Λαβρόφ: Οι Γάλλοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές στην Ουκρανία θα είναι «νόμιμος στόχος» για τη Ρωσία
Το Κρεμλίνο απάντησε στην άδεια που έδωσε πρόσφατα το Κίεβο να έρθουν εκπαιδευτές από τη Γαλλία για να υποστηρίξουν τα στρατεύματά του
Οποιοσδήποτε Γάλλος στρατιωτικός εκπαιδευτής στην Ουκρανία θα ήταν «νόμιμος στόχος» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, δήλωσε χθες (4/6) ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στην Αφρική, όπου η απογοήτευση προς τη Δύση έχει επηρεάσει αρκετές χώρες υπέρ της Μόσχας.
Ο Λαβρόφ έκανε τις παρατηρήσεις σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κονγκό, Ζαν Κλοντ Γκακόσο. «Όσον αφορά στους Γάλλους εκπαιδευτές, νομίζω ότι βρίσκονται ήδη στο ουκρανικό έδαφος», είπε ο Λαβρόφ, αναφερόμενος στους στρατιωτικούς εκπαιδευτές που θα μπορούσε να στείλει η Γαλλία για να εκπαιδεύσουν τα ουκρανικά στρατεύματα. «Ανεξάρτητα από το καθεστώς τους, στρατιωτικοί αξιωματούχοι ή μισθοφόροι αποτελούν νόμιμο στόχο για τις ένοπλες δυνάμεις μας».
Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι «οι εκπαιδευτές που εκπαιδεύουν τα στρατεύματα του καθεστώτος του Κιέβου δεν έχουν κανένα είδος ασυλίας και δεν έχει σημασία αν είναι Γάλλοι ή όχι».
Ο ανώτατος διοικητής της Ουκρανίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε υπογράψει έγγραφα που επιτρέπουν σε Γάλλους στρατιωτικούς εκπαιδευτές να έχουν πρόσβαση σε ουκρανικά εκπαιδευτικά κέντρα σύντομα. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα σχολιάσει «φήμες ή αποφάσεις που θα μπορούσαν να ληφθούν». Είπε ότι θα αναφερθεί λεπτομερώς στην υποστήριξη της Γαλλίας κατά τη διάρκεια των εορτασμών της 80ης επετείου της D-day αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Το γραφείο του Μακρόν είπε ότι δεν θα σχολιάσει τις δηλώσεις Λαβρόφ και Πεσκόφ. Ο Λαβρόφ έχει επισκεφθεί την αφρικανική ήπειρο πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, καθώς η Ρωσία επιδιώκει στήριξη εν μέσω της εισβολής της στην Ουκρανία. Ορισμένες αφρικανικές χώρες τα τελευταία χρόνια έχουν εκφράσει αυξανόμενη απογοήτευση από τους παραδοσιακούς δυτικούς εταίρους τους, όπως η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μερικοί από αυτούς έχουν στραφεί στη Ρωσία για να ζητήσουν βοήθεια στην καταπολέμηση των ισλαμικών εξεγέρσεων.
Ο Λαβρόφ απέρριψε επίσης την ειρηνευτική διάσκεψη της Ουκρανίας που θα πραγματοποιηθεί αργότερα αυτόν τον μήνα στην Ελβετία, στην οποία δεν προσκλήθηκε η Ρωσία. «Αυτή η διάσκεψη στην Ελβετία δεν έχει κανένα νόημα», είπε. «Το μόνο νόημα που μπορεί να έχει είναι να προσπαθήσει να διατηρήσει αυτό το αντιρωσικό μπλοκ, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία κατάρρευσης».
Η Δημοκρατία του Κονγκό ήταν ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας του Λαβρόφ. Επισκέφθηκε τη Γουινέα τη Δευτέρα και συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών. Αργά την Τρίτη, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου, ανέφεραν οι αρχές της χώρας σε δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σήμερα ο Λαβρόφ θα συναντηθεί με τον Ιμπραήμ Τραορέ, τον ηγέτη της χώρας που ανέλαβε την εξουσία μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2022.