Φριτζ Χάμπερ: Ο άγνωστος επιστήμονες που έσωσε δισεκατομμύρια ζωές... σκοτώνοντας χιλιάδες!

Εγκληματίας ή ένα λαμπρό μυαλό;
Φριτζ Χάμπερ: Ο άγνωστος επιστήμονες που έσωσε δισεκατομμύρια ζωές... σκοτώνοντας χιλιάδες!
3'

Οι επιστήμονες κερδίζουν την αναγνώρισή τους μέσω των προσπαθειών να εφεύρουν, να λύσουν, να ερευνήσουν και τη συνολική τους αφοσίωση στην υπέρβαση των ορίων αυτού που γνωρίζουμε και κατανοούμε επί του παρόντος.

Η Μαρία Κιουρί, για παράδειγμα, άφησε το στίγμα της στην παγκόσμια κληρονομιά χάρη στις προσπάθειές της στη ραδιενέργεια, ενώ ο Άλμπερτ Αϊνστάιν φημίζεται ως ένας από τους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή όλων των εποχών.

Ωστόσο, υπάρχει ένας επιστήμονας του οποίου η κληρονομιά είναι όσο παράδοξη μπορεί να είναι - και μάλλον δεν έχετε καν ακούσει ποτέ γι 'αυτόν.

Ο Fritz Haber είναι ένας Γερμανός χημικός του οποίου το έργο έχει αφήσει μια γλυκόπικρη γεύση στην ιστορία της επιστήμης - αντανακλώντας τις δυνατότητές του τόσο για το καλό όσο και για το κακό.

Αφού έγινε καθηγητής φυσικής χημείας και ηλεκτροχημείας, το πρώτο του έργο περιελάμβανε τη μετατροπή των αερίων της Γης σε λίπασμα.

Συνδύασε καθαρό άζωτο και αέριο υδρογόνο για να παράγει αμμωνία, μια διαδικασία που έγινε γνωστή ως διαδικασία Haber–Bosch και βιομηχανοποιήθηκε από τον κουνιάδο του Haber, Carl Bosch. Η αμμωνία θα μπορούσε να αντληθεί απευθείας στο έδαφος ως λίπασμα, ανακουφίζοντας χιλιάδες από την πείνα.

Ένας παρατηρητής το περιγράφει ως «τη σημαντικότερη τεχνολογική εφεύρεση του 20ού αιώνα».

Η ιστορία του πήρε μια άλλη τροπή

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Χάμπερ άρχισε να πειραματίζεται με αέριο χλώριο ως μέρος των προσπαθειών του να γίνει ήρωας της χώρας του.

Το 1915, ο χημικός ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης. Αποθήκευσε τη θανατηφόρα ουσία σε δοχεία για να την τοποθετήσει σε γραμμές μάχης. Υπολόγισε ότι οι άνεμοι θα ήταν αρκετά ισχυροί ώστε να διαχέουν το χλώριο στις γραμμές του εχθρού.

Το αέριο χλώριο προκαλεί πρώτα ένα αντανακλαστικό που σας κάνει να κρατάτε την αναπνοή σας και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο από ασφυξία.

Τον Απρίλιο του ίδιου έτους, στη μάχη του Υπρ, περισσότεροι από 168 τόνοι αερίου χλωρίου απελευθερώθηκαν από 6000 δοχεία, σκοτώνοντας χιλιάδες στρατιώτες μέσα σε λίγα λεπτά.

Χρόνια αργότερα, η δουλειά του χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του Zyklon A, ενός φυτοφαρμάκου που απελευθερώνει υδροκυάνιο που αργότερα θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Μετά την ήττα της Γερμανίας, ο Χάμπερ έλαβε το βραβείο Νόμπελ, που αναγνωρίστηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες της Γερμανίας.

Ωστόσο, αυτό το επίτευγμα δεν έγινε χωρίς διαμάχες.

Ο ρόλος του στον χημικό πόλεμο οδήγησε πολλούς στην επιστημονική κοινότητα να επιχειρηματολογήσουν κατά της απονομής της υψηλότερης επιστήμης τιμής - με πολλούς να μποϊκοτάρουν την τελετή σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή