Ανησυχία στις ΗΠΑ: Τρίτο άτομο βρέθηκε θετικό στη γρίπη των πτηνών - Σε συναγερμό οι ειδικοί

Ένας εργάτης σε φάρμα που είχε επαφή με άρρωστες αγελάδες βρέθηκε θετικός στον H5N1, καθιστώντας το το δεύτερο κρούσμα που εντοπίστηκε στο Μίσιγκαν
Συναγερμός για τη γρίπη των πτηνών
ΑΡ
4'

Ένας εργάτης σε φάρμα που είχε επαφή με άρρωστες αγελάδες βρέθηκε θετικός στον ιό της γρίπης των πτηνών. Αυτό το νέο κρούσμα δεν φαίνεται να υποδηλώνει μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο της υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών, καθώς εντοπίστηκε σε διαφορετική φάρμα από το προηγούμενο κρούσμα του Μίσιγκαν, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Μόνο 39 άτομα στις ΗΠΑ έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις για H5N1 κατά τη διάρκεια της επιδημίας του 2024, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Περισσότερα από 350 άτομα παρακολουθούνται για συμπτώματα, μεταξύ των οποίων 220 άτομα στο Μίσιγκαν, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο Η5Ν1 ανιχνεύθηκε επίσης πρόσφατα σε μια αγελάδα γαλακτοπαραγωγής που προοριζόταν για κατανάλωση βοείου κρέατος. Δεν έχουν ανιχνευθεί επιπρόσθετα ιικά σωματίδια σε άλλα δείγματα βοείου κρέατος και το μολυσμένο κρέας δεν εισήλθε στα τρόφιμα, δήλωσαν αξιωματούχοι του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Το USDA ανακοίνωσε επίσης την Πέμπτη 824 εκατομμύρια δολάρια σε νέα χρηματοδότηση για την προστασία της υγείας των ζώων κατά τη διάρκεια αυτής της επιδημίας. Ο οργανισμός δεν έχει ανακοινώσει ακόμη σχέδια για την αποζημίωση στις πληγείσες φάρμες για τη χαμένη παραγωγή, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναφορά των κρουσμάτων.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που στις ΗΠΑ ένα άτομο με H5N1 εμφανίζει αναπνευστικά συμπτώματα, σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες περιπτώσεις με μόνο επιπεφυκίτιδα, κοινώς γνωστή ως «ροζ μάτι». Τα αναπνευστικά συμπτώματα είναι ανησυχητικά επειδή «αυξάνουν τις πιθανότητες να εκτεθεί κάποιος στον ιό σε σύγκριση με τα συμπτώματα του επιπεφυκότα», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ο Δρ Nιραβ Σαχ, κύριος αναπληρωτής διευθυντής του CDC. «Κάποιος που βήχει μπορεί να έχει περισσότερες πιθανότητες να μεταδώσει τον ιό από κάποιον που έχει μόλυνση των ματιών όπως η επιπεφυκίτιδα».

Ωστόσο, καμία στενή επαφή, συμπεριλαμβανομένων άλλων εργαζομένων στο αγρόκτημα, δεν έχει αναφέρει συμπτώματα μέχρι στιγμής, είπε. «Μέχρι σήμερα, καμία από τις στενές επαφές αυτού του ατόμου δεν έχει αναπτύξει ή αναφέρει συμπτώματα και τους έχει προσφερθεί θεραπεία», πρόσθεσε ο Σαχ. Το άτομο έλαβε αντιιικά φάρμακα για τη γρίπη και «αναρρώνει», είπε.

Οι αξιωματούχοι δεν έχουν «δεί τίποτα στη γενετική μας ανάλυση μέχρι στιγμής που να προτείνει αλλαγές στον ιό που θα μπορούσαν να τον καταστήσουν πιο εύκολα μεταδιδόμενο μεταξύ των ανθρώπων» πρόσθεσε.

Ο Σαχ σημείωσε ότι το δεύτερο ανθρώπινο κρούσμα στο Μίσιγκαν δεν ήταν απροσδόκητο, λέγοντας: «Πράγματι, η ομάδα στο Μίσιγκαν, προς τιμή τους, εντοπίζει ενεργά εργαζόμενους που μπορεί να είναι άρρωστοι και κάνοντάς το αυτό μας βοηθά να διασφαλίσουμε ότι σε αυτούς τους εργαζόμενους προσφέρεται κατάλληλη θεραπεία»

Τα κρούσματα γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους εντοπίστηκαν μέσω του προγράμματος παρακολούθησης που περιλαμβάνει καθημερινά μηνύματα κειμένου για έλεγχο των συμπτωμάτων – ακόμη και ήπια συμπτώματα όπως ο ερεθισμός των ματιών. Αξιωματούχοι στο Μίσιγκαν διεξάγουν επίσης ορολογικές μελέτες για να καταλάβουν εάν οι εργαζόμενοι σε αγροκτήματα έχουν μολυνθεί στο παρελθόν με τον H5N1.

Το CDC ζήτησε από τις πολιτείες να συνεχίσουν την παρακολούθηση για τη γρίπη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μια περίοδο που η παρακολούθηση συνήθως επιβραδύνεται λόγω της χαμηλής κυκλοφορίας του ιού. Έχει παραγγείλει 4,8 εκατομμύρια εμβόλια H5N1 που φαίνονται να ταιριάζουν καλά με αυτό το στέλεχος και εξετάζει το ενδεχόμενο εμβολιασμού των εργαζομένων στη γεωργία και άλλων που κινδυνεύουν.

Προς το παρόν, το CDC δεν συνιστά τον εμβολιασμό κατά του H5N1 σε κανέναν, ακόμη και σε αγρότες. «Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένας για τον οποίο συνιστάται ο εμβολιασμός», δήλωσε ο David Boucher, διευθυντής ετοιμότητας και ανταπόκρισης για μολυσματικές ασθένειες στη Διοίκηση Στρατηγικής Ετοιμότητας και Αντίδρασης. «Αλλά αυτό είναι προφανώς κάτι που επανεξετάζουμε».