Θύμα του ISIS ο 20χρονος Έλληνας στη Γερμανία: «Τον χτύπησαν γιατί φορούσε σταυρό»

Ο άνθρωπος που προκάλεσε τις βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στον 20χρονος φαίνεται να εμπλέκεται με τον ISIS.
Θύμα του ISIS ο 20χρονος Έλληνας στη Γερμανία: «Τον χτύπησαν γιατί φορούσε σταυρό»
8'

Ο 20χρονος Ελληνογερμανός, Φίλιππος Τσάνης δέχθηκε δολοφονική επίθεση από μία ομάδα δέκα ανδρών σε πάρκο της Γερμανίας. Όλα συνέβησαν μέσα σε λίγα λεπτά και το νεαρό παιδί ενώ την μια στιγμή γελούσε, την επόμενη βρέθηκε νεκρός στο πάτωμα.

Πιο συγκεκριμένα, οι γονείς του άτυχου Φίλιππου είναι συντετριμμένοι και μίλησαν στην κάμερες εκπομπών για το περιστατικό αλλά και για τον λόγο που συνέβησαν όλα σε ένα παιδί που όπως λένε δεν είχε ενοχλήσει ποτέ κανέναν.

Οι γερμανικές Αρχές έφτασαν γρήγορα στα ίχνη του ανθρώπου που προκάλεσε τις βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στον άτυχο Φίλιππο. Πρόκειται για έναν 18χρονο σεσημασμένο δράστη με καταγωγή από την Συρία, με γερμανικά μέσα να αναφέρουν πως η οικογένειά του φαίνεται να εμπλέκεται με τον ISIS.

«Όλα τα παιδιά που έχουν δεχθεί επίθεση φορούσαν σταυρό και ήταν Χριστιανοί»

Η μητέρα του άτυχου 20χρονου που μίλησε στην κάμερα του ALPHA, αφού αρχικά ανέφερε με δάκρυα στα μάτια ότι θα προχωρήσει σε δωρεά των οργάνων του αγοριού στη συνέχεια εξήγησε πως «τον χτύπησαν στο κεφάλι, έπεσε κάτω το παιδί λιπόθυμο και εκεί συνέχισαν να το χτυπάνε στο κεφάλι. Πήγε στο νοσοκομείο με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και διαπιστώθηκε πως ήταν κλινικά νεκρός».

Η γυναίκα ωστόσο έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση, τονίζοντας πως έχουν συμβεί και στο παρελθόν παρόμοια περιστατικά και αυτό που ενόχλησε τους δράστες στον γιο της, ήταν ο σταυρός που φορούσε.

«Το πιο άρρωστο είναι ότι αυτά τα ανεβάζουν σε βίντεο και καμαρώνουν για αυτά που κάνουν. Όλα αυτά τα παιδιά φορούσαν σταυρό και ήταν Χριστιανοί. Πριν τον Φίλιππο έγιναν ξανά τέτοιες επιθέσεις, τρομοκρατικές τις λέμε εδώ στη Γερμανία. Πριν τον Φίλιππο είχαν σκοτώσει έναν 26χρονο, επίσης όπως και έναν αστυνομικό», είπε χαρακτηριστικά.

«Τον πλακώσανε στο ξύλο, έτρωγε κλωτσιές στο κεφάλι»

Παράλληλα, στην κάμερα εκπομπής του MEGA μίλησε και ο πατέρας αδικοχαμένου Φίλιππου περιγράφοντας και εκείνος, τα δραματικά λεπτά της επίθεσης στον γιο του:

«Εκείνη την ώρα πέρασε μία ομάδα, 10 άτομα τους είδανε και αμέσως χωρίς λόγο άρχισαν να τους δέρνουν. Ο γιος μου τους είπε παιδιά σταματήστε φύγετε, αφήστε μας στην ησυχία μας».

Ο Φίλιππος είχε αποχωρήσει από την εκδήλωση της αποφοίτησης και μαζί με τον καλύτερό του φίλο περπατούσαν αμέριμνοι στον δρόμο. Δέκα άνδρες εμφανίστηκαν μπροστά τους και φαίνεται αρχικά να λογομάχησαν. Τα αίματα όμως άναψαν γρήγορα και άρχισαν να χτυπάνε και τα δύο νεαρά παιδιά.

«Τον πλακώσανε στο ξύλο, εκείνη την ώρα και από τα 10 άτομα έτρωγε κλωτσιές στο κεφάλι».

Σημειώνεται πως ένας από την παρέα φαίνεται να χτυπούσε με εμμονή τον άτυχο 20χρονο. Παρόλο που ο Φίλιππος είχε πέσει στο έδαφος, εκείνος του έκανε επίθεση με δολοφονικά χτυπήματα στο κεφάλι και στο σώμα μέχρι να χάσει τις αισθήσεις του.

«Τον πήγαν απευθείας στο νοσοκομείο εκεί κατάλαβαν ότι το κεφάλι είχε πολλά τραύματα. (του έκαναν μαγνητική) Εκεί είδαν ότι έχει γεμίσει υγρά και αίμα το κεφάλι του, ήταν τόσο δυνατή η πίεση που δεν έδωσαν ούτε 1% να ζήσει. Τον κρατούσαν ζωντανό μέχρι την Δευτέρα με σωληνάκια».

Το χρονικό

Ο άτυχος νέαρος είχε βγει να γιορτάσει την αποφοίτηση της μικρής του αδελφής το βράδυ του Σαββάτου.

Δυστυχώς όμως το βράδυ εκείνο αποδείχθηκε μοιραίο για τον άτυχο Φίλιππο ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του σήμερα (26/06). Μάλιστα, στο νοσοκομείο το οποίο διακομίστηκε ο νεαρός έδωσε μεγάλο αγώνα για να κρατηθεί στη ζωή, καθώς νοσηλευόταν με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Χθές η οικογένειά του ενημερώθηκε ότι το παιδί τους είναι εγκεφαλικά νεκρό.

Πιο συγκεκριμένα, Φίλιππος ήταν καλεσμένος στο πάρτυ αποφοίτησης της Γ΄Λυκείου Ratsgymnasium στο Μίντεν που βρίσκεται στην Βεστφαλία. Μετά το πάρτυ ο φίλος με έναν πολύ στενό του φίλο σταμάτησαν σε ένα πάρκο κοντά στα μεσάνυχτα. Πιθανότατα είτε πήγαιναν σε ένα κοντινό κλαμπ που συνεχιζόταν το πάρτυ, είτε γυρνούσαν σπίτι.

Στο πάρκο ο Φίλιππος με τον φίλο του φαίνεται να διαπληκτίστηκαν με μια παρέα 10 νεαρών σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας. Η παρέα των νεαρών χτυπούσαν επανειλημμένα τους δύο φίλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας δήλωσαν πως το θύμα τραυματίστηκε σοβαρά κατά την επίθεση που δέχτηκε, ενώ συμπλήρωσε πως τα τραύματά του ήταν μη αναστρέψιμα για αυτό και κατέληξε.

Η Γερμανία χάνει το παιχνίδι με το ακραίο Ισλάμ στα σχολεία της: «Δεν σου μιλάω, είσαι χριστιανός»

Οι εκδηλώσεις αντισημιτισμού στην Γερμανία γίνονται όλο και πιο βίαιες, ενώ ιδιαίτερη έξαρση παρατηρείται μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, τον Οκτώβριο του 2023. Ταυτόχρονα, οι κρατιδιακές αρχές διαπιστώνουν αύξηση των ισλαμιστικών επεισοδίων στα σχολεία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚέντρουΈρευνας και Πληροφόρησης για τον Αντισημιτισμό (RIAS) που επικαλείται το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 2023 σημειώθηκε τεράστια αύξηση των αντισημιτικών περιστατικών και διακρίνεται πλέον σαφής σύνδεση με την επίθεση της Χαμάς.

To RIAS κατέγραψε το προηγούμενο έτος 4.782 περιστατικά με αντισημιτικό υπόβαθρο - αύξηση κατά 83% σε σύγκριση με το 2022. Τα 2.787 περιστατικά συνέβησαν μετά την επίθεση του Οκτωβρίου και θεωρούνται από τους παρατηρητές άμεση αντίδραση στο ξέσπασμα βίας εκείνης της ημέρας.

«Στις 7 Οκτωβρίου 2023, μια νέα εποχή ξεκίνησε για πολλούς Εβραίους: η ζωή τους χωρίζεται σε ένα πριν και ένα μετά. Από τότε, ο αντισημιτισμός είναι επίσης ορατός σε όλους τους τομείς της κοινωνίας στη Γερμανία», επισημαίνουν οι ερευνητές του RIAS και αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι από τις 7 Οκτωβρίου έως το τέλος του έτους σημειώνονταν 32 περιστατικά την ημέρα, όταν το 2022 υπήρχαν επτά την ημέρα. «Ο πόλεμος στο Ισραήλ και στην Γάζα οδήγησε σε κινητοποιήσεις και αντισημιτικά επεισόδια», επισημαίνει το Κέντρο. Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι στις μισές περιπτώσεις υπήρξε επίθεση κατά του Ισραήλ και άρνηση της νομιμότητάς του.

Μεταξύ αυτών των περιστατικών, τα επτά χαρακτηρίζονται υποθέσεις «ακραίας βίας» και από αυτά, τα πέντε σημειώθηκαν μετά τις 7 Οκτωβρίου του 2023. Πρόκειται για σωματικές επιθέσεις ή επιθέσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο ή σοβαρή σωματική βλάβη, αλλά και επιθέσεις εναντίον εβραϊκών κοινοτήτων. Σε ό,τι αφορά επιθέσεις, απειλές με όπλα, προπηλακισμούς και σωματική βία η οποία δεν είναι επικίνδυνη για τη ζωή, καταγράφηκαν 183 τέτοια περιστατικά το 2023, ενώ το 2022 ήταν 58. Το 64% αυτών των επιθέσεων αφορά το διάστημα μετά τον Οκτώβριο έως και το τέλος του έτους.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζει το RIAS και επισημαίνει ότι «ο πιθανός κίνδυνος ισλαμιστών επιρροών για τους νέους που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι υψηλός». Ο ερευνητής Νανίντ Βάλι από το Δίκτυο Αποτροπής Βίας περιγράφει πόσο γρήγορα ένας υποτιθέμενα ανήλικος χρήστης του Διαδικτύου φθάνει από απλές θρησκευτικές ερωτήσεις σε ριζοσπαστικό περιεχόμενο σαλαφιστών.

Την ίδια ώρα οι κρατιδιακές κυβερνήσεις παρατηρούν αύξηση ισλαμιστικών επεισοδίων στα σχολεία, με τα κηρύγματα μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο. Σε έρευνα της Ραδιοτηλεόρασης Νοτιοδυτικής Γερμανίας BSW στα κρατιδιακά υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας αναδεικνύεται η αύξηση περιπτώσεων ριζοσπαστικοποίησης μαθητών, εξτρεμιστικών επεισοδίων στα σχολεία και τουλάχιστον «τεταμένη» ατμόσφαιρα. Ενδεικτικά, το υπουργείο Παιδείας της Έσσης αναφέρει ότι από το 2018 έχουν καταγραφεί σε σχολεία 15 περιστατικά με ισλαμιστικά κίνητρα, εκ των οποίων τα 14 εντός του 2023. Το υπουργείο Παιδείας της Ρηνανίας-Παλατινάτου, αν και δεν έχει να αναφέρει μεμονωμένες απειλές, προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να αγνοηθεί «μια πιο τεταμένη ατμόσφαιρα».

Το υπουργείο Εσωτερικών του Βρανδεμβούργου τονίζει επίσης ότι «η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα συνεχίσει να λειτουργεί ως έναυσμα κινητοποίησης και επιτάχυνσης των επιθέσεων» και στο Βερολίνο το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι η κατάσταση στα σχολεία ήταν αρχικά «τεταμένη», αλλά τώρα «ηρεμεί ξανά».

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος Τόμας Χάλντεβανγκ επιβεβαιώνει τα πρώτα συμπεράσματα και υπογραμμίζει ότι η σύγκρουση στην Μέση Ανατολή λειτούργησε ως καταλύτης για την αύξηση του αντισημιτισμού στην Γερμανία.

Δάσκαλοι και κοινωνικοί λειτουργοί, σύμφωνα με την έρευνα του SWR, κάνουν λόγο για αυξημένη ροπή των μαθητών σε ισλαμιστικές ιδέες. Σε σχολείο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας μαθητές περιέγραψαν την Χαμάς ως «κίνημα ελευθερίας» και ζητούσαν διαχωρισμό των φύλων στις τάξεις, ενώ υπήρχαν αντιδράσεις για τα μαθήματα κολύμβησης των κοριτσιών.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μαθητές ανέφεραν ότι τα κορίτσια πρέπει να μένουν στο σπίτι και να προετοιμάζονται για τον «ρόλο της γυναίκας» και κάποιος μαθητής αρνήθηκε να απευθυνθεί σε συμμαθητή του, με το επιχείρημα ότι «είναι Χριστιανός».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή