Παγκόσμιος συναγερμός: Φόβοι για πανδημία από κολοβακτηρίδιο - Μεταδίδεται από τα τρόφιμα

Τι λέει εμπειρογνώμονας για την περίεργη επιδημία 
Παγκόσμιος συναγερμός: Φόβοι για πανδημία από κολοβακτηρίδιο - Μεταδίδεται από τα τρόφιμα
Φωτ.: Unsplash
2'

Η μυστηριώδης επιδημία E.coli που έπληξε 113 άτομα και νοσηλεύτηκαν 37 στο νοσοκομείο πιθανότατα προκλήθηκε από «έτοιμο προς κατανάλωση» προϊόν που σχετίζεται με γαλακτοκομικό στοιχείο, αναφέρει εμπειρογνώμονας στη Daily Mail.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, το μυστηριώδες τρόφιμο που κρύβεται πίσω από μια επιδημία E.coli είναι πιο πιθανό να είναι κάτι έτοιμο παρά κάτι που μαγειρεύεται, όπως διατείνεται.

Ο Hugh Pennington, ομότιμος καθηγητής βακτηριολογίας στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen, δήλωσε ότι, ιστορικά, έχει υπάρξει ένα μεγάλο εύρος τροφίμων που σχετίζονται με το σπάνιο τοξινογόνο μικρόβιο Shiga (STEC). Όμως πιστεύει ότι είναι «πολύ πιθανό» να πρόκειται για ένα «έτοιμο προς κατανάλωση προϊόν πιθανώς με γαλακτοκομική προέλευση».

Τα κρούσματα

Από τα 113 κρούσματα - τα οποία κυμαίνονται σε ηλικία από δύο έως 79 ετών - τα 81 ήταν στην Αγγλία, τα 18 στην Ουαλία και τα 13 στη Σκωτία. Έχει καταγραφεί ένα κρούσμα στη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το άτομο μολύνθηκε στην Αγγλία.

Ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) δήλωσε ότι πιστεύει ότι το κύμα των κρουσμάτων προέρχεται από ένα «διανεμημένο σε εθνικό επίπεδο τρόφιμο» ή «πολλαπλά τρόφιμα».

Ο καθηγητής Pennington δήλωσε στη Mail on Sunday ότι όλοι οι άνθρωποι που αρρώστησαν δεν γίνεται να μην μαγείρεψαν σωστά το φαγητό τους.

Τα τρόφιμα

Είπε ότι αυτό ήταν «πολύ απίθανο» και, ως εκ τούτου, τα άψητα κρέατα «σίγουρα δεν θα ήταν στην κορυφή της λίστας των υπόπτων», προσθέτοντας: «Θα ήταν πολύ πιο πιθανό να πρόκειται για τρόφιμα που δεν επρόκειτο να μαγειρευτούν πριν καταναλωθούν. Είχαμε κρούσματα που σχετίζονται με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, για παράδειγμα».

«Το τυρί είναι κλασικό, το παγωτό, έχουμε ξαναφάει παγωτό. Υπάρχει μια ολόκληρη γκάμα, οποιαδήποτε γαλακτοκομικά προϊόντα, που τίθενται σε επεξεργασία. Θα έριχνα τα δίχτυα μου πολύ πλατιά γιατί το πρόβλημα είναι ότι κάθε τρόφιμο που είναι επεξεργασμένο, θεωρητικά θα μπορούσε να είναι μολυσμένο. Τώρα, ορισμένα προϊόντα είναι πιο ψηλά στον κατάλογο, όπως τα τυριά για παράδειγμα», είπε.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή