Πόλεμος Ουκρανία: Γιατί δεν συμφέρει ούτε τη Ρωσία ούτε την Κίνα να λήξει
Η Κίνα λέει ότι θέλει ειρήνη, αλλά έχει περισσότερα να κερδίσει από τον συνεχιζόμενο πόλεμο
Ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά για διαφορετικούς λόγους, αναφέρει σε ανάλυσή του το Business Insider.
Σύμφωνα με το άρθρο ενώ η Κίνα είναι η πιο σημαντική αγορά της Ρωσίας, ο Πούτιν σφυρηλατεί επίσης μια στρατηγική σχέση. «Τα δύο κράτη είναι σύμμαχοι όχι επειδή μοιράζονται κάποια ιδιαίτερη πολιτιστική ή ιδεολογική συγγένεια· μάλλον, έχουν έρθει κοντά λόγω της παλιάς παροιμίας ότι "ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου"», είπε ο Chels Michta, από το Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής.
«Η συνεργασία τους είναι σε μεγάλο βαθμό πρακτική. Στηρίζεται σε αρχές σκληρής εξουσίας χωρίς ιδεολογικά προσχήματα ή στάσεις», πρόσθεσε. «Σε αυτήν την ευθυγράμμιση της realpolitik, και τα δύο μέρη πιστεύουν ότι έχουν περισσότερα να κερδίσουν από τη συνέχιση της συνεργασίας παρά κινδυνεύουν να χάσουν», συνέχισε.
«Είναι δίκαιο να πούμε ότι χωρίς την οικονομική υποστήριξη της Κίνας, η Ρωσία δεν θα ήταν σε θέση να αντέξει τις οικονομικές κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από τη Δύση στον απόηχο της ολοκληρωτικής εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία», έγραψε ο Chels Michta
Σημείωσε όμως επίσης ότι η έκρηξη του εμπορίου είχε εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Κίνας περισσότερο από τη Ρωσία, θέτοντας τη Μόσχα σε ολοένα και πιο υποδεέστερη θέση. Έτσι, ένα βασικό θέμα στην ατζέντα του Πούτιν στην Κίνα θα ήταν να πείσει τη χώρα να εγκρίνει έναν προτεινόμενο αγωγό φυσικού αερίου από τη Σιβηρία προς την Κίνα, καθώς η Ρωσία έχασε την αγορά της στην Ευρώπη - παλαιότερα τη μεγαλύτερη αγορά της - λόγω κυρώσεων.
«Με την πώληση μεγάλων ποσοτήτων φθηνού φυσικού αερίου στην Κίνα, η Ρωσία μπορεί ενδεχομένως να συνδέσει το Πεκίνο σε μια στενότερη γεωπολιτική συμμαχία», έγραψαν πρόσφατα αναλυτές στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
«Το να πείσεις την Κίνα να δεσμευτεί σε ένα τόσο μεγάλο έργο κατά τη διάρκεια του πολέμου θα ήταν ένα γεωπολιτικό πραξικόπημα για τη Μόσχα, αποδεικνύοντας στη Δύση και στον παγκόσμιο Νότο ότι είναι σε θέση να εμβαθύνει την ενεργειακή της σχέση με την Κίνα παρά τον πόλεμο», προσθέτουν οι ενεργειακοί αναλυτές. Αλλά η Κίνα δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα περισσότερο φυσικό αέριο πριν από τα μέσα της δεκαετίας του 2030, οπότε ο χρόνος είναι με το μέρος του Πεκίνου.
Η Κίνα λέει ότι θέλει ειρήνη, αλλά έχει περισσότερα να κερδίσει από τον συνεχιζόμενο πόλεμο
Το Πεκίνο απηύθυνε έκκληση για ειρήνη στην Ουκρανία και υπέβαλε μια πρόταση —η οποία ορισμένοι αναλυτές λένε ότι είναι ασαφής— για το σκοπό αυτό πέρυσι.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η Κίνα έχει περισσότερα να κερδίσει από έναν συνεχιζόμενο πόλεμο. «Η συνεχιζόμενη υποστήριξη της Αμερικής προς το Κίεβο - και ως εκ τούτου η αδυναμία της Ρωσίας να εξασφαλίσει τα κέρδη της σε σύντομο χρονικό διάστημα - είναι στην πραγματικότητα προς το συμφέρον του Πεκίνου», έγραψε ο Michta της CEPA.
«Ο τερματισμός της βοήθειας των ΗΠΑ θα λειτουργούσε εναντίον της Κίνας, καθώς η κατάρρευση της Ουκρανίας θα σταματούσε —ή τουλάχιστον θα επιβραδύνει— τη διολίσθηση της Μόσχας προς την εξάρτηση που μοιάζει με υποτελές από το Πεκίνο», πρόσθεσε.
Ο Chels Michta, ο οποίος είναι επίσης αξιωματικός των στρατιωτικών πληροφοριών που υπηρετεί στον αμερικανικό στρατό, είπε ότι το Πεκίνο φαίνεται ότι αποφάσισε ότι η υποστήριξη της Ρωσίας άξιζε οποιαδήποτε αντίποινα από τη Δύση.
Όπως σημείωσε, μια ολοένα και πιο εξαρτημένη Ρωσία μπορεί να είναι σε θέση να προσφέρει στο Πεκίνο βασική στρατιωτική τεχνολογία που έχει αναπτύξει στη μετασοβιετική εποχή, βοηθώντας έτσι την Κίνα να κάνει τεράστια βήματα στον τομέα.