Είναι ο Έντι Ράμα ο νέος Ερντογάν; Μάικλ Ρούμπιν: «Να μην κάνει μετάσταση ο Ερντογανισμός»
Ερντογάν - Ράμα: Ο γνωστός Αμερικανός αναλυτής ζητάει ευθέως «να κηρύξουμε τον Μπελέρη πολιτικό κρατούμενο»
Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα σύγκριση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα προέβη σε ανάλυσή του ο Αμερικανός αναλυτής Μάικλ Ρούμπιν, παρουσιάζοντας με τα πλέον μελανά χρώματα το μέλλον αυτής της ιδιάζουσας σχέσης.
O Μάικλ Ρούμπιν είναι πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου, συγγραφέας, αναλυτής, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής.
Ο…μεταρρυθμιστής Ερντογάν
«Πριν από σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον. Ο πρώην αξιωματούχος της άμυνας της εποχής του Ρίγκαν, ο Ρίτσαρντ Περλ, τον σύστησε στον Λευκό Οίκο, επιβεβαιώνοντας την αξιοπιστία του ως δημοκράτη και μεταρρυθμιστή. Όταν στη συνέχεια ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές, τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον υποστήριξαν (…) Αυτός ο ευσεβής πόθος συνεχίστηκε για χρόνια, καθώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι περιέγραφαν τον Ερντογάν που επιθυμούσαν και όχι τον Ερντογάν που υπήρχε στην πραγματικότητα. Ενώ μια γενιά Αμερικανών διπλωματών επαινούσε τις υποτιθέμενες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις του Ερντογάν, αυτός επανέφερε την Τουρκία σε ένα από τα πιο μοχθηρά αστυνομικά κράτη της Ευρώπης», ανέφερε ο Ρούμπιν.
Όπως σημείωσε ο αναλυτής αυτή η «διπλωματική αμέλεια είχε συνέπειες».
«Η Τουρκία έχει την πέμπτη μεγαλύτερη πτώση στην κατάταξη του Freedom House κατά την τελευταία δεκαετία, ακόμη μεγαλύτερη και από το Χονγκ Κονγκ, αφού η κομμουνιστική Κίνα κατέστρεψε τις εγγυήσεις της περιοχής αυτής. Το ποσοστό δολοφονίας των γυναικών έχει αυξηθεί πάνω από 1.400%. Οι ελευθερίες του Τύπου είναι ανύπαρκτες. Μακριά από το να υπερασπίζεται τα δυτικά συμφέροντα, ο Ερντογάν καλοπιάνει τη Ρωσία και το Ιράν και αγκαλιάζει τους ηγέτες των τρομοκρατών. Το ερώτημα τώρα είναι αν η Ουάσινγκτον και οι Ευρωπαίοι εταίροι της πήραν κάποιο μάθημα», υπογραμμίζει ο Ρούμπιν.
Η περίπτωση της Αλβανίας
Στη συνέχεια ασχολήθηκε διεξοδικότερα με το ζήτημα της Αλβανίας.
«Σκεφτείτε την Αλβανία. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2013, ο Έντι Ράμα ανέλαβε τα καθήκοντά του ως ο 12ος πρωθυπουργός της Αλβανίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Όταν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκαν στη συνέχεια με τον Ράμα, επαίνεσαν την ηγεσία του, τις προσπάθειές του για την ασφάλεια και τη σταθερότητα των Βαλκανίων και την προώθηση της θρησκευτικής ανεκτικότητας. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ήταν διθυραμβικός κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στα Τίρανα το 2016 (…) Τον Φεβρουάριο του 2020, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εξήρε την υποτιθέμενη υποστήριξη του Ράμα για τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις. Όπως και με τον Ερντογάν, ωστόσο, τα ερωτήματα σχετικά με τις παράνομες δωρεές στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα μένουν αναπάντητα», έγραψε στην ανάλυσή του ο Μάικλ Ρούμπιν.
Και κατόπιν κάνει την ταύτιση Ράμα – Ερντογάν, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στην υπόθεση Μπελέρη: «Υπάρχουν ενδείξεις, ωστόσο, ότι ο Ράμα βλέπει τον εαυτό του ως έναν νεαρό Ερντογάν. Εδώ, η περίπτωση του Φρέντι Μπελέρη θα πρέπει να αποτελέσει προειδοποίηση», τόνισε περιγράφοντας αναλυτικά την σύλληψη και την κράτησή του.
«Οι παραλληλισμοί με την Τουρκία είναι εκπληκτικοί. Πρώτον, ο Ερντογάν κατασκεύασε επίσης ισχυρισμούς για οικονομικές ατασθαλίες για να παραγκωνίσει πολιτικούς αντιπάλους και να κατασχέσει τις περιουσίες τους. Δεύτερον, θα χρησιμοποιούσε αμφίβολα δικαστικά μέσα για να εμποδίσει τις εθνικές μειονότητες να αναλάβουν τα αξιώματα που κέρδισαν. Για χρόνια, όμως, ο Ερντογάν δεν υπέστη καμία διπλωματική συνέπεια για τις ενέργειές του- πεπεισμένοι για την αλήθεια της δικής τους διαστρέβλωσης σχετικά με το πώς ο Ερντογάν ήταν μεταρρυθμιστής, οι διπλωμάτες των ΗΠΑ ξεπλένουν ακόμη και τις καταχρήσεις. Πριν από λίγο περισσότερο από μια δεκαετία, για παράδειγμα, ο Ομπάμα επαινούσε τον Ερντογάν στη Σαμπάχ», σημείωσε.
Ο Μάικλ Ρούμπιν υποστηρίζει ότι ο Ράμα αντιλαμβάνεται πως, όσο οι βασικοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες τον θεωρούν μεταρρυθμιστή, όπως κάποτε τον Ερντογάν, θα του επιτρέπουν να χρησιμοποιεί τα δικαστήρια για να στοχοποιεί την πολιτική αντιπολίτευση.
«Η Ουάσινγκτον δεν πρέπει να κάνει το ίδιο λάθος δύο φορές. Διακυβεύονται περισσότερα από τη βαλκανική συνεργασία για την ασφάλεια. Αν αφεθεί ανεξέλεγκτος, ο Ερντογανισμός κάνει μετάσταση και ακολουθούν οι καταχρήσεις και η αστάθεια. Ήρθε η ώρα να κρίνουμε τον Ράμα από τις πράξεις του, όχι από τις περιστροφές του, και να κηρύξουμε τον Μπελέρη πολιτικό κρατούμενο».