Το σχέδιο του Tραμπ για την ειρήνη στην Ουκρανία - Πώς σκοπεύει να «δελεάσει» Μόσχα και Κίεβο

Reuters: Ο Τραμπ εξετάζει σχέδιο για τη διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία εκτός εάν διαπραγματευτεί ειρήνη με τη Μόσχα
O Nτόναλντ Τραμπ
O Nτόναλντ Τραμπ
AP
6'

Δύο βασικοί σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ του παρουσίασαν ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία -εάν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές- το οποίο περιλαμβάνει να πει στην Ουκρανία ότι θα πάρει περισσότερα όπλα από τις ΗΠΑ μόνο εφόσον ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προειδοποιούσαν ταυτόχρονα τη Μόσχα ότι οποιαδήποτε άρνηση να διαπραγματευτεί θα οδηγήσει σε αυξημένη υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, δήλωσε σε συνέντευξή του ο απόστρατος υποστράτηγος Keith Kellogg, ένας από τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας του Trump.

Σύμφωνα με το σχέδιο που καταρτίστηκε από τους Κέλογκ και Φρεντ Φλάιτς, οι οποίοι υπηρέτησαν ως επιτελάρχες στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Tραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του (2017-2021), θα υπήρχε κατάπαυση του πυρός με βάση τις επικρατούσες γραμμές μάχης κατά τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Παρουσίασαν τη στρατηγική τους στον Τραμπ και ο πρώην πρόεδρος απάντησε θετικά, είπε ο Φλάιτς. «Δεν ισχυρίζομαι ότι συμφώνησε με αυτό ή συμφωνούσε με κάθε λέξη του, αλλά ήμασταν στην ευχάριστη θέση να λάβουμε την αντίδραση που θέλαμε», είπε.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Τραμπ, Στίβεν Τσουνγκ, είπε ότι μόνο οι δηλώσεις που γίνονται από τον Τραμπ ή εξουσιοδοτημένα μέλη της εκστρατείας του θα πρέπει να θεωρούνται επίσημες. Η στρατηγική που σκιαγράφησαν οι δύο άνδρες είναι το πιο λεπτομερές σχέδιο μέχρι σήμερα από συνεργάτες του Tραμπ, ο οποίος είπε ότι θα μπορούσε να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία εάν κερδίσει τον πρόεδρο Μπάιντεν στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, αν και δεν έχει συζητήσει λεπτομέρειες.

Η πρόταση θα σηματοδοτούσε μια δραματική αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ για τον πόλεμο και θα συγκέντρωνε πυρά από τους Ευρωπαίους συμμάχους αλλά και από το ίδιο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Τραμπ. Τα βασικά στοιχεία του σχεδίου σκιαγραφήθηκαν σε μια δημόσια διαθέσιμη ερευνητική εργασία που δημοσιεύτηκε από το «America First Policy Institute», μια δεξαμενή σκέψης φιλική προς τον Τραμπ, όπου οι Kέλογκ και Φλάιτς κατέχουν ηγετικές θέσεις.

Ο Κέλογκ είπε ότι θα ήταν κρίσιμο να φτάσουν γρήγορα η Ρωσία και η Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν ο Τραμπ κερδίσει τις εκλογές. «Λέμε στους Ουκρανούς: «Πρέπει να έρθετε στο τραπέζι και αν δεν έρθετε στο τραπέζι, η υποστήριξη από τις ΗΠΑ θα στερέψει», είπε. «Και να πούμε στον (πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ) Πούτιν, «Πρέπει να έρθει στο τραπέζι και αν δεν έρθει στο τραπέζι, τότε θα δώσουμε στους Ουκρανούς ό,τι χρειάζονται για να σας σκοτώσουν στο πεδίο».

Σύμφωνα με το ερευνητικό τους έγγραφο, η Μόσχα θα παρασυρθεί επίσης στο τραπέζι με την υπόσχεση της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ να αναβάλλεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Μέχρι τα κέρδη της Ρωσίας τους τελευταίους μήνες, οι πρώτες γραμμές μετά βίας άλλαξαν από το τέλος εκείνου του έτους, παρά τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές σε έναν ανελέητο πόλεμο χαρακωμάτων, στις πιο αιματηρές μάχες στην Ευρώπη από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Φλάιτς είπε ότι η Ουκρανία δεν χρειάζεται να παραχωρήσει επισήμως εδάφη στη Ρωσία στο πλαίσιο του σχεδίου τους. Ωστόσο, είπε, η Ουκρανία είναι απίθανο να ανακτήσει τον αποτελεσματικό έλεγχο όλης της επικράτειάς της στο εγγύς μέλλον. «Η ανησυχία μας είναι ότι έχει γίνει ένας πόλεμος φθοράς που θα σκοτώσει μια ολόκληρη γενιά νεαρών ανδρών», είπε. Μια διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία θα απαιτούσε πρόσθετες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, δήλωσαν οι δύο σύμβολοι.

Ο Φλάιτς πρόσθεσε ότι «ο οπλισμός της Ουκρανίας μέχρι τα δόντια» θα ήταν πιθανότατα βασικό στοιχείο αυτού. «Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι κορυφαία προτεραιότητα στη δεύτερη θητεία του θα είναι να διαπραγματευτεί γρήγορα τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τραμπ, Τσουνγκ. «Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν θα είχε συμβεί ποτέ αν ο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ ήταν πρόεδρος. Τόσο λυπηρό». Η εκστρατεία του Μπάιντεν είπε ότι ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται να σταθεί απέναντι στον Πούτιν.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ επαινεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν με κάθε ευκαιρία που του δίνεται και έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα σταθεί ενάντια στον Πούτιν ούτε θα υπερασπιστεί τη δημοκρατία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εκστρατείας Τζέιμς Σίνγκερ. Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι θα είναι επιφυλακτικοί να πληρώσουν για περισσότερους πόρους στην Ουκρανία στο πλαίσιο του σχεδίου. Οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία από την εισβολή της Μόσχας.

Ο Πούτιν είπε αυτόν τον μήνα ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει εάν η Ουκρανία συμφωνούσε να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να παραδώσει τέσσερις ανατολικές και νότιες επαρχίες που διεκδικεί η Ρωσία. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα, Γάλλοι και Βρετανοί πρεσβευτές επανέλαβαν την άποψή τους ότι η ειρήνη μπορεί να επιδιωχθεί μόνο όταν η Ρωσία αποχωρήσει από το ουκρανικό έδαφος, μια θέση που μοιράζεται το Κίεβο.

Αρκετοί αναλυτές εξέφρασαν επίσης ανησυχία ότι το σχέδιο των Κέλογκ και Φλάιτς θα μπορούσε να δώσει στη Μόσχα το πάνω χέρι στις συνομιλίες. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ απέκλεισε το ενδεχόμενο δέσμευσης αμερικανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και εμφανίστηκε δύσπιστος ως προς το να γίνει η Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ. Έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει γρήγορα στη μείωση της βοήθειας προς τη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης εάν εκλεγεί. Ο Μπάιντεν πίεζε σταθερά για περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία και η κυβέρνησή του υποστηρίζει την τελική ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Νωρίτερα τον Ιούνιο, ο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψαν 10ετή διμερή συμφωνία ασφαλείας

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή