Ελληνοτουρκικές μπίζνες; Τουρκικά προϊόντα αποστέλλονται στο Ισραήλ μέσω Ελλάδας παρά το εμπάργκο

Όπως καταγγέλλεται τουρκικές εταιρείες χρησιμοποιούν ελληνικά λιμάνια για να επανεξάγουν αγαθά στο Ισραήλ μετά την απόφαση της Άγκυρας να σταματήσει το εμπόριο
Ελληνοτουρκικές μπίζνες; Τουρκικά προϊόντα αποστέλλονται στο Ισραήλ μέσω Ελλάδας παρά το εμπάργκο
Φωτ. αρχείου: Eurokinissi
3'

Πληθώρα ερωτημάτων δημιουργούνται από την καταγγελία σύμφωνα με την οποία τουρκικά προϊόντα αποστέλλονται στο Ισραήλ μέσω Ελλάδας παρά την επίσημη απαγόρευση εμπορικών σχέσεων Άγκυρας-Τελ Αβίβ.

Στατιστικά στοιχεία που επικαλείται αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του middleeasteye.net, δείχνουν ότι τουρκικές εταιρείες χρησιμοποιούν ελληνικά λιμάνια για να επανεξάγουν αγαθά στο Ισραήλ μετά την απόφαση της Άγκυρας να σταματήσει το εμπόριο.

Εμπόριο Τουρκίας-Ισραήλ... μέσω Ελλάδας

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πληροφορίες, το εμπόριο μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ συνεχίζεται μέσω τρίτων χωρών, όπως η Ελλάδα, παρά την απόφαση της Άγκυρας να σταματήσει τις απευθείας συναλλαγές με το Τελ Αβίβ λόγω της εισβολής στη Ράφα τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Τα στοιχεία της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας του Ισραήλ (CBS) αποκαλύπτουν ότι το Ισραήλ εισήγαγε αγαθά αξίας 116 εκατ. δολαρίων από την Τουρκία τον Μάιο, σημειώνοντας μείωση 69% σε σχέση με τα 377 εκατ. δολάρια τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Αντίθετα, η Συνέλευση των Τούρκων Εξαγωγέων (TIM) κατέγραψε εξαγωγές αγαθών προς το Ισραήλ αξίας μόλις 4 εκατ. δολαρίων τον Μάιο, μια πτώση άνω του 99% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Τι αποκάλυψαν δύο επιχειρηματίες

Ωστόσο, δύο Τούρκοι επιχειρηματίες που διευκολύνουν το εμπόριο μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ ανέφεραν στο Middle East Eye ότι από τις αρχές Μαΐου, τα τουρκικά εμπορεύματα δρομολογούνται εκ νέου μέσω της Ελλάδας και άλλων κοντινών χωρών για να φτάσουν στο Ισραήλ.

Η μετατόπιση αυτή ακολουθεί τη διακηρυγμένη από την Άγκυρα επιβολή πλήρους εμπάργκο στο Ισραήλ έως ότου εγκαθιδρυθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

"Οι ισραηλινές αρχές δεν ζητούν καν από τις τουρκικές εταιρείες να τροποποιήσουν το πιστοποιητικό καταγωγής τους για να επανεξαγάγουν τα προϊόντα μέσω Ελλάδας, διότι αυτό θα αύξανε περαιτέρω το κόστος, οπότε πρόκειται για τουρκικά προϊόντα", δήλωσε στο Middle East Eye ένας Τούρκος επιχειρηματίας.

Αύξηση των εξαγωγών προς την Ελλάδα

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις προτιμούν την Ελλάδα λόγω της εγγύτητάς της στη βιομηχανική βάση της Τουρκίας και των συγκριτικά φθηνότερων επιλογών ναυτιλίας προς το Ισραήλ.

Τα στοιχεία της TIM δείχνουν ότι οι εξαγωγές της Τουρκίας προς την Ελλάδα εκτινάχθηκαν στα 375 εκατ. δολάρια τον Μάιο, αυξημένες κατά 71% από 219 εκατ. δολάρια τον ίδιο μήνα πέρυσι. Τα ισραηλινά στοιχεία του Μαΐου δεν δείχνουν αύξηση της ποσότητας των εισαγωγών από την Ελλάδα, παρά τις τουρκικές επανεξαγωγές.

Η εξήγηση Τούρκου επιχειρηματία

Ένας δεύτερος Τούρκος επιχειρηματίας εξήγησε στο Middle East Eyeότι οι τουρκικές εξαγωγές, αν και περνούν από την Ελλάδα, εξακολουθούν να καταγράφονται ως εισαγωγές από την Τουρκία στις ισραηλινές στατιστικές, επειδή παραμένουν τουρκικά προϊόντα.

Ο Murat Yapici, γενικός διευθυντής της εταιρείας συμβούλων My Advisor, δήλωσε στο Middle East Eye ότι τα ισραηλινά αρχεία αντικατοπτρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το διμερές εμπόριο, καθώς βασίζονται στην προέλευση των προϊόντων, ακόμη και αν αυτά περνούν από τρίτες χώρες όπως η Ελλάδα.

"Αυτό το παράλληλο εμπόριο μπορεί να συνεχιστεί για μερικούς μήνες ακόμη, αλλά οι ισραηλινές εταιρείες ευθυγραμμίζονται γρήγορα με εναλλακτικούς προμηθευτές σε άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ισπανία και η Ιταλία", δήλωσε ο δεύτερος επιχειρηματίας. "Η Τουρκία ήταν ο καθαρός εξαγωγέας του Ισραήλ και τώρα αντιμετωπίζουμε την απώλεια αυτής της αγοράς".

Ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών ήταν 6,3 δισ. δολάρια το 2023, με το 76% να είναι τουρκικές εξαγωγές, σύμφωνα με το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο. Η Τουρκία ήταν βασικός προμηθευτής προσιτών προϊόντων στο Ισραήλ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή