«Λιώνει» από τη ζέστη η Ινδία: Πάνω απο 50 νεκροί σε τρεις ημέρες λόγω καύσωνα

Περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ινδία τις τελευταίες τρεις ημέρες καθώς η ακραία ζέστη συνεχίζει να πλήττει περιοχές της χώρας.
Φονική ζέστη στην Ινδία
ΑΡ
3'

Περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ινδία τις τελευταίες ημέρες λόγω καύσωνα.Περίπου 33 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη βόρεια πολιτεία Ούταρ Πραντές το Σαββατοκύριακο λόγω της ζέστης, ενώ στην πολιτεία Oντίσα 20 άνθρωποι πέθαναν λόγω θερμοπληξίας, δήλωσε αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων ANI. Πολλοί από αυτούς τους θανάτους αναφέρθηκαν την 1η Ιουνίου καθώς η Ινδία ψήφισε στην τελευταία φάση των εκλογών για τις γενικές εκλογές της. Τα αποτελέσματα των εκλογών πρόκειται να ανακοινωθούν στις 4 Ιουνίου. Κάθε πέντε χρόνια, η Ινδία διεξάγει γενικές εκλογές τους καλοκαιρινούς μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Φέτος, οι θερμοκρασίες έχουν σπάσει ρεκόρ, με τη χώρα να αντιμετωπίζει συχνούς, πιο έντονους και μεγαλύτερους καύσωνες. Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι υπήρξαν τουλάχιστον 56 επιβεβαιωμένοι θάνατοι από θερμοπληξία από την 1η Μαρτίου έως τις 30 Μαΐου. Περίπου 24.849 περιπτώσεις θερμοπληξίας αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου. Τα κρατικά στοιχεία ωστόσο υποδηλώνουν ότι ο πραγματικός αριθμός θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Στο Ουτάρ Πραντές, αρκετοί εθελοντές αστυνομικοί, στελέχη της κάλπης, φρουροί ασφαλείας και προσωπικό υγιεινής ήταν μεταξύ εκείνων που έχασαν τη ζωή τους το Σαββατοκύριακο. Ο Nαβντόπ Ρίνουα, επικεφαλής εκλογικός διευθυντής της πολιτείας, είπε στους δημοσιογράφους ότι στις οικογένειες του νεκρού εκλογικού προσωπικού θα δοθεί χρηματική αποζημίωση 18 χιλιάδων δολαρίων.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι ένας άνδρας που στεκόταν στην ουρά για να ψηφίσει λιποθύμησε λόγω της ζέστης. «Ο ψηφοφόρος μεταφέρθηκε σε υγειονομική μονάδα, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του κατά την άφιξή του», είπε.

Στην Οντίσα, οι περιφερειακές αρχές ανέφεραν 99 ύποπτους θανάτους από θερμοπληξία τις τελευταίες 72 ώρες - από αυτά τα 20 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί, ανέφερε σε δήλωση ο Ειδικός Επίτροπος Αρωγής της πολιτείας. Ύποπτοι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη έχουν επίσης αναφερθεί από τις πολιτείες Μπιχάρ, Μάντια Πραντές και Τζαρκάντ.

Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων της Ινδίας αποκαλεί τη θερμοπληξία «απειλητική για τη ζωή» κατάσταση με ποσοστό θνησιμότητας από 40-64%. Η ζέστη στη βόρεια και κεντρική Ινδία και σε περιοχές στα δυτικά είναι ακραία τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να κυμαίνονται γύρω στους 45-46 βαθμούς Κελσίου για μέρες σε μια έκταση και ακόμη και να σκαρφαλώνουν έως και τους 50 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές.

Ωστόσο, το μετεωρολογικό τμήμα της Ινδίας αναφέρει ότι οι θερμοκρασίες είναι πιθανό να πέσουν τις επόμενες ημέρες λόγω της έναρξης των μουσώνων. Πολλές περιοχές αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις νερού και ηλεκτρισμού λόγω της αύξησης της κατανάλωσης ενέργειας. Βίντεο από την πρωτεύουσα Δελχί δείχνουν ανθρώπους να τρέχουν για νερό πίσω από βυτιοφόρα. Πολλές περιοχές της πρωτεύουσας αντιμετωπίζουν επίσης συχνές διακοπές ρεύματος