Στάρμερ: Δεν πέρασε τη νύχτα στη Ντάουνινγκ Στριτ - Η συνέντευξη Τύπου και το πρώτο υπουργικό

Ο σερ Κιρ Στάρμερ θα καθορίσει τις προτεραιότητές του για την κυβέρνηση σήμερα, αφού υποσχέθηκε να ξεκινήσει αμέσως το έργο της αλλαγής.  
Χαμογελα νίκης για τους Εργατικούς
Χαμογελα νίκης για τους Εργατικούς
ΑΡ
2'

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, σερ Κιρ Στάρμερ θα δώσει συνέντευξη Τύπου σήμερα (6/7) μετά την πρώτη του συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Μια πηγή της Ντάουνιγκ Στριτ είπε ότι το κάνει τόσο γρήγορα για να δείξει το «νέο στυλ» ηγεσίας και την πρόθεσή του να επιδείξει «υπευθυνότητα».

Ο Στάρμερ θα συνεχίσει να διορίζει υπουργούς και σήμερα. Χθες βράδυ δεν έμεινε στην Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά επέστρεψε στο σπίτι. Οι νέοι υπουργοί των Εργατικών στο μεταξύ αρχίζουν να σηκώνουν μανίκια και να πιάνουν δουλειά. Ο υπουργός Υγείας Γουές Στρίτινγκ χαρακτήρισε το βρετανικό ΕΣΥ (NHS) «κατεστραμμένο» την πρώτη του μέρα στη δουλειά, καθώς όπως λέει, οι διαπραγματεύσεις με τους γιατρούς θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα.

Ο ίδιος μίλησε με τον Βρετανικό Ιατρικό Σύλλογο (BMA) χθες πριν ξεκινήσει νέες συνομιλίες σε μια προσπάθεια να τερματιστεί μια μακροχρόνια διαφωνία για τις αμοιβές. Ο σύλλογος BMA είπε ότι η έκκληση ήταν «θετική» - έχει ζητηθεί επανειλημμένα για αύξηση 35%, για να αντισταθμίσει αυτό που αποκαλεί 15 χρόνια μισθολογικών αυξήσεων κάτω από τον πληθωρισμό.

cabinet.jpg

Ο Στρίτινγκ είπε ότι οι Εργατικοί υποσχέθηκαν να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις επειγόντως. Το υπουργικό συμβούλιο του Στάρμερ έχει αριθμό ρεκόρ γυναικών, ενώ το ποσοστό των μελών του υπουργικού συμβουλίου που πήγαν σε ιδιωτικό σχολείο είναι πολύ χαμηλότερο από τα πρόσφατα υπουργικά συμβούλια των Συντηρητικών.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο επίσης είναι πολύ πιο έμπειρο από τα πρόσφατα υπουργικά συμβουλίων των Συντηρητικών και ελαφρώς γηραιότερο κατά μέσο όρο από ότι στις θητείες της Τερέζα Μέι, του Μπόρις Τζόνσον, της Λιζ Τρας και του Ρίσι Σούνακ.

Ο σερ Στάρμερ θα καθορίσει τις προτεραιότητές του για την κυβέρνηση σήμερα. Το υπουργικό συμβούλιο των Εργατικών θα συνεδριάσει μέσα στις επόμενες ώρες με επίκεντρο αυτό που αποκαλούν τα «πρώτα τους βήματα» που περιλαμβάνουν - μεταξύ άλλων - την οικονομική σταθερότητα, τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας πράσινων επενδύσεων και την περικοπή στις λίστες αναμονής του ΕΣΥ.

Ένα άλλο πρώτο βήμα των Εργατικών είναι ένα νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης - με το κόμμα να επιβεβαιώνει ότι θα καταργήσει το σχέδιο της Ρουάντα. Εκτός από χιλιάδες που διασχίζουν τη Μάγχη με μικρές βάρκες, υπάρχουν και άλλες διαφαινόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των γεμάτων φυλακών, των απεργιών τωνγιατρών και της χρηματοδότησης της τοπικής κυβέρνησης. Ο μήνας του μέλιτος είναι πιθανό να είναι βραχύβιος.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή