Πρόωρες κάλπες στη Μεγάλη Βρετανία: Πώς διεξάγονται οι εκλογές – Το «αγκάθι» τους Εργατικούς

Σε «ρυθμό» εκλογών κινείται ξανά το Νησί, μετά τη σημερινή (22/05) ανακοίνωση του Πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας,  Ρίσι Σούνακ, για πρόωρες κάλπες στις 04 Ιουλίου.

Πρόωρες κάλπες στη Μεγάλη Βρετανία: Πώς διεξάγονται οι εκλογές – Το «αγκάθι» τους Εργατικούς
AP.
3'

Μιλώντας σήμερα το απόγευμα (22/05) έξω από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, προανήγγειλε τη διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών την 4η Ιουνίου. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να τερματισθεί το σερί των δεκατεσσάρων χρόνων διακυβέρνησης από το Συντηρητικό Κόμμα, σε μία από τις πλέον ταραχώδεις περιόδους στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του Νησιού.

Πώς λειτουργεί το εκλογικό σύστημα στη Μεγάλη Βρετανία;

Η χώρα χωρίζεται σε 650 εκλογικές περιφέρειες. Σε καθεμία, οι ψηφοφόροι εκλέγουν έναν τοπικό υποψήφιο ο οποίος στη συνέχεια θα λάβει μία θέση στο κοινοβούλιο. Οι ψηφοφόροι μπορούν να επιλέξουν έναν υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο και κερδίζει εκείνος με τις περισσότερες ψήφους. Οι υποψήφιοι αντιπροσωπεύουν συνήθως ένα μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα.

Το όριο νίκης για οιοδήποτε πολιτικό κόμμα είναι 326 έδρες. Ο αρχηγός του κόμματος που ξεπερνά αυτό το όριο, θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση και να αναλάβει το αξίωμα του Πρωθυπουργού.

Ποιος μπορεί να ψηφίσει;

Σχεδόν 50 εκατ. Βρετανοί θα έχουν δικαίωμα ψήφου. Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν από τις 07:00 έως τις 22:00 (τοπική ώρα) και το εκλογικό δικαίωμα των Βρετανών μπορεί να ασκηθεί αυτοπροσώπως, με επιστολική ψήφο ή μέσω αντιπροσώπου.

Πότε ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εκλογών;

Οι εκλογικές περιφέρειες ξεκινούν την καταμέτρηση ψήφων μόλις κλείσουν οι κάλπες και τα πρώτα αποτελέσματα έρχονται μέσα σε λίγες ώρες. Τα περισσότερα δηλώνονται εν μία νυκτί, αν και σε ορισμένες αγροτικές περιοχές αυτό διαρκεί περισσότερο, ιδιαίτερα εάν η αναμέτρηση είναι κοντά και απαιτείται εκ νέου καταμέτρηση. Τα exit poll δημοσιεύονται από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, όταν κλείσουν οι κάλπες.

Τι συμβαίνει αν κανείς δεν εξασφαλίσει πλειοψηφία;

Σε αυτή την περίπτωση, ο εν ενεργεία Πρωθυπουργός παραμένει στην εξουσία και τού δίδεται η πρώτη ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση διαπραγματευόμενο με άλλα κόμματα ώστε να οικοδομήσει έναν συνασπισμό ή να προσπαθήσει να κυβερνήσει με μειοψηφία.

Αν δεν καταφέρει να συμφωνήσει σε μία ρύθμιση που θα του έδινε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος της Βουλής θα καλέσει στη συνέχεια τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης και θα του δώσει εντολή να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση.

Ο ρόλος του Βασιλιά στις εκλογές

Σε περίπτωση κατάρρευσης του κυβερνητικού σχήματος, ο νυν Πρωθυπουργός ταξιδεύει για να δει τον μονάρχη και να υποβάλλει επίσημα αίτημα παραίτησης, μόλις αποφασισθούν οι ρυθμίσεις για νέα κυβέρνηση.

Στη συνέχεια, ο επερχόμενος Πρωθυπουργός φθάνει για να μιλήσει με τον Βασιλιά και του ζητά να σχηματίσει κυβέρνηση, μία συνάντηση ιστορικά γνωστή ως kissing hands, αν και οι Πρωθυπουργοί δεν συνηθίζουν πλέον να φιλούν τα χέρια του μονάρχη.

Η φιλοδοξία των Εργατικών για αυτοδυναμία και το «αγκάθι»

Οι δημοσκοπήσεις στο Νησί προεξοφλούν μεγάλη εκλογική νίκη των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ, με το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, σε σημερινή (22/05) ανάλυση, να γράφει ότι μονάχα με μία διαφορά άνω του 12,7% θα εξασφαλίσουν αυτοδυναμία, αλλά με οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ακόμη περισσότερο, για την άνετη πλειοψηφία των 30 εδρών στη Βουλή, απαιτείται διαφορά της τάξεως του 13,8% στην κάλπη. Για τις 50 έδρες, η «ψαλίδα» πρέπει να φθάσει το 14,5%.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή