Διαμάχη για ένα από παλαιότερα γνωστά φυτά της Γης - Ιερό δέντρο για τους ιθαγενείς

Η βελανιδιά Palmer μοιάζει περισσότερο με θάμνο παρά με δέντρο 
Διαμάχη για ένα από παλαιότερα γνωστά φυτά της Γης - Ιερό δέντρο για τους ιθαγενείς
3'

Ένα από τα παλαιότερα γνωστά φυτά της Γης βρίσκεται στο επίκεντρο της μάχης για την ανάπτυξη στην Καλιφόρνια.

Μετά από μια αμφιλεγόμενη δημόσια συνάντηση πέντε ωρών, οι υπέρμαχοι των περιβαλλοντολόγων έπεισαν τους αξιωματούχους της Inland Empire να καθυστερήσουν την ανάπτυξη ενός έργου σε απόσταση 400 μέτρων από ένα από τα παλαιότερα γνωστά φυτά της πολιτείας και το τρίτο παλαιότερο στον κόσμο, αναφέρουν οι Los Angeles Times.

Η επιτροπή ψήφισε ομόφωνα να κατατεθεί η ψηφοφορία. Οι Επίτροποι είπαν ότι οι ειδικοί πρέπει να κάνουν περισσότερες μελέτες για τις πιθανές επιπτώσεις στο φυτό, μια δρυς Palmer, και να διερευνήσουν περαιτέρω τα μέτρα προστασίας. Οι επίτροποι ζήτησαν επίσης περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο για τη μεταβίβαση της κυριότητας του δέντρου και της γύρω γης σε μια τοπική φυλή, η οποία θα επιβλέπει τη διατήρησή του.

"Ανακαλύψαμε έναν θησαυρό στην παγκόσμια σκηνή εδώ στην ταπεινή μας πόλη", δήλωσε στη συνεδρίαση η κάτοικος της Jurupa Valley Jennifer Iyer. "Σε μια πόλη που είναι γνωστή για τη χωματερή τοξικών αποβλήτων, τη χειρότερη ποιότητα αέρα στο έθνος ... ας έχουμε ένα σχέδιο που προστατεύει και γιορτάζει κάτι μοναδικό που μας κάνει υπερήφανους".

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Η ανάπτυξη των 370 περίπου στρεμμάτων θα περιλαμβάνει κατοικίες, ένα δημοτικό σχολείο, ένα επιχειρηματικό πάρκο και βιομηχανικά κτίρια. Θα αφήσει το δέντρο σε μια βραχώδη έκταση 27 στρεμμάτων, αλλά θα πλησιάσει σε απόσταση 400 μέτρων από το φυτό. Οι επιστήμονες και τα μέλη της φυλής λένε ότι η βελανιδιά υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 13.000 χρόνια επέζησε της τελευταίας εποχής των παγετώνων και, πιο πρόσφατα, της ίδρυσης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα μέλη του έθνους Shiishongna Tongva, της Corona Band Of Gabrieleño Indians και του Kizh Nation, Gabrieleño Band Of Mission Indians έχουν ζήσει στη λεκάνη του ποταμού Santa Ana επίσης εδώ και χιλιετίες. Και οι δύο ομάδες θεωρούν το δέντρο ιερό.

"Γνωρίζαμε για αυτό το δέντρο από πάντα", δήλωσε ο Michael Negrete, αρχηγός και πρόεδρος του έθνους Shiishongna Tongva."Δίνει φάρμακα. Δίνει οξυγόνο. Δίνει ζωή στα ζώα".

Οι εταιρείες προσπαθούν να αξιοποιήσουν τη γη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, με την Richland Communities να παρουσιάζει το τρέχον σχέδιο το 2019. Μετά από συζητήσεις με την Πολεοδομική Επιτροπή της πόλης και το κοινό, αντικατέστησε τις πιθανές αποθήκες με ελαφρούς βιομηχανικούς χώρους και ένα επιχειρηματικό πάρκο, αύξησε την ποσότητα του ανοιχτού χώρου και δεσμεύτηκε να μεταβιβάσει την κυριότητα και τις ευθύνες διατήρησης της γης με τη βελανιδιά Palmer σε μια ιθαγενή φυλή ή μια οργάνωση προστασίας.

Οι Richland Communities ανακοίνωσαν στη συνάντηση ότι είχαν καταλήξει σε συμφωνία για τη μεταβίβαση της γης στο έθνος Kizh και την παροχή ενός αρχικού κληροδοτήματος ύψους 250.000 δολαρίων για τη διατήρησή της.

Τα στελέχη της εταιρείας πρότειναν επίσης να απαιτηθεί η οριστικοποίηση της συμφωνίας πριν από την έναρξη της κατασκευής των βιομηχανικών και επιχειρηματικών τμημάτων, τα οποία βρίσκονται πιο κοντά στο δέντρο.

Οι επίτροποι επιθυμούν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τις λεπτομέρειες του σχεδίου και τον τρόπο με τον οποίο θα επιβληθεί νομικά η διατήρηση της γης. Η Richland Communities δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλια.

Σε σύγκριση με τις τραχιές ζωντανές βελανιδιές της Καλιφόρνιας, η βελανιδιά Palmer μοιάζει περισσότερο με θάμνο και αποτελείται από μεμονωμένους βλαστούς που φυτρώνουν σε ένα άλσος. Μόνο σχετικά πρόσφατα οι ερευνητές προσδιόρισαν την εντυπωσιακή της ηλικία.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή