Πούτιν: Χλευάζει τη Δύση ενώ φτιάχνει «βαλίτσες» για τη Βόρεια Κορέα - Το γεμάτο συμβολισμούς ταξίδι

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χλευάζει τη Δύση καθώς εντείνονται οι εικασίες για την επικείμενη επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα για δεύτερη φορά από το 2000

O Πούτιν με τον Κιμ Γιονγκ Ουν
O Πούτιν με τον Κιμ Γιονγκ Ουν
AP
4'

Εδώ και μήνες οι αναλυτές γνώριζαν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα κατευθυνόταν στη Βόρεια Κορέα. Αφού το μεγάλο πράσινο αλεξίσφαιρο τρένο του Κιμ Γιονγκ Ουν περιπλανιόταν στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας πέρυσι, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας κάλεσε τον Πούτιν να τον επισκεφτεί. Η πρόσκληση αυτή έγινε δεόντως αποδεκτή. Αλλά αυτή η πολυαναμενόμενη επίσκεψη λέγεται τώρα ότι απέχει μόλις λίγες μέρες: Νοτιοκορεατικές πηγές αναφέρουν ότι θα μπορούσε να γίνει ακόμη και αύριο (18/6) ενώ οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν προφανείς προετοιμασίες σε εξέλιξη στη Βόρεια Κορέα.

Το Κρεμλίνο επιμένει ότι αυτές οι λεπτομέρειες θα έρθουν σε εύθετο χρόνο, αλλά οι εικασίες πλέον φουντώνουν. Γιατί όμως έχει τόση σημασία το ταξίδι και γιατί τώρα; Πρώτον, υπάρχει μια φυσική περιέργεια δεδομένου ότι θα ήταν μόνο η δεύτερη φορά του Πούτιν στη Βόρεια Κορέα - η πρώτη ήταν το 2000 στην αρχή της προεδρικής του καριέρας, όταν ο πατέρας του Κιμ, Κιμ Γιονγκ Ιλ, ήταν ακόμη ανώτατος ηγέτης. Αλλά πέρα ​​από αυτό, αυτή είναι μια σχέση που έχει αμοιβαία οφέλη, και ανησυχεί τη Δύση.

Το Κρεμλίνο έχει πει ότι υπάρχουν περιθώρια για «πολύ βαθιές σχέσεις» μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας και συνέστησε σε όσους σκέφτονται να αμφισβητήσουν τις αναπτυσσόμενες σχέσεις να το ξανασκεφτούν. Υπήρξαν πολλές εικασίες για το τι ακριβώς θέλουν οι δύο πλευρές η μία από την άλλη. Και φαίνεται να συνοψίζεται στην ασφάλεια των προμηθειών.

Η Ρωσία πιθανότατα αναζητά πυρομαχικά, εργάτες κατασκευών, ακόμη και εθελοντές για να πάνε στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία, λέει ο πολιτικός επιστήμονας και σύμμαχος του Πούτιν, Σεργκέι Μάρκοφ. Σε απάντηση, η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να λάβει ρωσικά προϊόντα, καθώς και τεχνολογική βοήθεια για στρατιωτικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, ώστε τελικά να βρίσκεται σε απόσταση κρούσης από τις ΗΠΑ, προσθέτει ο κ. Markov.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία πρέπει να τροφοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μια πρόσφατη αναφορά του Bloomberg, επικαλούμενη το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας, αναφέρει ότι η Βόρεια Κορέα έχει στείλει σχεδόν πέντε εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού στη Ρωσία. Η εύρεση ενός εταίρου που μοιράζεται μια έντονη περιφρόνηση για τις κυρώσεις και τη Δύση είναι πολύ σημαντική για τη Ρωσία.

Εξάλλου, η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα είναι οι δύο χώρες με τις περισσότερες κυρώσεις στον κόσμο – η Βόρεια Κορέα για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και την εκτόξευση σειράς δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων. Νωρίτερα αυτό το έτος, η Μόσχα επέφερε σοβαρό πλήγμα κυρώσεων κατά της Πιονγκγιάνγκ, ασκώντας βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για παράταση της επιτροπής που τις εποπτεύει.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είπε ότι η Βόρεια Κορέα είναι «αήττητος συμπολεμιστής» της Ρωσίας σε πρόσφατο μήνυμα προς τον Πρόεδρο Πούτιν.Αλλά θα μπορούσε να είναι απλώς έλλειψη άλλων επιλογών. Με άλλα λόγια η Βόρεια Κορέα έχει πλέον μεγαλύτερη αξία για μια απομονωμένη Ρωσία - και η Βόρεια Κορέα βλέπει ότι η Μόσχα χρειάζεται φίλους. Επισκεπτόμενος τη Βόρεια Κορέα, ο Πούτιν μπορεί απλώς να δείξει στους επικριτές του ότι μπορεί -και θα κάνει- ό,τι θέλει.

Να βρει λύση για τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα του; Προς το παρόν, ναι, μπορεί. Να πείσεις κι άλλους να παραβιάσουν τις κυρώσεις και να πουλήσουν όπλα στη Ρωσία; Προφανώς ναι. Να σφυρηλατήσει νέες σχέσεις με χώρες σε όλο τον κόσμο παρά τη διεξαγωγή της λεγόμενης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» του; Σίγουρα προσπαθεί.

Από τότε που ο πρόεδρος Πούτιν εισέβαλε στη γειτονική Ουκρανία, προώθησε την ιδέα ότι η κυριαρχία της Δύσης είναι επικίνδυνη και φλερτάρει με όσους συμφωνούν μαζί του ή είναι τουλάχιστον ανοιχτοί σε αυτή τη φιλοσοφία. Σε ένα πρόσφατο οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, δεν είναι τυχαίο ότι ένας από τους βασικούς καλεσμένους του Πούτιν ήταν ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε - μιας άλλης χώρα που δέχθηκε κυρώσεις.

Ο Πούτιν έχει επίσης επιχειρήσει στενότερους δεσμούς με το Ιράν, μια άλλη χώρα που πλήττεται από κυρώσεις και είναι πρόθυμη να πουλήσει τα στρατιωτικά της προϊόντα - στην περίπτωση της Τεχεράνης, τα drones. Όταν ο Ρώσος πρόεδρος επιβιβαστεί τελικά στο αεροπλάνο για την Πιονγκγιάνγκ, γνωρίζει ότι οι εικόνες θα κάνουν τον γύρο του κόσμου και δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι είναι πρόθυμος να κάνει και επιχειρηματικές και πολιτικές δραστηριότητες με τους εταίρους της επιλογής του.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή