Οι ΗΠΑ επαινούν την Ινδία για την «επιτυχή ολοκλήρωση του τεράστιου εκλογικού εγχειρήματος»

Οι ΗΠΑ την Τρίτη επαίνεσαν την Ινδία για την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης εκλογικής άσκησης στον κόσμο
3'

Οι κάλπες Lok Sabha 2024 εκτείνονται σε 44 ημέρες, ξεκινώντας από τις 19 Απριλίου έως την 1η Ιουνίου, και ήλπιζαν για «συνεχές κλείσιμο εταιρικής σχέσης» μεταξύ των δύο χωρών μετά την τρίτη συνεχόμενη νίκη της NDA - Modi 3.0.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ στην ενημέρωση είπε: «Περιμένω μια συνεχή στενή συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας. Υπάρχει μια μεγάλη συνεργασία τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο λαού και αναμένω πλήρως ότι να συνεχίσει», όταν ρωτήθηκε πώς θα είναι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ινδίας μετά το Modi 3.0.

Το NDA υπό την ηγεσία του BJP είναι έτοιμο να κερδίσει 291 έδρες και το μπλοκ της Ινδίας 234 με τις εκλογές να αποδεικνύονται πολύ πιο κοντά από ό,τι προβλεπόταν από τα exit polls που έδωσαν τεράστια πλειοψηφία στην κυβερνώσα συμμαχία στο Κέντρο. Άλλα κόμματα αναμένεται να κερδίσουν 18 έδρες.

Ο Μίλερ είπε ότι οι ΗΠΑ θα περιμένουν τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών πριν κάνουν οποιοδήποτε οριστικό σχόλιο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή της Ινδίας, η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται ακόμη με δύο έδρες να έχουν δηλωθεί ακόμη στις 543 έδρες των μελών Lok Sabha, με πλειοψηφία 272.

"Τα αποτελέσματα των εκλογών δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Θα περιμένουμε λοιπόν την οριστικοποίηση αυτών των εκλογικών αποτελεσμάτων προτού προσφέρουμε κάποιο οριστικό σχόλιο. Επίσης, δεν πρόκειται να σχολιάσω τους νικητές και τους ηττημένους στις εκλογές, όπως στην περίπτωσή μας σε όλο τον κόσμο, Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς και αυτό που είδαμε τις τελευταίες έξι εβδομάδες είναι η μεγαλύτερη άσκηση δημοκρατίας στην ιστορία καθώς ο ινδικός λαός προσήλθε στις κάλπες», είπε.
Ο Μίλερ επαίνεσε περαιτέρω την ινδική κυβέρνηση και τους ψηφοφόρους για τη συμμετοχή τους σε ένα τόσο τεράστιο εκλογικό εγχείρημα.

"Εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, θέλουμε να συγχαρούμε την κυβέρνηση της Ινδίας και τους ψηφοφόρους εκεί για την επιτυχή ολοκλήρωση και συμμετοχή σε ένα τόσο τεράστιο εκλογικό εγχείρημα. Ανυπομονούμε να δούμε τα τελικά αποτελέσματα...", είπε.

Απαντώντας στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την ένδειξη του υπουργού Εξωτερικών Jaishankar ότι η δυτική πλευρά έχει κάνει προσπάθειες να επηρεάσει τις εκλογές της Ινδίας, ο Miller είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν επιχείρησαν να επηρεάσουν τις εκλογές.

"Εκφράζουμε πάντα τις απόψεις μας ξεκάθαρα και ανοιχτά. Τις εκφράζουμε με ξένες κυβερνήσεις ιδιωτικά, και όταν έχουμε πράγματα που μας απασχολούν, τα εκφράζουμε και δημόσια, ακόμη και από αυτό το βήμα. Αυτό έχω κάνει. σε καμία περίπτωση, δεν αποτελεί προσπάθεια να επηρεαστούν εκλογές στην Ινδία ή οπουδήποτε αλλού», τόνισε.

Στις παρατηρήσεις του, αφού τα περισσότερα αποτελέσματα ήρθαν το βράδυ, ο πρωθυπουργός Narendra Modi είπε ότι το NDA υπό την ηγεσία του BJP θα σχηματίσει την τρίτη διαδοχική κυβέρνησή του και ότι είναι η νίκη της αποφασιστικότητας του Viksit Bharat, του Sabka Sath Sabka Vikas. και της ισχυρής πίστης του λαού στο Σύνταγμα της Ινδίας.

Ο πρωθυπουργός Μόντι δήλωσε στο κεντρικό γραφείο του κόμματος ότι είναι η πρώτη φορά μετά το 1962 που μια κυβέρνηση που ολοκλήρωσε δύο πλήρεις θητείες έχει τρίτη διαδοχική θητεία. Είπε ότι «νέα ιστορία» δημιουργήθηκε μετά από έξι δεκαετίες.