Ξανά στην κατάψυξη η Αρκτική - Το σχέδιο των επιστημόνων για να σωθεί το «σπίτι» μας
Οι μέθοδοι προκειμένου να σωθεί η Αρκτική, την ώρα που η κλιματική αλλαγή δηλώνει βροντερή παρουσία και το λιώσιμο των πάγων γίνεται όλο και με ταχύτερους ρυθμούς
Με την κλιματική αλλαγή να δείχνει ολοένα και περισσότερο τα «νύχια» της και τις επιπτώσεις να είναι προκλητικά εμφανείς, οι επιστήμονες ανά τον κόσμο εμφανίζονται αποφασισμένοι να σώσουν την Αρκτική, διότι σε αντίθετη περίπτωση τα αποτελέσματα προβλέπονται καταστροφικά για το σύνολο του πλανήτη.
Έτσι λοιπόν, οι επιστήμονες διερευνούν καινοτόμες τεχνικές για να επαναφέρουν τους πάγους στην πολική περιοχή, καθώς έχει παρατηρηθεί πως αυτοί λιώνουν όλο και με ταχύτερους ρυθμούς. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα τολμηρή πρωτοβουλία με την ονομασία “επανακατάψυξη της Αρκτικής”. Σκοπός είναι η αντιμετώπιση των επιζήμιων επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη και η αποκατάσταση του στρώματος πάγου που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση του κλίματος της Γης. Οι επιστήμονες στρέφονται προς γεωμηχανικές εφευρέσεις, στην προσπάθειά τους, με απώτερο σκοπό τους να… σώσουν το «σπίτι» μας.
Οι τρεις μέθοδοι για να σωθεί η Αρκτική
- Μηχανές πάχυνσης πάγου
Μια προτεινόμενη μέθοδος περιλαμβάνει τη χρήση ανεμοκίνητων αντλιών για την άντληση νερού από κάτω από τον θαλάσσιο πάγο και τον ψεκασμό του στην επιφάνεια. Στις ψυχρές θερμοκρασίες της Αρκτικής, το νερό αυτό θα παγώσει γρήγορα, πυκνώνοντας το υπάρχον στρώμα πάγου. Η μέθοδος αυτή θεωρείται ως ένας τρόπος ενίσχυσης του πάγου κατά τη διάρκεια των κρίσιμων περιόδων τήξης του καλοκαιριού.
- Αντανακλαστικά σωματίδια
Μια άλλη πειραματική προσέγγιση περιλαμβάνει την εξάπλωση ανακλαστικών σωματιδίων, όπως μικροσκοπικές γυάλινες χάντρες, στον πάγο. Τα σωματίδια αυτά θα μπορούσαν να αυξήσουν το φαινόμενο albedo, αντανακλώντας περισσότερο ηλιακό φως μακριά και μειώνοντας την απορρόφηση θερμότητας από τον ωκεανό. Η τεχνική αυτή στοχεύει να μιμηθεί τις φυσικές ανακλαστικές ιδιότητες του πάγου, επιβραδύνοντας ενδεχομένως τη διαδικασία τήξης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η συγκεκριμένη πρακτική φαίνεται να μειώνει το ποσοστό λιωσίματος του πάγου, κατά 30 τοις εκατό. Ωστόσο, όλες οι εφευρέσεις και οι λύσεις αυτές χρειάζονται μεγάλα χρηματικά ποσά και παγκόσμια συνεργασία για να αποβούν θετικά μοιραίες.
- Φωτεινότητα των νεφών
Το cloud brightening είναι μια έννοια γεωμηχανικής που επιδιώκει να αυξήσει την ανακλαστικότητα των νεφών πάνω από την Αρκτική. Ψεκάζοντας λεπτά σωματίδια θαλασσινού αλατιού στην ατμόσφαιρα, οι επιστήμονες ελπίζουν να δημιουργήσουν φωτεινότερα σύννεφα που αντανακλούν περισσότερο το ηλιακό φως, ψύχοντας έτσι την περιοχή. Η μέθοδος αυτή, αν και βρίσκεται ακόμη σε θεωρητικό στάδιο, θα μπορούσε να προσφέρει μια λύση μεγάλης κλίμακας για την αύξηση της θερμοκρασίας της Αρκτικής.
Η διάσωση της Αρκτικής θα παραμένει ανοιχτό ζήτημα
Αξίζει να σημειωθεί πως το περιβάλλον της Αρκτικής είναι απίστευτα πολύπλοκο και εύθραυστο και κάθε παρέμβαση ενέχει τον κίνδυνο απρόβλεπτων συνεπειών. Ειδικότερα, η ιδέα της γεωμηχανικής είναι αμφιλεγόμενη, καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι τέτοιες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να παρέχουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, καθυστερώντας ενδεχομένως τις αναγκαίες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Απλούστερα, όσο και αν βοηθήσουμε στην κατάψυξη της Αρκτικής, εάν δεν λύσουμε το παγκόσμιο πρόβλημα αποτυπώματος άνθρακα και αύξησης της θερμοκρασίας, το ζήτημα θα παραμένει πάντοτε ανοιχτό.
*Με πληροφορίες από Wall street journal