΣΜΟΣ

Βομβαρδισμών συνέχεια στη Ράφα – Διπλωματικός «πυρετός» στο Κάιρο για την επίτευξη εκεχειρίας

Βομβαρδισμών συνέχεια στη Ράφα – Διπλωματικός «πυρετός» στο Κάιρο για την επίτευξη εκεχειρίας
AP.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει έκρυθμη. Το Ισραήλ εξακολουθεί να «σφυροκοπά» τη Ράφα, ενώ, ο νέος κύκλος συνομιλιών στο Κάιρο ανάμεσα στις αντικρουόμενες πλευρές και τους διαμεσολαβητές για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, διατηρεί μία «χαραμάδα» ελπίδας. Σειρήνες ήχησαν και στα βόρεια της χώρας.

Γεμάτη εντάσεις ήταν η 214η μέρα του πολέμου μεταξύ των ισρσηλινών δυνάμεων και της Χαμάς, με τον IDF να δεσμεύεται για «περιορισμένη επιχείρηση» στη Ράφα, συνεχίζοντας τις επιθέσεις –κυρίως στα ανατολικά– και έχοντας ως στόχο να αρνηθεί την εξουσία της παλαιστινιακής οργάνωσης στο συνοριακό πέρασμα που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο.

Απόψε (07/05), γνωστοποιήθηκε ότι ο Λίορ Ρούντεφ, κάτοικος του κιμπούτς Νιρ Γίτσακ που πιστεύεται πως κρατείτο από τη Χαμάς, δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023. Αποτελεί τον 38ο όμηρο που «χάνει» τη ζωή του, από τους συνολικά 132 που βρίσκονται ακόμη αιχμάλωτοι στη Γάζα.

Το Ισραήλ επιμένει – «Χωρίς πρόοδο στο ζήτημα ομήρων, η επιχείρηση στη Ράφα θα ενταθεί»

Μετά τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τόνισε νωρίτερα σήμερα (07/05) πως «θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε στη Ράφα μέχρι την τελική νίκη», ο Υπουργός Άμυνας, Ιώβ Γκάλαντ, επανέλαβε ότι «είμαστε έτοιμοι να συμβιβασθούμε για να φέρουμε πίσω τους ομήρους. Όμως, αν δεν έχουμε άλλη επιλογή, θα εντείνουμε την επιχείρηση σε όλη τη Λωρίδα· τον νότο, το κέντρο και τον βορρά».

«Αυτή η επιχείρηση θα συνεχισθεί έως ότου εξοντώσουμε τη Χαμάς στην περιοχή της Ράφα και ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας ή μέχρι να επιστρέψει ο πρώτος όμηρος», σημείωσε ο Ιώβ Γκάλαντ, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Συνεχίζονται οι συνομιλίες για εκεχειρία

Τόσο αντιπροσωπεία της Χαμάς, όσο και ο επικεφαλής της CIA κατέφθασαν απόψε (07/05) στο Κάιρο από τη Ντόχα του Κατάρ, προκειμένου να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Παράλληλα, το αιγυπτιακό μέσο Al–Qahera, που πρόσκειται στις υπηρεσίες πληροφοριών, επιβεβαίωσε ότι οι διαμεσολαβητές της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών διεξάγουν συζητήσεις στο Κάιρο.

«Καμία συμφωνία για κατάπαυση πυρός, αν συνεχισθεί η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα», προειδοποιεί η Χαμάς

Ο αξιωματούχος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν, επεσήμανε πως «εάν συνεχισθεί η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, δεν θα υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός», μιλώντας από τη Βηρυτό.

Μπάιντεν: «Οι άνθρωποι ξεχνούν ότι η Χαμάς άρχισε αυτήν την τρομοκρατία, αλλά όχι εγώ»

Καλώντας τον κόσμο να μη λησμονεί ότι «η Χαμάς ξεκίνησε αυτήν την τρομοκρατία» μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, τόνισε πως «δεν υπάρχει θέση σε κανένα πανεπιστήμιο, σε κανένα μέρος στην Αμερική για αντισημιτισμό, ρητορική μίσους ή απειλές βίας οιουδήποτε είδους».

«Αυτό το αρχαίο μίσος κατά των Εβραίων δεν ξεκίνησε με το Ολοκαύτωμα, δεν τελείωσε ούτε με το Ολοκαύτωμα, ούτε μετά, ακόμη και μετά τη νίκη μας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό το μίσος συνεχίζει να βρίσκεται βαθιά στις καρδιές πάρα πολλών ανθρώπων στον κόσμο και απαιτεί τη συνεχή μας επαγρύπνηση και ευθύτητα», συμπλήρωσε.

«Αυτό το μίσος ζωντάνεψε την 7η Οκτωβρίου»

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο κόσμος θα πρέπει να θυμάται τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος και ποιος ευθύνεται για τη σημερινή αναταραχή στη Μέση Ανατολή. «Μόλις επτάμισι μήνες μετά, οι άνθρωποι ξεχνούν ότι η Χαμάς εξαπέλυσε αυτήν την τρομοκρατία», επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Σχετικές ειδήσεις