Τα πέντε μέτωπα που θα επηρεαστούν από το θάνατο του Ιρανού προέδρου και μία...σύμπτωση

Το ελικόπτερο του Ιρανού Προέδρου εξαφανίστηκε μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ εκπροσώπων της Τεχεράνης και της Ουάσιγκτον , γράφουν οι NYT
Τα πέντε μέτωπα που θα επηρεαστούν από το θάνατο του Ιρανού προέδρου και μία...σύμπτωση
2'

Ποιος μπορεί να είναι ο αντίκτυπος του θανάτου του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι στο χθεσινό αεροπορικό δυστύχημα;

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα αναλύει το Bloomberg αποτυπώνοντας τις συνέπειες σε πέντε ανοιχτά μέτωπα.

-Πετρέλαιο. Το Ιράν κατέχει την τρίτη θέση όσον αφορά την παραγωγή μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ και συνεχίζει να αυξάνει την παραγωγή. Ο κύριος αγοραστής είναι η Κίνα.

-Ρωσία. Το Ιράν προμηθεύει τη Μόσχα με drones, αγοράζει όπλα από αυτήν, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας και μαχητικών αεροσκαφών, και βασίζεται στη Μόσχα για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Μπουσέρ. Η Τεχεράνη, μαζί με τη Ρωσία, υποστηρίζει τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και συμμερίζεται την εχθρότητα της Μόσχας για την παρουσία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

-Ισραήλ. Είναι απίθανο ο θάνατος του Ραΐσι να επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών, αφού η σύγκρουσή τους διαρκεί δεκαετίες.

-Σαουδική Αραβία. Το 2023, οι χώρες, με τη μεσολάβηση της Κίνας, επανέλαβαν τις διπλωματικές σχέσεις μετά από επταετή διακοπή.

-Κίνα. Ο Ραΐσι προσπάθησε να ενισχύσει τους δεσμούς με το Πεκίνο, επισκέφθηκε την Κίνα το 2023 και συναντήθηκε με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Τι αναφέρουν οι New York Times

Παράλληλα, το δυστύχημα σημειώθηκε ενώ Αμερικανοί και Ιρανοί αξιωματούχοι διεξήγαγαν έμμεσες συνομιλίες στο Ομάν σχετικά με τους κινδύνους ενός ευρύτερου πολέμου, μόλις λίγες μέρες νωρίτερα γράφουν οι New York Times. Οι συνομιλίες ήταν οι πρώτες από τότε που το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα.

Ο Brett McGurk, ο κορυφαίος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου για την πολιτική για τη Μέση Ανατολή, και ο Abram Paley, ο αναπληρωτής ειδικός απεσταλμένος για το Ιράν, παρευρέθηκαν στις συνομιλίες στο Ομάν, αναφέρουν οι NYT.

Ο στόχος ήταν να προσπαθήσουν να πείσουν το Ιράν, το οποίο προμηθεύει όπλα και παρέχει εκπαίδευση σε πολιτοφυλακές σε όλη τη Μέση Ανατολή, να κινηθεί για να χαλιναγωγήσει τους εταίρους του. Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, αρκετές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία έχουν εντείνει τις επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων, αυξάνοντας τους φόβους για έναν ευρύτερο πόλεμο.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή