Μαγιόρκα «ώρα μηδέν»: Οι ντόπιοι διώχνουν τους τουρίστες από δημοφιλή παραλία - Δείτε το βίντεο

Εξοργισμένοι κάτοικοι της Μαγιόρκα εμποδίζουν τους τουρίστες να φτάσουν σε μία διάσημη και πολυφωτογραφημένη παραλία του Instagram και τους φωνάζουν να φύγουν, σε ένα ακόμη επεισόδιο ενάντια στα δεινά του μαζικού τουρισμού
«Προσοχή στους ντόπιους, είμαστε θυμωμένοι» γράφει το πανό
«Προσοχή στους ντόπιους, είμαστε θυμωμένοι» γράφει το πανό
4'

Οι κάτοικοι της Μαγιόρκα διώχνουν τους τουρίστες απο τις ειδυλλιακές τους παραλίες, εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων στο νησί «που κατακλύζεται από παραθεριστές». Ένα συγκλονιστικό βίντεο που κυκλοφόρησε δείχνει μια γυναίκα να κάθεται σε ένα μονοπάτι που οδηγεί στο δημοφιλή όρμο Caló des Moro, ενώ ένας ντόπιος φώναζε στους επίδοξους τουρίστες «φύγετε, φύγετε, φύγετε!».

Στην ίδια την παραλία, οι διαδηλωτές χειροκροτούσαν και κορόιδευαν καθώς οι επισκέπτες εκδιώχθηκαν από τον αμμώδη κόλπο, μάζευαν τις βαλίτσες τους και ανηφόριζαν στο λόφο για να φύγουν. Άλλοι διαδηλωτές εθεάθησαν να κρατούν πλακάτ που έγραφαν: «Προσοχή με τους ντόπιους, είμαστε θυμωμένοι», εκφράζοντας την οργή τους για τους Βρετανούς και τον μαζικό τουρισμό στο hotspot διακοπών της Μεσογείου.

Περισσότεροι από 200 ακτιβιστές συνολικά κατέβηκαν στο Caló des Moro - ένα αγαπημένο σημείο των social media και των τουριστών - για να αποτρέψουν όσους παραθεριστές τολμούσαν να κάνουν ηλιοθεραπεία ή να βουτήξουν στα δροσερά νερά. Ένας διαδηλωτής εθεάθη να φορά ένα λευκό μπλουζάκι με ένα υβριστικό σύνθημα για τους τουρίστες, ενώ ένας άλλος είχε ένα σύνθημα που άντλησε έμπνευση από το διάσημο απόφθεγμα της Μαρίας Αντουανέτας «Αφήστε τους να φάνε παντεσπάνι».

Το σύνθημα, μεταφρασμένο στα αγγλικά, έλεγε: «Αν δεν έχουν ψωμί, ας φάνε τους τουρίστες». Η ομάδα Grassroots Mallorca Platja Tour κάλεσε τους ντόπιους να αναλάβουν τον ειδυλλιακό όρμο - ο οποίος κατατάσσεται στην 11η καλύτερη θέση στον κόσμο σε μια μεγάλη δημοσκόπηση. Η ήρεμη τιρκουάζ ομορφιά του Caló des Moro έχει γίνει viral στα social media, με αποτέλεσμα 4.000 επισκέπτες και 1.200 αυτοκίνητα να κατεβαίνουν στο δυσπρόσιτο σημείο κάθε μέρα για να τραβήξουν απλά και μόνο μια φωτογραφία από το Instagram.

Η ομάδα αναφέρει: «Ποιος άνδρας ή γυναίκα από τη Μαγιόρκα θα σκεφτόταν να πάει στο Caló des Moro μια καλοκαιρινή Κυριακή; Αδύνατο! Είναι γεμάτο Instagrammers που θέλουν απλώς να βγάλουν μια φωτογραφία!». Ο αντίκτυπος του μαζικού τουρισμού στο Caló des Moro έχει ως αποτέλεσμα έξι τόνοι άμμου να εξαφανίζονται από τον όρμο κάθε τρεις μήνες - ενώ 70 κιλά εξαφανίζονται από τις πετσέτες και τα παπούτσια κάθε μέρα.

Οι ντόπιοι λένε ότι ο όρμος, που είναι προσβάσιμος μετά από βράχους και 120 απότομα σκαλοπάτια, χρησιμοποιείται ως χωματερή από τουρίστες που είναι πολύ τεμπέληδες για να κάνουν το ταξίδι της επιστροφής με τα υπάρχοντά τους. «Οι τουρίστες εγκαταλείπουν ακόμη και τις καρέκλες τους για κάμπινγκ στην παραλία γιατί δεν μπορούν να μπουν στον κόπο να τις μεταφέρουν ξανά στους βράχους. Είναι απλώς τραγικό και όλα έχουν να κάνουν με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Η διαμαρτυρία sit-in στην παραλία, Ocupem Les Nostres Platges - που μεταφράζεται σε Occupy Our Beaches - ήταν η τελευταία σε μια σειρά διαδηλώσεων από ντόπιους κατά του μαζικού τουρισμού στη Μαγιόρκα. Κατηγορούν τους ξένους ότι αύξησαν τις τιμές των ακινήτων κατά 250% σε μια δεκαετία, ενώ οι στάσιμοι μισθοί παραμένουν από τους χαμηλότερους στην Ισπανία.

locals.jpg

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί μαζικές συγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα Πάλμα, απειλές για κλείσιμο του αεροδρομίου, ενώ επιθετικά γκράφιτι κατά του τουρισμού απλώνονται σε όλο το νησί.

Τα στοιχεία της ισπανικής κυβέρνησης δείχνουν ότι οι τουριστικές δαπάνες στα νησιά των Βαλεαρίδων - συμπεριλαμβανομένων της Ίμπιζα και της Μενόρκα - ήταν 3,82 δισεκατομμύρια λίρες κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2023, με τους Βρετανούς τουρίστες που επισκέπτονται τη Μαγιόρκα να ξοδεύουν περίπου 130 λίρες την ημέρα.

Περισσότεροι από 750.000 άνθρωποι επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο με το αεροδρόμιο της Πάλμα αυτόν τον μήνα σύμφωνα με πληροφορίες να διεκπεραιώνει περισσότερες πτήσεις σε μια ημέρα - 1.600 - από το Γκάτουικ του Λονδίνου. Οι ντόπιοι λένε ότι ο αυξανόμενος αριθμός παραθεριστών σημαίνει ότι οι κατοικίες περιφρονούνται υπέρ των ξενοδοχείων, των ενοικιαζόμενων κατοικιών και των AirBnB.

Τα ενοίκια στο νησί των Βαλεαρίδων της Ισπανίας έχουν υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Ένα μέσο διαμέρισμα 80 τ.μ. που κόστιζε 562 ευρώ τον Απρίλιο του 2014 άγγιξε φέτος 1.451 ευρώ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή