Συναγερμός για τον θανατηφόρο ιό Puumala - Πώς μεταδίδεται

Νέος συναγερμός στις υγειονομικές Αρχές μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων στη Σουηδία
Συναγερμός για τον θανατηφόρο ιό Puumala  - Πώς μεταδίδεται
Eργαζόμενος σε εργαστήριο
Αρχείου Associated Press
1'

Οι φόβοι ότι ένας θανατηφόρος ιός που μπορεί να μεταδοθεί από τα τρωκτικά στους ανθρώπους, προκαλώντας αιμορραγία που μοιάζει με Έμπολα, εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη καθώς οι επιστήμονες κάνουν μια ζοφερή ανακάλυψη.

Σουηδοί ερευνητές ανακάλυψαν ένα νέο στέλεχος του ιού Puumala, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια αιμορραγικού πυρετού, o οποίος φυσικά επιφέρει τον θάνατο.

Οι επιστήμονες ανησυχούν για την ικανότητα που έχει ο ιός σε ό,τι αφορά τη διασπορά του αφού άτομα αρρώστησαν από την ασθένεια μακριά από εκεί που συνήθως εμφανίζεται, αναφέρει η Sun.

Όπως αναφέρει το Emerging Infectious Diseases: «Τα νέα στελέχη του ιού Puumala σε μια νέα γεωγραφική περιοχή μπορεί να έχουν ουσιαστική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία».

Ετησίως, η Σουηδία αναφέρει μεταξύ 100-450 περιστατικά Puumala που χρειάζονται νοσηλεία κάθε χρόνο, και αυτά τα περιστατικά εμφανίζονται μόνο στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ωστόσο, δύο κρούσματα πυρετού εμφανίστηκαν στα νότια της Σουηδίας το 2018 και το 2020, περισσότερα από 500 χιλιόμετρα νότια από το σημείο όπου είχε εντοπιστεί προηγουμένως η ασθένεια. Και στις δύο περιπτώσεις, οι ασθενείς δεν είχαν ταξιδέψει και είχαν μολυνθεί.

Και οι δύο ασθενείς είχαν συμπτώματα αιμορραγικού πυρετού, γενική αδιαθεσία, ρινορραγίες, κακή νεφρική λειτουργία και συμπτώματα νεφρικού συνδρόμου (HFRS).

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή