ΥΠΕΞ Σκοπίων: Σεβόμαστε τη Συμφωνία των Πρεσπών - Υποχρεωμένες και οι δύο πλευρές

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων και μετά τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής
ΥΠΕΞ Σκοπίων: Σεβόμαστε τη Συμφωνία των Πρεσπών - Υποχρεωμένες και οι δύο πλευρές
AP
2'

Μετά την επίσημη τοποθέτηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τη στάση των Σκοπίων, το αντίστοιχο υπουργείο της γειτονικής χώρας μέσω ανακοίνωσης τονίζει πως σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο υπογραμμίζει ότι η εφαρμογή της αποτελεί υποχρέωση και των δύο μερών.

Υπενθυμίζεται πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε πως τα Σκόπια «επιστρέφουν σε ενέργειες που υποδηλώνουν αλυτρωτική διάθεση και πλήρη άγνοια της ιστορίας».

Νωρίτερα σήμερα (28/6) το απόγευμα, το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων ανακοίνωσε πως «σέβεται πλήρως τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει από τις διεθνείς συμφωνίες τις οποίες έχει υπογράψει η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά υπενθυμίζουμε ότι η εφαρμογή της αποτελεί υποχρέωση και για τα δύο μέρη» αναφέρεται σε αποψινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων.

«Ταυτόχρονα, επαναβεβαιώνουμε την ετοιμότητά μας να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που προσφέρει η Συμφωνία των Πρεσπών για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στην υλοποίηση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, ολοκληρώνοντας και αναβαθμίζοντας με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει για την ένταξη στην ΕΕ, ως κορυφαία προτεραιότητά μας στην εξωτερική πολιτική» αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση αυτή του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας.

Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής έθεσε ζήτημα παραβίασης της Συμφωνίας των Πρεσπών, από τη νέα ηγεσία των Σκοπίων, ξεκαθαρίζοντας πως, εφόσον, επιμείνουν στην ίδια κατεύθυνση θα ακυρώσουν επί του πρακτέου την ευρωπαϊκή τους πορεία.

«Ενημέρωσα, λοιπόν, τους συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γι’ αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη και κατέστησα επίσης απολύτως σαφές ότι εάν τα Σκόπια επιμείνουν σε αυτή την γραμμή, θα καταστήσουν ουσιαστικά εξαιρετικά δύσκολη -αν όχι θα ακυρώσουν στην πράξη οποιαδήποτε διαδικασία άμεσης σύγκλισης με την ευρωπαϊκή οικογένεια. Οπότε νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους και να γνωρίζουν ότι η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο περνά, προφανώς, μέσα από την πιστή τήρηση διεθνών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, εν προκειμένω, και από τα δύο μέρη» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή