Πούτιν: Διόρισε ξανά τον Μιχαήλ Μισούστιν στην πρωθυπουργία της Ρωσίας - Άγνωστη η τύχη του Σοϊγκού
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε ξανά τον χαμηλών τόνων τεχνοκράτη, Μιχαήλ Μισούστιν ως πρωθυπουργό της χώρας
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επανδιόρισε την Παρασκευή τον Μιχαήλ Μισούστιν ως πρωθυπουργό της χώρας μετά την προηγούμενη θητεία στη δουλειά κατά την οποία ο χαμηλών τόνων τεχνοκράτης έδειξε μια σαφή έλλειψη πολιτικών φιλοδοξιών.
Σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, ο 58χρονος Μισούστιν, ο οποίος κατείχε τη θέση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, υπέβαλε την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου του την Τρίτη, όταν ο Πούτιν ξεκίνησε την πέμπτη προεδρική του θητεία σε μια λαμπερή ορκωμοσία στο Κρεμλίνο.
Ο επαναδιορισμός του Μισούστιν ήταν ευρέως αναμενόμενος από πολιτικούς παρατηρητές, οι οποίοι σημείωσαν ότι ο Πούτιν έχει εκτιμήσει τις ικανότητές του και το χαμηλό πολιτικό προφίλ του. Ο Μισούστιν, ο πρώην επικεφαλής της φορολογικής υπηρεσίας της Ρωσίας, έχει αποστασιοποιηθεί από πολιτικές δηλώσεις και απέφευγε τις συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης κατά την προηγούμενη θητεία του.
Ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν υπέβαλε την υποψηφιότητα του Μισούστιν στην Κρατική Δούμα, η οποία θα συνεδριάσει αργότερα την Παρασκευή για να την εξετάσει. Σύμφωνα με τις συνταγματικές αλλαγές που εγκρίθηκαν το 2020, η Κάτω Βουλή εγκρίνει την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού, ο οποίος στη συνέχεια υποβάλλει τις υποψηφιότητες μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.
Η έγκριση του Μισούστιν είναι μια απλή προφορική πρόταση στο κοινοβούλιο που ελέγχεται από το Κρεμλίνο. Ο Μισούστιν και άλλοι τεχνοκράτες του υπουργικού συμβουλίου πιστώθηκαν για τη διατήρηση μιας σχετικά σταθερής οικονομίας παρά τις κυρώσεις της Δύσης.
Τα περισσότερα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται επίσης να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους και οι επαναδιορισμοί τους αναμένονται σύντομα. Ωστόσο, η τύχη του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου φάνηκε αβέβαιη, μετά τη σύλληψη του κορυφαίου συνεργάτη του, Τιμούρ Ιβάνοφ, τον περασμένο μήνα.
Ο Ιβάνοφ, ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας υπεύθυνος για έργα πολλών δισεκατομμυρίων στρατιωτικών κατασκευών, συνελήφθη με κατηγορίες δωροδοκίας και διατάχθηκε να παραμείνει υπό κράτηση εν αναμονή της επίσημης έρευνας. Η σύλληψη του Ιβάνοφ ερμηνεύτηκε ευρέως ως επίθεση στον Σόιγκου και πιθανός προπομπός της απόλυσής του παρά τους στενούς προσωπικούς δεσμούς του με τον Πούτιν.
Ο Σόιγκου επικρίθηκε ευρέως για τις αποτυχίες του ρωσικού στρατού στο αρχικό στάδιο των μαχών στην Ουκρανία. Αντιμετώπισε σφοδρές επιθέσεις από τον αρχηγό μισθοφόρων Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος ξεκίνησε μια σύντομη απόπειρα να προελάσει στη Μόσχα τον περασμένο Ιούνιο για να απαιτήσει την ανατροπή του Σοϊγκού και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, στρατηγού Βαλερι Γκερασίμοφ.
Μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν σε ένα ύποπτο αεροπορικό δυστύχημα δύο μήνες μετά την εξέγερση που θεωρήθηκε ευρέως ως εκδίκηση του Κρεμλίνου για την ανταρσία του, ο Σόιγκου φάνηκε να υποστηρίζει τη θέση του, αλλά η σύλληψη του Ιβάνοφ, που θεωρείται μέρος της πολιτικής εσωκομματικής διαμάχης του Κρεμλίνου, αποκάλυψε ξανά την ευπάθεια του Σοΐγκου .