Διεθνολόγος Τσίκας για την επόμενη μέρα στο Ιράν: Το «ντόμινο» των εξελίξεων

Τι μέλλει γενέσθαι στο Ιράν; Απαντάει στο Newsbomb.gr, o πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος, Θόδωρος Τσίκας

Διεθνολόγος Τσίκας για την επόμενη μέρα στο Ιράν: Το «ντόμινο» των εξελίξεων
4'

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τα δρώμενα στο Ιράν μετά το αεροπορικό δυστύχημα, που κόστισε την ζωή στον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσι, τον υπουργό Εξωτερικών και την συνοδεία τους.

Ήδη στην Τεχεράνη δρομολογούνται οι διαδικασίες για την επόμενη μέρα. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο αντιπρόεδρος του Ιράν θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας σε προσωρινή βάση, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε κι ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ. Ο Μοχάμεντ Μοχμπέρ θα έχει 50 ημέρες για να οργανώσει νέες εκλογές σε συντονισμό με τους αρχηγούς του δικαστικού και νομοθετικού κλάδου, πρόσθεσε ο Χαμενέϊ

Επίσης το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ότι ο Αλί Μπαγκερί Κάνι θα αναβαθμιστεί από αναπληρωτής στο υπουργείο Εξωτερικών σε προσωρινό υπουργό Εξωτερικών.

To «ντόμινο» των εξελίξεων αποτυπώνει στο Newsbomb.gr, o πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος, Θόδωρος Τσίκας σε συνάρτηση με τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Ομοσπονδία της Ευρώπης – ΕενΟΕ, Θόδωρος Τσίκας στο Newsbomb.gr, «το καθεστώς του Ιράν δεν είναι κοσμικό-δημοκρατικό. Είναι αυταρχικό θεοκρατικό. Στο σύστημα εξουσίας του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μάλλον διεκπεραιωτικό ρόλο. Ασχολείται με την διαχείριση ορισμένων εσωτερικών ζητημάτων και με την εκπροσώπηση της χώρας προς τα έξω».

Ποιος έχει την πραγματική εξουσία

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο, την πραγματική εξουσία έχει ο ισόβιος Ηγέτης της (ισλαμικής) Επανάστασης, που σήμερα είναι ο 85χρονος Αλί Χαμενεϊ. «Αυτός, μαζί με το Συμβούλιο της Επανάστασης, που αποτελείται από ανώτατους κληρικούς του σιιτικού Ισλάμ, Αγιατολάχ και μουλάδες, αποφασίζει για όλες τις βασικές παραμέτρους της εσωτερικής και κυρίως της εξωτερικής και στρατιωτικής πολιτικής. Ο εκάστοτε Πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να ασκεί τις αρμοδιότητες εντός του πλαισίου που καθορίζεται εκεί», σημειώνει.

Υπό αυτή την έννοια ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί δεν αναμένεται να έχει μείζονες επιδράσεις, εκτιμάει ο διεθνολόγος. «Είναι πολύ πιθανό το καθεστώς να αξιοποιήσει την συγκινησιακή ατμόσφαιρα που δημιουργείται, ώστε να συσπειρώσει την κοινωνία γύρω του και να κλείσει όσες ρωγμές έχουν δημιουργηθεί εντός της χώρας», σημειώνει ο κ. Τσίκας.

Διεργασίες και ισορροπίες

«Ο εκλιπών Πρόεδρος, σκληροπυρηνικός ακόμα και για τα μέτρα του καθεστώτος, επέβαλε σκληρή καταστολή κατά των διαδηλώσεων που έγιναν με αφορμή το θάνατο της νεαρής κοπέλας, η οποία είχε συλληφθεί γιατί δεν φόραγε μαντίλα. Επίσης ως ανώτατος δικαστικός, πριν εκλεγεί Πρόεδρος, είχε επιβάλει χιλιάδες θανατικές καταδίκες σε διαφωνούντες», προσθέτει ο κ. Τσίκας.

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο, στις 50 ημέρες που προβλέπονται για εκλογή νέου Προέδρου, δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις. «Ίσως μάλιστα το καθεστώς επιβάλει ακόμα πιο αυστηρό έλεγχο στο εσωτερικό», αναφέρει και προσθέτει:

«Επειδή ο Ραϊσί θεωρείτο ως ένας από τους επικρατέστερους διαδόχους του Ανώτατου Ηγέτη, θα χρειαστούν αρκετές διεργασίες στο μέλλον μεταξύ των ανώτατων στελεχών του καθεστώτος για την διαμόρφωση των επιλογών για τη διαδοχή του Αλί Χαμενεϊ, όταν αυτός εκλείψει».

Τι θα γίνει στο εξωτερικό

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο εξωτερικό, ο κ. Τσίκας εκτιμάει ότι το Ιράν «δεν θα σταματήσει να καθοδηγεί, να εξοπλίζει και να εκπαιδεύει εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Χαμάς στη Γάζα, η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, σιιτικές οργανώσεις του Ιράκ και οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης». «Στόχος είναι να γίνονται επιθέσεις εναντίον ισραηλινών, αμερικανικών και γενικότερα δυτικών στόχων, χωρίς το ίδιο να φαίνεται ότι αναμιγνύεται άμεσα», αναφέρει.

«Θα έχει ενδιαφέρον, μεσοπρόθεσμα, να δει κανείς αν θελήσει να επιτρέψει διεθνείς επιθεωρήσεις στο πυρηνικό πρόγραμμα του (όπως υποχρεούται), με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων που έχουν κοστίσει πολύ στην οικονομία του. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάϊντεν, είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε μια τέτοια συμφωνία, ακολουθώντας την πολιτική του Μπάρακ Ομπάμα», καταλήγει.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή