Η «επίθεση» αγάπης Μητσοτάκη, Σολτς και Τουσκ στη Μελόνι – «Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς την Ιταλία»

Πιθανό «όχι» της Ιταλίας στην υποψηφιότητα Φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν θα αποτελούσε πισωγύρισμα. Η κοινή προσπάθεια Ευρωπαίων ηγετών να αντιστρέψουν το κλίμα, «ρίχνοντας γέφυρες» στη Τζόρτζια Μελόνι.
Η «επίθεση» αγάπης Μητσοτάκη, Σολτς και Τουσκ στη Μελόνι – «Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς την Ιταλία»
AP.
2'

Μία «επίθεση» αγάπης στην Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, έχουν «εξαπολύσει» οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να κατευνάσουν τις αντιθέσεις της, αναφορικά με τις υποψηφιότητες των Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Αντόνιο Κόστα και Κάγια Κάλας για τα τρία κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα.

Η Μελόνι επέκρινε το προσύμφωνο που υπεγράφη από τους Ευρωπαίους ηγέτες, σύμφωνα με το οποίο προκρίνονται οι υποψηφιότητες της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν, του Αντόνιο Κόστα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κάγια Κάλας για τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζοντας πως αγνοεί τις επιθυμίες που εξέφρασαν οι ψηφοφόροι στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Πιθανό «όχι» της ιταλικής πλευράς (σημαντικό ιδρυτικό κράτος – μέλος) στην υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία στο αξίωμα του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα θεωρείτο πισωγύρισμα, κάτι το οποίο γνωρίζουν οι υπόλοιποι αρχηγοί κρατών.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ιταλία αποτελεί μία πολύ σημαντική χώρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Φυσικά, αυτή δεν είναι μία διαδικασία που αποκλείει οιονδήποτε, δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση, να προσβάλει κάποιον. Προσωπικά, έχω πολύ μεγάλη εκτίμηση στην Τζόρτζια Μελόνι, την Πρωθυπουργό της Ιταλίας.

Αισθάνομαι βέβαιος πως όλα αυτά τα ζητήματα και τυχόν ανησυχίες θα εκφρασθούν και θα συζητηθούν κατά τη συζήτηση που θα έχουμε σήμερα» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από τις Βρυξέλλες.

Όλαφ Σολτς: «Όλα τα κράτη – μέλη είναι εξίσου σημαντικά»

Ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, επεσήμανε ότι «καταλήξαμε σε πολιτική συνεννόηση για αυτό». Όμως, συμπλήρωσε ότι «αυτή (σ.σ. η συμφωνία) είναι μόνο μία θέση. Θα το συζητήσουμε προσεκτικά και δίκαια· και οι “27” είναι εξίσου σημαντικοί κι αυτό είναι επίσης σημαντικό για εμένα.

Αλλά διευκολύναμε τη λήψη απόφασης, γιατί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει, επίσης, να υποβάλλει μία πρόταση που μπορεί να βασίζεται στην πλειοψηφία του Κοινοβουλίου».

Ντόναλντ Τουσκ: «Κανείς δεν σέβεται τη Μελόνι περισσότερο από εμένα – Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς την Ιταλία»

Ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, σχολίασε ότι «κανείς δεν σέβεται την Πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι και την Ιταλία, περισσότερο από εμένα», προσθέτοντας πως η δυσαρέσκεια που εκφράζει, βασίζεται σε μία παρεξήγηση.

«Μερικές φορές, χρειαζόμαστε συγκεκριμένες πολιτικές πλατφόρμες για να διευκολύνουμε τη διαδικασία. Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς την Ιταλία και δεν υπάρχει απόφαση χωρίς τη Μελόνι», υποστήριξε ακόμη.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή