Κόκκινος συναγερμός: «Πολεμήσαμε για το πετρέλαιο, τώρα θα πολεμήσουμε για τα τρόφιμα και το νερό»

Επισιτιστική κρίση: Ο κόσμος οδεύει προς «διατροφικούς πολέμους» εν μέσω γεωπολιτικής και κλιματικής αλλαγής, προειδοποιεί ο Olam, ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους γεωργικών προϊόντων στον κόσμο.

Συναγερμός για διατροφική κρίση
Συναγερμός για διατροφική κρίση
AP
4'

Ο κόσμος οδεύει προς «διατροφικούς πολέμους», καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις και η κλιματική αλλαγή ωθούν τις χώρες σε σύγκρουση για τη μείωση των προμηθειών, προειδοποίησε η Οlam, ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους γεωργικών προϊόντων στον κόσμο.

Η Olam International είναι μια εταιρεία αγρο-επιχειρήσεων, που δραστηριοποιείται σε 60 χώρες και προμηθεύει τρόφιμα και βιομηχανικές πρώτες ύλες σε περισσότερους από 20.900 πελάτες παγκοσμίως, ως μία από τις μεγαλύτερες προμηθεύτριες στον κόσμο κόκκων κακάο, καφέ, βαμβακιού και ρυζιού. «Έχουμε κάνει πολλούς πολέμους για το πετρέλαιο. Θα κάνουμε μεγαλύτερους πολέμους για τα τρόφιμα και το νερό», δήλωσε ο Σάνι Βεργκέζε, διευθύνων σύμβουλος του Olam Agri, με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Μιλώντας στο συνέδριο καταναλωτών Redburn Atlantic και Rothschild την περασμένη εβδομάδα, ο Βεργκέζε προειδοποίησε ότι οι εμπορικοί φραγμοί που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις με στόχο να στηρίξουν τα εγχώρια αποθέματα τροφίμων είχαν επιδεινώσει τον πληθωρισμό των τροφίμων. Οι μεγάλοι έμποροι γεωργικών προϊόντων, οι οποίοι καρπώθηκαν κέρδη-ρεκόρ το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία όταν εκτοξεύτηκαν οι τιμές των τροφίμων στα ύψη, κατηγορήθηκαν ότι επιδείνωσαν τον πληθωρισμό των τιμών από τις πλημμύρες μέσω της αύξησης των κερδών.

Αλλά ο Βεργκέζε υποστήριξε ότι ο αυξημένος πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων ήταν εν μέρει αποτέλεσμα κυβερνητικής παρέμβασης. Ο πολλαπλασιασμός των μη δασμολογικών εμπορικών φραγμών το 2022 ως απάντηση στον πόλεμο - 1.266 από 154 χώρες σύμφωνα με την καταμέτρησή του - είχε «δημιουργήσει μια υπερβολική ανισορροπία προσφοράς στη ζήτηση», είπε.

Οι πιο πλούσιες χώρες συγκέντρωναν πλεονάσματα στρατηγικών εμπορευμάτων, οδηγώντας σε υπερβολική ζήτηση και με τη σειρά τους σε υψηλότερες τιμές, είπε ο Βεργκέζε. «Η Ινδία, η Κίνα, όλοι έχουν αποθέματα ασφαλείας», είπε. «Αυτό απλώς επιδεινώνει το παγκόσμιο πρόβλημα».

Οι τιμές των τροφίμων άρχισαν να ανεβαίνουν στον απόηχο της πανδημίας Covid-19 και αυξήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς ορισμένες εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων εμποδίστηκαν από τη σύγκρουση. Αυτό επιδείνωσε την επισιτιστική ανασφάλεια στις φτωχότερες χώρες και άφησε τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο να αντιμετωπίζουν μια κρίση κόστους ζωής.

Με φόντο την άνοδο τιμών και την κλιματική αλλαγή που εμποδίζει την αγροτική παραγωγή παγκοσμίως, οι κυβερνήσεις στρέφονται όλο και περισσότερο σε προστατευτικές πολιτικές.

Το 2022, η Ινδονησία απαγόρευσε τις εξαγωγές φοινικέλαιου για να προστατεύσει την τοπική αγορά, ενώ πέρυσι η Ινδία επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές ορισμένων ειδών ρυζιού σε μια προσπάθεια να περιορίσει την αύξηση των εγχώριων τιμών πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές, μετά από την ασταθή περίοδο των μουσώνων που διέκοψε την παραγωγή και πυροδότησε φόβους για προμήθεια έλλειψη.

«Αυτό ήταν ακριβώς το λάθος», είπε ο Βεργκέζε. «Θα βλέπετε όλο και περισσότερα από αυτά τα φαινόμενα». Η Olam Agri, η οποία επεξεργάζεται και προμηθεύει δημητριακά και ελαιούχους σπόρους, βρώσιμα έλαια, ρύζι και βαμβάκι, αποτελεί μέρος του ευρύτερου Ομίλου Olam. Τα τρόφιμα και οι αγροτικές επιχειρήσεις, που προμηθεύουν συστατικά, ζωοτροφές και φυτικές ίνες σε παγκόσμιους κολοσσούς, πέρασαν μια δύσκολη χρονιά.

Ο έμπορος, ο οποίος έχει μεγάλο αποτύπωμα στην Ασία και την Αφρική, διερευνήθηκε από τις αρχές στη Νιγηρία πέρυσι, αφού δημοσιεύματα ειδήσεων ισχυρίστηκαν ότι συμμετείχε σε απάτη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι μετοχές της εταιρείας εκτινάχθηκαν τον Φεβρουάριο όταν απαλλάχθηκε από αδικήματα.

Ο Όμιλος Olam αναγκάστηκε επίσης να εκδώσει προειδοποίηση κερδών για το πρώτο εξάμηνο του 2023. Ακόμη και μετά από ένα καλύτερο δεύτερο εξάμηνο, ανέφερε πτώση 56% στα κέρδη ολόκληρου του έτους στα 205,8 εκατομμύρια δολάρια, κατηγορώντας για αυτό το υψηλό τα επιτόκια και τις «εξαιρετικές απώλειες» που προκαλούνται από τις χαμηλές αποδόσεις από τους αμυγδαλές της στην Αυστραλία. Το Olam Agri ανήκει κατά 51% στην κρατική εταιρεία επενδύσεων της Σιγκαπούρης Temasek Holdings.

Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στις παγκόσμιες αποδόσεις, ο Βεργκέζε προέτρεψε τα στελέχη της βιομηχανίας τροφίμων, να «ξυπνήσουν» και να αναλάβουν περισσότερη δράση για την κλιματική αλλαγή. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επιβάλλουν φόρο για τον άνθρακα, υποστήριξε. «Ο άνθρακας είναι ελεύθερος σήμερα, επομένως ρυπαίνουμε αδιακρίτως», είπε.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή